StoryEditorOCM
Auto-motodobar pomagač

Kako očistiti smolu s automobila: oduševit će vas ovaj sastojak kojeg svi imamo u kući, a neće oštetiti boju na vozilu

Piše R. R.
13. rujna 2024. - 10:59

Koliko puta ste samo tražili parking u hladovini i ponekad niti ne gledajući stali ispod stabla s kojeg se cijedila smola. Zbog dobrog parking mjesta niste previše vodili računa da bi nakon više dana ta smola mogla postati i problem koji neće moći tako lako riješiti u praonici niti višestrukim ispiranjem vozila.

No prošlo je određeno vrijeme i fleka koja je nastala od cijeđenja smole sa stabla već vam „bode oči“, vrijeme je da se pozabavite i s tim problemom. Da biste uspješno riješili taj problem ključno je utvrditi je li smola još uvijek svježa ili je suha i već stvrdnuta. 

Što duže smola ostane na boji, to je teže ukloniti i može uzrokovati veće oštećenje. Prije nego što pristupite čišćenju, automobil treba temeljno oprati od prljavštine ili prašine kako bi sredstva za čišćenje mogla djelovati efikasnije. Ako je smola još svježa, najbolje je da auto prvo operete vodom bez sapuna.

image
Goran Mehkek/Cropix

Za uklanjanje svježe smole, operite prljavo područje toplom sapunicom koristeći krpu od mikrovlakana ili običnu krpu, prateći kružne pokrete bez previše pritiska kako biste izbjegli ogrebotine po limu vozila. Ispiranje toplom vodom sa sapunom pomoći će da se smola omekša. Nakon što se svježa smola ukloni, ne zaboravite nanijeti zaštitni sloj voska, jer će trenje pri čišćenju sigurno oštetiti zaštitu boje.

Kod osušene smole, proces je složeniji. Preporučuje se da stavite toplu krpu na zahvaćeno područje kako biste u startu omekšali smolu. Nakon nekoliko minuta, smola bi trebala postati mekša i lakše uklonjena toplom sapunicom. U slučaju da ova metoda ne uspije, možete upotrijebiti sredstvo za uklanjanje smole, nanoseći ga na meku krpu i trljajući zahvaćeno područje. Važno je da nakon toga obrišete područje vlažnom krpom kako biste spriječili oštećenje boje.

U nekim slučajevima, uljni sprej može pomoći da se smola lakše ukloni, jer ulje prodire u pukotine i olakšava čišćenje. Neka sprej djeluje neko vrijeme, a zatim ponovite postupak i obrišite suhom krpom.

image
Goran Mehkek/Cropix

Ako sve druge metode ne uspijevaju, alkohol ili aceton mogu biti alternativa, ali budite oprezni jer mogu oštetiti boju. Nakon primjene ovih sredstava, obavezno isperite s puno vode kako biste izbjegli trajna oštećenja.

Ponekad proizvodi koje svi imamo u kući, poput ulja ili masti, mogu biti vrlo efikasni. Ostavite ulje za kuhanje na zaprljanom području nekoliko sati, a zatim ga obrišite. Čak i pjena za brijanje može pomoći u rastvaranju smole u roku od dvadesetak minuta. Nakon upotrebe bilo koje od ovih metoda, obavezno operite automobil i nanesite zaštitni vosak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 11:00