SASVIM INTIMNO

Ginekologinja Marinela Bakotin-Jakovac otkrila nam je koji su ginekološki problemi u porastu, kako se riješiti osjećaja nelagode pri pregledu i što žene nikako ne bi trebale raditi

Piše Matea Roglić
Foto Paun Paunović/Cropix
7. lipnja 2021. - 13:22

Odlazak ginekologu još uvijek zna biti svojevrsna tabu-tema na ženskoj kavi, a mnoge djevojke i žene odgađaju kontrolni pregled dok ne bude hitno. Često čujemo da mlađim ženama sam spomen ginekologa zna izazvati nelagodu, a jasno je da se razlozi odlaska specijalistu razlikuju ovisno o dobi žene.

Razgovarali smo s mr. sc. Marinelom Bakotin-Jakovac, dr. med. specijalistkinjom ginekologije i opstetricije, o ginekološkim problemima koje muče žene s obzirom na dob, kako nadvladati stres prije ovakvog pregleda, te o preporukama o tome kako održavati ginekološku higijenu.

Kada žena prvi put treba obaviti ginekološki pregled i koliko često treba ići na kontrolu?

– Prvi ginekološki pregled obavlja se šest mjeseci nakon prvog spolnog odnosa, a zatim treba redovito ići na kontrolu do sedamdesete godine života. Nakon sedamdesete mi to malo prorijedimo. Potrebno je ići na kontrolu jednom godišnje, a ako žena ima neki problem, onda, naravno, češće.

image
Paun Paunović/Cropix

Koji problemi najčešće muče mlađe, a koji starije žene?

– Mlađe cure najviše imaju problema s Papa-testovima, vezanim uz HPV virus. Žene u starijoj životnoj dobi imaju predmenupauzalno poremećene cikluse ili u menopauzi imaju probleme sa svrbežom, suhoćom i slično.

Je li zabilježen porast određenih ginekoloških problema?

– Od početka pandemije bilježi se porast poremećaja ciklusa. Primijećen je porast i HPV infekcija, jer mladi ljudi, nažalost, često mijenjaju partnere. HPV je velik problem, a cijepljenje u Hrvatskoj još nije zastupljeno. Mi ginekolozi apsolutno preporučujemo cijepljenje jer znamo o kolikom je problemu riječ.

Na što trebaju paziti žene u dvadesetim, tridesetim, četrdesetim, pedesetim i šezdesetim godinama?

– Žene neovisno o dobi trebaju paziti na broj partnera i na svoje reproduktivno zdravlje, o kojem mlađe žene često ne razmišljaju. Žene danas često ostaju trudne prvi put nakon 35. godine. Najbolja je generativna dob (dob za rađanje) 24 godine.

Neplodnost je jako puno zastupljena jer se žene kasno sjete da bi trebale roditi i ne vode brigu o svojem reproduktivnom zdravlju do tog momenta. Starije žene trebaju biti redovite u pregledima. U njih su česti karcinomi jajnika i maternice.

Idu li Dalmatinke redovito na preglede?

– U velikim gradovima idu, u malim sredinama ne idu.

Što bi trebalo najviše naglasiti ženama u pogledu ginekološkog i spolnog zdravlja?

– Redovitost dolaska na preglede, jer karcinomi i bolesti većinom se mogu "uhvatiti" na vrijeme. Sve je više-manje izlječivo, jedino karcinom jajnika zna biti velik problem. Ako se karcinom grlića maternice otkrije na Papa-testu, uglavnom je rješiv ako je žena dolazila redovito.

image
Paun Paunović/Cropix

Mnogima je odlazak ginekologu stres, kako se riješiti osjećaja nelagode?

– Mlade cure koje prvi put dolaze na pregled često se boje i nerijetko odgađaju prvi pregled do prve trudnoće. Moraju imati povjerenja u onoga kod koga dolaze, a taj kome dođu mora ih upoznati s pregledom. Prije samog pregleda, deset minuta porazgovaram sa svojim pacijenticama kako bih ih upoznala sa situacijom.

Polako ih opustim i kažem im da pregled neće biti bolan, traumatičan. "Ako vas nešto zaboli, zasmeta, kažite mi i stat ćemo s pregledom", naglasim im. Svaku sam djevojku bez problema pregledala. Dolazi mi mnogo studentica s Kampusa i stvarno budu opuštene za vrijeme pregleda.

S kojim pitanjima najčešće dolaze trudnice?

– One su preplašene jer nikad ne znaju je li sve u redu. Zanima ih koje lijekove mogu uzimati. Često imaju neke nespecifične bolove, pa im objasniš da je to normalno. Imaju tisuću pitanja, ali svako im je pitanje na mjestu.

U čemu najviše griješimo?

– Žene često griješe jer se kupaju više puta na dan i upotrebljavaju razne sapune – tako mijenjamo ravnotežu svoje rodnice. Uz to, nosimo i dnevne uloške, koristimo plastičnu odjeću u kojoj nema prozračnosti. Žene najčešće dolaze s iscjetkom i upalama.

Koju hranu žena treba izbjegavati kako bi očuvala zdravlje?

– Šećer treba svesti na minimum. Narušeni PH rodnice omogućuje gljivične i bakterijske infekcije. Također, treba smanjiti unos antibiotika jer oni, osim štetnih, ubijaju i dobre bakterije. Tu zna nastati sto problema, tako da treba biti poštedan u prepisivanju antibiotika.

Jesu li tamponi štetni za rodnicu?

– Oni su u redu ako se koriste privremeno i ako se mijenjaju svaka dva sata. Znaju biti spas u nekim situacijama. Ginekolozi ih ne vole jer znaju mijenjati floru rodnice, ali ako ih se ne koristi često i ako se redovito mijenjaju, to je okej.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 12:23