27331455
TZ GRADA SPLITA

Spremamo brojne novosti, želimo da svi budu zadovoljni: turisti, domaći i pružatelji usluga

Piše PETRA KLARIĆ/TZ GRADA SPLITA
14. lipnja 2024. - 15:11

Turistička zajednica grada Splita (TZGS) za ovuje godinu pripremila i realizirala mnoštvo zanimljivih manifestacija i projekata, a novim “Strateškim marketinškim i operativnim planom za razdoblje 2025. - 2030.” cilj im je napraviti korak dalje prema održivom razvoju turizma.TZGS planira redizajn i modernizaciju svoje mrežne stranice visitsplit.com, koju će pretvoriti u destinacijsku društvenu platformu.

– Ovaj projekt je ključan za sustavnu promociju Splita kao destinacije u sinergiji s lokalnim pružateljima usluga – objašnjavaju iz TZGS-a. TZGS je uspješno realizirao uređenje tematskih staza u Žrnovnici, Srinjinama i na brdu Perunu.

Među novim projektima posebno se ističe “Dioklecijanov put”, koji se proteže kanjonom Vilar i povezuje mjesta Žrnovnicu i Srinjine.

Ova staza, duga 4,5 kilometra, jedna je od tri tematske staze koje je TZGS uredio na krajnjem istoku grada posljednjih godina. Ranije su uređene staze “Put do Sv. Jure”, koji vodi iz kanjona Vilar do crkvice sv. Jure na Perunskom i dug je 3,5 kilometara, te “Put prema izvoru”, koji se proteže šetnicom uz rijeku Žrnovnicu i realiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom Podstrane.

Uređenjem “Dioklecijanova puta” završeno je opremanje kružne “Perunove staze”, koja se proteže preko brda Perun i uključuje rutu od ušća rijeke Žrnovnice u Strožancu, preko Žrnovnice i Srinjina do Sv. Jure na Perunskom, te natrag do Strožanca. Kružna staza može se prijeći u 8 sati, dok je za “Dioklecijanov put” potrebno oko sat i pol hoda.

– Sve staze opremljene su adekvatnim klupama i informativnim pločama koje obrađuju temu praslavenske mitologije, isprepletene s poviješću kraja i ulogom mitologije u životu stanovnika tog područja kroz povijest – kažu iz TZGS-a, uz napomenu da su stazu uredili prvenstveno zbog lokalnog stanovništva.

 

TZGS je za ovu sezonu, u suradnji s partnerima, pripremio bogat program koji će zadovoljiti apetite turista, ali i domaćeg stanovništva. Posebno ističu manifestaciju “Štorije Dioklecijana”, koja će se održati od 29. do 31. kolovoza. Radi se o

inovativnom projektu koji kombinira povijesne priče, interaktivne performanse i multimedijalne sadržaje kojima će se posjetiteljima pružiti jedinstveno iskustvo i oživiti bogata povijest našeg grada.

– Kroz različite događaje, predstave i ture, posjetitelji će moći doživjeti život u doba cara Dioklecijana i doznati više o njegovoj ulozi u razvoju.

Novi projekt ‘Štorije Dioklecijana’ kombinira povijesne priče, interaktivne performanse i multimedijalne sadržaje Splita. Ovaj projekt uključuje i kostimirane vodiče, koji će gostima pričati zanimljive anegdote i povijesne činjenice na autentičnim lokacijama unutar Dioklecijanove palače – kažu iz TZGS-a.

Osim toga, posjetitelje i domaće očekuju i događanja koja se provode već dugi niz godina, kao što su Festival mediteranskog filma Split, Festival zabavne glazbe Split, Splitsko ljeto, Ultra Europe Festival, koncertni program na Trgu Gaje Bulata, Piano Loop Festival, 13.

Ljetne čari klasične glazbe, Splitski festival jedrenja, Štorije o’ spize – Mjesec gastronomije u listopadu, te nova

manifestacija u organizaciji Ustanove za kulturu Hrvatski dom Split – Peristil Vibrez Festival, koji će se održati od 13. do 16. rujna. Kroz različite događaje, predstave i ture posjetitelji će moći doživjeti život u doba cara Dioklecijana i doznati više o njegovoj ulozi u razvoju Splita. Ovaj projekt uključuje i kostimirane vodiče, koji će gostima pričati zanimljive anegdote i povijesne činjenice na autentičnim lokacijama unutar carske palače.

Kroz različite događaje, predstave i ture posjetitelji će moći doživjeti život u doba cara Dioklecijana i doznati više o njegovoj ulozi u razvoju Splita. Ovaj projekt uključuje i kostimirane vodiče, koji će gostima pričati zanimljive anegdote i povijesne činjenice na autentičnim lokacijama unutar carske palače

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 08:57