<p>Zgrade Mokošica</p>
STANOGRADNJA

Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj koji je razvio svoj model stanogradnje kako bi pomogli mladim obiteljima

Piše NATIV
15. lipnja 2023. - 15:35

Grad Dubrovnik ističe se među hrvatskim gradovima po brojnim inovativnim praksama i aktivnostima koje premijerno uvodi i primjenjuje. Prvi je grad u Republici Hrvatskoj koji je izradio i provodi Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom, a u postupku je donošenja Odluke o ograničenju prometa vozilima u zoni oko povijesne jezgre kako bi se smanjio štetan utjecaj motoriziranog prometa na zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama. Dubrovnik je i prva jedinica lokalne samouprave koja je razvila vlastiti model stambenog zbrinjavanja za svoje građane.

Pod zajedničkim nazivom "Dubrovačka stanogradnja", ovaj program uključuje nekoliko modela s istim, jedinstvenim ciljem. Naime, program je namijenjen mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati iznimno skupe stanove kakvi se nude na dubrovačkom tržištu nekretnina. S obzirom na to da je upravo nemogućnost rješavanja stambenog pitanja jedan od najvećih problema mladih u Dubrovniku, interes je građana za ovaj projekt, opravdano, velik.

image

Mato Franković

Za izgradnju prva 43 stana za mlade u naselju Mokošica Grad Dubrovnik izdvojio je 38 milijuna kuna. Ova investicija realizirana je u suradnji s Ministarstvom branitelja. Od 108 stanova, njih 65 dodijeljeno je braniteljima – stradalnicima Domovinskog rata s područja Dubrovnika, a 43 stana pripala su Gradu, koji ih je prema unaprijed definiranim kriterijima i na osnovi javnog poziva dodijelio u dugoročni najam mladim dubrovačkim obiteljima s mogućnošću otkupa nakon 10 godina. Stanovi su raspoređeni u tri kategorije. Za mlade obitelji od tri do četiri člana dostupno je 18 jednoipolsobnih i dvosobnih stanova, dok je 14 dvoipolsobnih i trosobnih stambenih jedinica namijenjeno mladim obiteljima s pet i više članova.

U potpuno transparentnom procesu provedena su dva javna poziva te je dodijeljeno ukupno 39 stanova. Ključevi obiteljima korisnicima prvih 17 stanova uručeni su u lipnju 2022. godine, dok su nakon provedbe drugog javnog poziva još 22 obitelji ostvarile pravo na korištenje stanova izgrađenih prema modelu "Dubrovačke stanogradnje". Njima je u ožujku ove godine ključeve uručio gradonačelnik Mato Franković. "Svi vi ostat ćete živjeti u našem gradu. Zato je važno da ovaj projekt nastavimo i dalje, ovaj put uz veliku pomoć Republike Hrvatske. Imamo u pripremi projekt za 50 stanova u Solitudu i vjerujemo da ćemo uz pomoć Vlade RH nastaviti graditi stanove i dodjeljivati ih mladima", rekao je gradonačelnik Franković tom prigodom. Za četiri jednosobna stana preostala nakon dva kruga javnih poziva Grad Dubrovnik pronašao je društveno opravdanu svrhu te će ih dodijeliti za liječnike Doma zdravlja Dubrovnik, Zavoda za hitnu medicinu i Opće bolnice Dubrovnik, kao i za potrebe Doma "Maslina", ustanove za pružanje socijalnih usluga djeci i mlađim punoljetnim osobama bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

image

Nova škola unutar zidina

Uz stanove izgrađene u Mokošici te planiranu izgradnju novih 50 stanova u tri zgrade u naselju Solitudo, osmišljena je i mjera 30 x 30, koja se sastoji od kreditiranja trideset mladih obitelji iznosom od 30 tisuća eura, a radi ispunjenja svrhe kupnje prve nekretnine – kuće ili stana, odnosno izgradnju ili nadogradnju objekta.

Grad Dubrovnik osigurao je i cjelovito vlasništvo nad zemljištem na Pobrežju. Radi što brže realizacije ovog projekta, u tijeku je izmjena prostornoplanske dokumentacije, a mladim sugrađanima parcele će se dodjeljivati za izgradnju tipskih obiteljskih kuća te će tako stvoriti preduvjete za njihov ostanak u gradu. Radi se o zemljištu površine 75.906 četvornih metara na lokaciji k.o. Petrovo selo, administrativno rubnom gradskom području, ali području s velikim potencijalom za buduću urbanizaciju i stvaranje novih zona stanovanja. Smješten na uskom obalnom pojasu, omeđenom brdom Srđem s jedne i morem s druge strane, Dubrovnik je prostorno skučen, a mogućnosti za prostorni razvoj dosta su ograničene. Temeljni infrastrukturni preduvjet koji je Grad Dubrovnik realizirao u svrhu stvaranja preduvjeta za nastanak stambene zone na ovom području bila je izgradnja nove dvotračne ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do ceste za Osojnik, investicija koja je završena 2021. godine.

Očuvanje "živoga grada" prioritetni je cilj, a jedan od osnovnih koraka sustavnog promišljanja i planiranja u tom smislu bilo je donošenje spomenutog Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a. Svrha je ovog Plana osigurati dugoročan sustav upravljanja koji će omogućiti očuvanje kvalitete, izvornosti i cjelovitosti svjetskog dobra, istodobno održavajući kvalitetu života građana i aktivnu multifunkcionalnu namjenu gradskog središta. U skladu s aktivnostima Plana, Grad Dubrovnik pristupio je obnovi stambenog fonda u svojem vlasništvu unutar stare gradske jezgre, s intencijom da renovirane stambene jedinice dodjeljuje na korištenje obiteljima s troje i više djece. U 2023. godini planirana je obnova prva četiri takva stana. Ovakve nakane gradske uprave kompatibilne su i s drugim investicijskim zahvatima u društvenu infrastrukturu, poput otvaranja novog objekta osnovne škole unutar zidina koji će prve učenike primiti u rujnu. Naime, s ciljem "povratka stalnog života" u povijesnu jezgru, Grad Dubrovnik obnovio je, adaptirao i uredio nekadašnju palaču smještenu tik pod gradskim zidinama. Objekt je za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija, dok je čitava investicija financirana sredstvima Zaklade "Caboga Stiftung".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 12:01