<p>doc.dr.sc Adi Pašalić i dr. Doria Gabrić<br>
 </p>
NE ČEKAJTE

Proces traje 20-ak sekundi, a rizik od komplikacija i bolesti oka sedam puta je manji nego kod nošenja kontaktnih leća

Piše Anamaria Mikulić
Foto Duje Klarić/Cropix
17. lipnja 2024. - 11:48

Živimo u svijetu u kojem su digitalni ekrani postali neizostavni dio naše svakodnevnice. Od pametnih telefona i tableta do računala i televizora, naši su životi isprepleteni tehnologijom koja nam omogućuje da budemo stalno povezani, informirani i zabavljeni. No, iako su digitalni ekrani donijeli mnoge pogodnosti, njihov utjecaj na naše zdravlje, osobito na vid, postaje sve izraženiji.

Dioptrija, ili refrakcijska greška oka, može nastati zbog nekoliko različitih uzroka, uključujući genetske, okolišne i fiziološke faktore. Uslijed modernog stila života, iz godine u godinu povećava se broj ljudi s dioptrijom. Posebno zabrinjava činjenica da sve više djece i mladih razvija kratkovidnost (miopiju), što je izravno povezano s vremenom provedenim pred ekranima i smanjenom izloženošću prirodnom svjetlu.

Srećom, muke po dioptriji mogu se uspješno riješiti laserskom korekcijom vida, najsuvremenijim i najefikasnijim rješenjem za refrakcijske greške oka. Nakon ovog zahvata zauvijek ćete se osloboditi naočala i kontaktnih leća te uživati u jasnom vidu bez potrebe za dodatnim pomagalima. Drugim riječima, umjesto da rentate svoj vid, napokon ćete postati njegovi vlasnici.

Rentate li vid ili ste njegovi vlasnici?

- Je li laserska korekcija sigurna? Jesam li dobar kandidat za lasersku korekciju vida? Kako izgleda postupak oporavka? Mogu li oslijepiti? - samo su neka od pitanja koja muče osobe koje razmišljaju o laserskom skidanju dioptrije.

U svijetu prepunom dezinformacija pretraživanje Interneta često, umjesto pronalaženjem odgovora, rezultira novim setom pitanja. Imajući to na umu, uputili smo se u Kliniku Svjetlost, vodeću oftalmološku ustanovu u regiji.

image

doc.dr.sc Adi Pašalić
 

Duje Klarić/Cropix

Na njihova vrata u Papandopulovoj u Splitu pokucali smo s 1001 pitanjem, razgovarali smo s doktorima, osobljem i pacijentima, a od njih smo se rastali bez ijednog upitnika nad glavom.

- Sve polazi od preoperativnog pregleda koji je iznimno bitan i traje najmanje sat i pol do dva sata. Pacijentima detaljno objašnjavamo proces, moguća rješenja i odgovaramo na sva njihova pitanja. Nikad ih ne nagovaramo, to u konačnici mora biti njihova odluka - objasnio nam je doc. dr.sc. Adi Pašalić.

Pacijente, pogotovo one koje se već dugi niz godina služe dioptrijskim pomagalima, uvijek pitaju zašto su baš danas došli na pregled, odnosno što je bio njihov okidač. Kroz razgovor kandidati objašnjavaju svoje želje i ideje, a detaljnim pregledom liječnici utvrđuju jesu li isti kandidati za lasersko skidanje dioptrije te određuju metodu za postizanje najboljih mogućih rezultata.

Pretrage uključuju pregled prednjeg dijela oka, širenje zjenica, provjeru dioptrije, rožnice, suznog filma, stanja pozadine oka i slično. Krajnja metoda ovisi o više faktora, primjerice o stabilnosti dioptrije i postojanju određenih sustavnih bolesti koje mogu utjecati na samo oko.

image

dr. Doria Gabrić
 

Duje Klarić/Cropix

- Lasersko skidanje dioptrije ne boli, a proces skidanja dioptrije traje 20-ak sekundi, oslijepiti ne možete ni u teoriji. Zapravo, imate sedam puta veći rizik od komplikacija i bolesti oka od nošenja kontaktnih leća nego što imate od skidanja dioptrije - dodala je dr. Doria Gabrić.

Lasersko skidanje dioptrije za život bez ograničenja

Uz uvjet da je prikladan kandidat, osoba se već s 18 godina može podvrgnuti zahvatu.

Lasersko skidanje dioptrije namijenjeno je prvenstveno mlađoj populaciji jer kasnije dolazi do pojave čitalačke dioptrije i počinje se razvijati mrena, odnosno katarakta, koju je najbolje operirati po dijagnozi pri čemu se u oko ugrađuju premium intraokularne leće koje vraćaju kvalitetu života.

