ENERGETSKI VODIČ

Nove oznake na kućanskim uređajima i aparatima već su u trgovinama. Od A do G, naučite kako uštedjeti energiju, ali i smanjiti račune

Piše Ljubica Vuko
19. travnja 2021. - 12:48

Prešli smo ponovno na ljetno računanje vremena, a kad je riječ o energetskim uštedama, to znači i promjenu sata o kojemu trebamo voditi računa kod korištenja električnih aparata.

Svaka kuna itekako dobro dođe pogotovo u uvjetima korona-krize kad su mnogim tvrtkama i njihovim zaposlenicima smanjeni prihodi. Racionalnim korištenjem električne energije mogu se smanjiti računi, a dobiti jednaka količina energije.

Stručnjaci će također naglasiti kako je važno izabrati odgovarajući uređaj, što može pridonijeti boljem korištenju i nižim troškovima potrošnje električne energije.

Pri odabiru uređaja kupci se mogu voditi energetskim oznakama, a od 1. ožujka 2021. Europska unija uvela je za dio kućanskih uređaja nove i poboljšane energetske oznake. Kako je navedeno na stranicama Energetskog instituta "Hrvoje Požar" (EIHP), tijekom posljednjih 25 godina, oznaka je uspješno podržavala potrošače u uštedi energije i smanjenju troškova. Istaknuto je kako je za različite grupe proizvoda energetska učinkovitost poboljšana za više od 80 posto, čime je postignuta, u nekim slučajevima, ušteda od par tisuća kuna tijekom životnog vijeka proizvoda.

Energetski institut "Hrvoje Požar" u suradnji s partnerima provodi "Label 2020.", međunarodni projekt koji financira Europska komisija kroz program "Obzor 2020.", a koordinira Austrijska energetska agencija za 16 država članica Europske unije.

Njegova je svrha pružanje učinkovitih informacija o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje potrošačima, distributerima i proizvođačima te podrška svim dionicima u prelasku na nove oznake. Na web-stranici hr.label2020.eu mogu se pronaći smjernice i alati za potrošače, trgovce i druge zainteresirane strane. Što je, dakle, novo?

Više nema znakova plus u oznaci, umjesto dosadašnjih od A+++ do G sada su oznake od A do G, i to za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja, kombinirane perilice sušilice, perilice posuđa, televizore i elektroničke zaslone. Stari modeli proizvoda, koji se rasprodaju tijekom sljedećih mjeseci, možda još uvijek nose staru oznaku, ali neće se više smjeti prodavati nakon studenog 2021. godine.

image
Kako biste bili energetski učinkoviti, napunite cijeli bubanj prije pranja. Perilica se smatra punom kad vam u slobodni prostor u bubnju za pranje stane šaka bez pritiskanja odjeće
Saul Loeb

Za prodaju na daljinu (prodaja preko interneta) energetska oznaka mora biti prikazana pored cijene proizvoda ili, pak, razred energetske učinkovitosti mora biti prikazan u “strelici u boji” s poveznicom na odgovarajuću energetsku oznaku.

Za izvore svjetlosti nova energetska oznaka bit će uvedena 1. rujna 2021. Za ostale skupine proizvoda s energetskom oznakom, kao što su klima uređaji, sušilice, usisavači, grijači za vodu i slično, nove energetske oznake uvest će se naknadno, očekuje se od 2022. godine pa nadalje.

Kako je pojašnjeno na stranicama EIHP-a, nove oznake temelje se na djelomično promijenjenim metodama izračuna i standardima ispitivanja. Na primjer, prosječna godišnja potrošnja energije više nije dio oznake za većinu grupa proizvoda.

Umjesto toga, potrošnja energije sada se gleda po radnim satima ili radnim ciklusima. Ovo je, kažu, transparentnije i omogućuje jednostavan pojedinačni izračun za različite scenarije primjene. Međutim, to također znači da se vrijednosti iz stare i nove oznake ne mogu izravno uspoređivati.

Također, istaknuto je kako novi sustav potrošačima pojednostavljuje orijentaciju. Istodobno, izmijenjena ljestvica označavanja bit će poticaj proizvođačima da stvaraju još inovativnije, energetski učinkovite proizvode.

Svi proizvodi koji imaju novu oznaku registrirani su u EU bazi podataka o proizvodima (EPREL), koja pruža dodatne informacije o proizvodu koji nisu na samoj oznaci. Potrošači mogu pristupiti tim informacijama preko novog intuitivnog i jednostavnog alata za web-aplikacije koji je razvijen u sklopu projekta "Label 2020.".

Pomoću ovog alata kupci mogu pristupiti i usporediti podatke o operativnim troškovima i funkcionalnim značajkama ili mogu tražiti najučinkovitije proizvode.

Osim energetske oznake učinkovitosti, pri odabiru odgovarajućeg uređaja potrebno je voditi računa i o veličini uređaja s obzirom na broj korisnika, odnosno članova kućanstva, kao i vrsti uređaja s obzirom na učestalost korištenja.

Stručnjaci naglašavaju da način korištenja pojedinih električnih uređaja značajno utječe na njihovu potrošnju. Kao što je već rečeno, kod uređaja kod kojih je to moguće preporučuje se korištenje u noćnim satima za vrijeme niže tarife kako bi se postigle novčane uštede.

