StoryEditorOCM
Auto-motopredstavljanje

Toyota Yaris Cross jedan od najboljih gradskih automobila temeljito osvježen bacio je ‘rukavicu u lice‘ konkurenciji

Piše Robert Radica
30. svibnja 2024. - 13:30

Toyota je poboljšala svaki ključni aspekt popularnog modela Yaris Cross i nadogradila postojeće kvalitete koje su pomogle ovom kompaktnom SUV-u da osvoji titulu najboljeg gradskog automobila na svijetu 2022.. Program poboljšanja usredotočen je na glavne čimbenike zbog kojih se kupci odlučuju na kupnju u ovom segmentu kako bi Yaris Cross postao još privlačniji kupcima. Osim toga, Yaris Cross je postao i najprodavaniji Toyotin model u Europi.

Novi Yaris Cross nudi snažnije i svestranije performanse zahvaljujući novoj izvedbi hibridnog pogonskog sklopa; sigurnije i lakše upravljanje s najnovijim Toyotinim sigurnosnim sustavima i sustavima za pomoć vozaču T-Mate, potpuno digitalno korisničko iskustvo i stilske detalje koji naglašavaju njegov suvremeni gradski karakter.

image
Toyota

Novi Hybrid 130 nudi dokazani, potpuno hibridni sustav od 1,5 litara s novim sklopom mjenjač-diferencijal, te većim i snažnijim električnim motorom-generatorom (MG1). U kombinaciji s posebno prilagođenom upravljačkom jedinicom za snagu (PCU), ukupna snaga sustava povećana je za 12 posto, sa 116 KS (85 kW) na 130 KS (96 kW). Istovremeno je okretni moment motora MG2 povećan u cijelom rasponu okretaja s maksimalnim porastom od 30 posto, sa 141 Nm na 185 Nm.

To je rezultiralo boljim ubrzanjem pa je vrijeme potrebno za 0 – 100 km/h skraćeno za pola sekunde na 10,7 s, a referentna vrijednost pretjecanja pri 80 – 120 km/h skraćena je za 0,4 sekunde na 8,9 s. Utjecaj na emisije CO2 malo je skromniji: novi sustav postiže najbolje rezultate u klasi od 101 – 116 g/km, dok je potrošnja goriva 4,5 – 5,2 l/100 km. Hybrid 115 ostvaruje slične vrijednosti emisija od 101 – 115 g/km i potrošnje goriva 4,5 – 5,1 l/100 km.

Agilne i pouzdane performanse automobila dodatno su ojačane platformom GA-B, koja je temeljni dio nove generacije malih Toyotinih automobila. Platforma nudi osnovne prednosti niskog težišta, pri čemu se teže komponente nalaze vrlo nisko i blizu sredine vozila, te vrlo krutu karoseriju. Rezultat je stabilna i staložena vožnja s manje naginjanja karoserije i preciznim odzivom šasije koja savršeno prati naredbe vozača. Krutost je postignuta bez povećanja mase automobila zahvaljujući naprednim tehnikama izrade i korištenju čvrstih, ali laganih materijala u ključnim područjima.

image
Toyota

Sigurnosne značajke i sustavi za pomoć vozaču jednostavno se prilagođavaju s pomoću prekidača na upravljaču. Na primjer, mogu se upotrijebiti za uključivanje sustava pomoći za zadržavanje u voznom traku i mijenjanje postavke udaljenosti dinamičkog tempomata s radarom. Nova kamera i sustav radara koji može skenirati veće i šire područje poboljšali su mogućnosti otkrivanja opasnosti koje mogu dovesti do prometnih nezgoda.

Vidljivost ispred vozila tijekom noćne vožnje poboljšana je prilagodljivim sustavom dugih svjetala (AHS) koji je po prvi put dostupan na modelu Yaris Cross. Ova funkcija kombinira rad kratkih i dugih LED svjetala za precizniju kontrolu prednje rasvjete, čime se postiže najveće moguće osvjetljenje uz automatsko izbjegavanje zasljepljivanja vozača koji dolaze iz suprotnog smjera.

Još jedna nova značajka je i sustav proaktivne pomoći u vožnji (PDA) koji pomaže izbjeći poznate opasnosti koje mogu rezultirati prometnim nezgodama pri vožnji malom brzinom. Sustav se sastoji od tri elementa: pomoći pri predviđanju prepreka, pomoći pri usporavanju i zakretanja upravljača.

image
Toyota

Linija Yaris Cross također ima GR Sport razinu, inspiriranu uspjesima Toyota Gazoo Racinga u motorsportu. Tako model Yaris Cross GR Sport verzija ima sportskiji izgled, s namjenskim tamno sivim aluminijskim naplatcima, prilagođenim sportskim sjedalima s crvenim šavovima i oznakama GR i GR SPORT izvana i iznutra automobila. Također, ovjes je podešen za zanimljiviju vožnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 21:53