- Kod laserskog skidanja dioptrije najvažnije je upoznati pacijenta, zato i postoji inicijalni pregled cijelog oka sa svim potrebnim snimanjima te razgovor kako bismo svakom pacijentu preporučili ono što bi bilo najbolje za njega. Nama je pacijent na prvom mjestu i nikada mu ne bismo preporučili opciju na koju ne bismo uputili i naše bližnje niti je sami sebi napravili. U izboru laserskog skidanja dioptrije govorimo o tri generacije operativnih metoda, PRK, LASIK i Smart Sight. Zaista, ako postoji nešto na svijetu što može pomoći vašim očima, mi to u Svjetlosti i imamo. Sa skidanjem dioptrije smo počeli još 1998. i od toga da kupujemo ono što je postojalo, svojim znanjem i iskustvom smo danas došli do toga da razvijamo uređaje za lasersko skidanje dioptrije s Johnson&Johnsonom i njemačkom kompanijom Schwind eye-tech-solutions. To je onaj kod Svjetlosti, stvaranje oftalmologije najviše razine - rekla je dr. Gabrić.

A kako to izgleda nakon samog zahvata? Dr. Doria Gabrić dodaje kako se osoba već po silasku sa stola može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima uz manje prilagodbe.

Za pacijente koji nisu kandidati za lasersko skidanje dioptrije postoje mogućnosti korekcije dioptrije ugradnjom posebnih dodatnih intraokularnih leća (ICL), što potvrđuje da se u Klinici Svjetlost za svakoga pronađe optimalno rješenje.

Iz perspektive Svena Maretića

Za Kliniku Svjetlost, preko medija i više bliskih prijatelja, čuo je i splitski sportaš s invaliditetom Sven Maretić. U njegovom privatnom i sportskom životu mučila ga je minus dioptrija i astigmatizam, za kojeg kaže da ga je uništavao. 

image

pacijent Sven Maretić, splitski sportaš s inveliditetom

Duje Klarić/Cropix

- Jednom prilikom sam zaboravio naočale i tako se borio i mučio s gledanjem utakmice. Kroz glavu mi je prošlo kako su se moji prijatelji tog problema riješili za 10 minuta. Bio sam u strahu, oči su mi sve što imam. Ipak, naručio sam se za pregled i planirao na operaciju možda u 10. mjesecu -  ispričao nam je Sven.

Na prvom pregledu uvjerio se u stručnost doktora u Klinici Svjetlost. No, iznenadilo ga je kada mu je docent Pašalić preporučio da svoj problem zauvijek riješi već sutra i da se bez odgode vrati životnim obavezama i uživanju u morskim aktivnostima.

- Primijetio sam kako mi se čak i periferni vid počeo kvariti, lopticu sam vidio kao ananas. Tenis igram otprilike 3-4 sata dnevno plus treninzi. To je četvrtina dana koji sam gubio na naprezanje očiju i borbu s lopticom. Sve skupa me počelo užasno živcirati, pogotovo jer sam sada znao da postoji rješenje za to - dodao je Sven.

Operirao se prije manje od mjesec dana i kaže nam kako nikada neće zaboraviti taj dan. Cijelo vrijeme je strahovao kada će se pojaviti bol nakon zahvata, no vrlo brzo je shvatio kako je sve uistinu bezbolno. Za eventualna pitanja i savjete dobio je kontakte doktora koji su stalno na raspolaganju, ali ni to mu nije trebalo. Već navečer je gledao Ligu prvaka, sutradan je izašao van, a tenis je zaigrao nakon već dva tjedna. 

Kilometri nisu problem za savršen vid

Tri para dioptrijskih naočala i četiri para sunčanih dioptrijskih naočala Sven je za osam minuta zamijenio, kako on kaže, novim očima. 

- Mislio sam da smo tek počeli, a već smo bili gotovi. Krenuli smo točno u 11.30 sati, a nakon operacije doktor mi je rekao da pogledam na sat. Bilo je 11.38 sati, to sam sada vidio kristalno jasno - u nevjerici nam je otkrio Sven.

Docent Adi Pašalić pojasnio nam je kako svakog pacijenta odmah nakon silaska s operacijskog stola zamoli da mu pročitaju vrijeme na satu. Kaže nam kako je osmijeh pacijenata nakon što uspješno očitaju brojke sa sata na drugoj strani sale njegova i inspiracija i motivacija za rad. 

U Klinici Svjetlost pacijenti već 26 godina imaju konstantu, njihova kvaliteta u toliko godina ni u jednom trenutku nije pala - naprotiv, stalno napreduju i razvijaju se. Njihov rad prepoznaje cijela Hrvatska i svijet, stranci su im redovni pacijenti, a zbog iskrenih preporuka pacijenti su im stizali i s dalekog Mauricijusa i Novog Zelanda.

Nas su uvjerili i nadamo se da vam je naš razgovor s njihovim stručnjacima odgovorio na sva pitanja. U slučaju da vas još nešto zanima ili ste se već odlučili na ovaj zahvat, slobodno se obratite Klinici Svjetlost - oni su uvijek tu za vas.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 08:14