Potrebno je obratiti i pažnju na određivanje rasporeda uređaja u prostoriji, jer položaj uređaja također utječe na njegovu potrošnju.

HLADNJAK

Kad je riječ o hladnjaku, njegov položaj u prostoriji treba biti što dalje od izvora topline i dohvata sunčevih zraka. Važno je također osigurati strujanje zraka oko njegova stražnjeg dijela.

Iako je riječ o uređaju sa zanemarivom potrošnjom struje, uštede je moguće ostvariti prilagođavanjem temperature godišnjem dobu i brzim zatvaranjem vrata hladnjaka, a pogotovo zamrzivača. Podešavanje uređaja na nepotrebno niske temperature hlađenja i zamrzavanja znatno utječe na njegovu potrošnju.

Jedan od savjeta za uštedu, koji su dostupni i na stranicama HEP-a, jest pravilno slaganje namirnica, u hladnjak ne stavljajte tople namirnice i nastojte održavati umjerenu količinu namirnica.

Što se tiče održavanja, potrebno je redovito otklanjati naslage leda ako uređaj nema mogućnost samoodleđivanja, kao i povremeno očistiti nečistoću s rešetke na stražnjoj strani uređaja jer ona povećava potrošnju. Također, pogledajte brtve i gumice na hladnjacima te ih zamijenite ako su oštećene.

Potrošnja energije može jako varirati ovisno o vrsti zamrzivača. Npr. uspravni zamrzivač jednake zapremine kao škrinja za zamrzavanje koristi više energije.

U zamrzivaču uvijek držite ravnomjernu temperaturu od -18 ºC. Potrošnja energije raste za 2-3 posto svaki put kada snizite temperaturu zamrzivača za 1 ºC, savjet je potrošačima kroz projekt 'Label 2020.'

ŠTEDNJAK

Energetski najučinkovitije su staklokeramičke grijaće ploče, nakon njih automatske brzogrijaće ploče, a tek potom obične električne grijaće ploče.

Staklokeramička ploča je, kako kažu oni koji je koriste, vrijeme kuhanja definitivno skratila u odnosu na obični električni štednjak. Klasična grijaća ploča snage 1,2 kilovata za sat rada utroši približno jedan kilovatsat energije, što je za četvrtinu više od one staklokeramičke.

Od savjeta za korištenje štednjaka navedimo i kako je potrebno grijaću ploču isključiti prije uklanjanja posude, te nikako zagrijavati praznu grijaću ploču.

PERILICA POSUĐA

Za racionalno korištenje električne energije pri upotrebi perilice posuđa koristite program pranja prema vrsti posuđa prema uputama proizvođača.

Posuđe složite na police perilice tako da je prostor dobro popunjen.

PERILICA I SUŠILICA RUBLJA

Kao što je već istaknuto, kod kupnje je preporučljivo odabrati uređaj s oznakom većeg stupnja energetske učinkovitosti, a kod korištenja potrebno je voditi računa da se perilica uvijek puni prema preporukama proizvođača do dopuštene količine rublja.

Također je važno koristiti ciklus ekonomičnog pranja.

Preporučuje se i korištenje sredstava za pranje koja su učinkovita na nižim temperaturama, a potrebno je redovito čistiti filtar perilice.

Kako biste bili energetski učinkoviti, napunite cijeli bubanj prije pranja. Perilica se smatra punom kad vam u slobodni prostor u bubnju za pranje stane šaka bez pritiskanja odjeće, savjet je kroz projekt "Label2020".

Za sušilicu rublja dodatna uputa je kako treba znati da vrijeme rada sušilice ovisi o ostatku vlage u rublju nakon centrifugiranja u perilici.

Kombinirane perilice sušilice nisu energetski učinkovite kao pojedinačne perilice i sušilice rublja.

BOJLERI

Bojler je uređaj koji troši najviše energije u kućanstvu i zato treba biti racionalan pri njegovoj upotrebi. Za racionalno korištenje važno je ne zagrijavati vodu u bojleru na temperaturu veću od 60 °C. Također je bitno povremeno očistiti grijače bojlera od naslaga kamenca.

GRIJANJE i HLAĐENJE

Grijanje i hlađenje čine trećinu godišnjeg računa za struju. Postoji naziv "termo potrošači" za one koji zimi zagrijavaju prostor tako da se mogu skinuti u kratki rukav, dok im je ljeti u stanu kao u "ledenici".

Za uštede u grijanju prostorija, pri čemu je električno zagrijavanje stana najveći trošak, potrebno je dobro zabrtviti vrata, prozore i druga mjesta kroz koja odlazi toplina, te izolirati zidove i potkrovlja. Izolacija je bitna, naravno, i kod hlađenja.

Uz to, što se tiče hlađenja, ne preporučuje se rashlađivati prostorije na temperaturu manju od 21 C. Osim što stvara i nepotreban trošak, to ugrožava i zdravlje.

Nadalje, važno je redovito održavati filtre za pročišćavanje zraka te vanjsku jedinicu uređaja za hlađenje.

RASVJETA PROSTORIJA

Za postizanje uštede u rasvjeti prostorija, potrebno je postaviti veći broj manjih izvora svjetlosti, te koristiti štedna rasvjetna tijela. Stručnjaci iz ovog područja navode i kako svijetlo obojeni zidovi reflektiraju znatno više svjetla od tamnih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:34