Jednakost plaća

Rukovodeće pozicije su rezervirane za muškarce, a jednakost plaća je nemoguća - takve stereotipe rušimo svaki dan!

Piše Tanja Šimundić Bendić
Foto Darko Tomaš/Cropix
28. listopada 2021. - 17:24

Koliko god to u današnje doba možda zvučalo apsurdno, jednakost plaća je itekako aktualna tema kojoj bi se trebalo posvetiti više pažnje, budući da nam „brojke“ ne idu u korist. Upravo iz tog razloga razgovarali smo s Monikom Ester i Katicom Šamijom iz Philip Morrisa Zagreb, prve i još uvijek jedine kompanije u Hrvatskoj koja nosi certifikat 'Equal Salary', što znači da su žene i muškarci jednako plaćeni za jednake poslove. Ta činjenica našu kompaniju, kažu nam Monika i Katica, čini „poželjnim poslodavcem istinski posvećenom jednakosti i poticanju kulture uključivosti“

Kakav je brojčani odnos zaposlenika u Philip Morris Zagrebu (PMZ) gledano po spolu? U kolikom su postotku žene kod vas zastupljene na visokim, odgovornim pozicijama? Stoji li da vam je cilj do 2023. godine doseći 40 posto žena na upravljačkim pozicijama?

- U Philip Morris Zagrebu imamo odnos 50 posto muškaraca – 50 posto žena. Rezultat ovakve slike je viša razina inovativnosti, puno više angažmana zaposlenika, a vidimo da i poslovni rezultati ne izostaju. Osobito smo ponosne na činjenicu da je u Hrvatskoj na rukovodećim pozicijama gotovo 50% (trenutno 48,3%) žena, što je ponajprije rezultat predanoga rada i zasluga samih zaposlenika. Da kod nas nema „muških“ i „ženskih poslova“ pokazuje i činjenica da trenutno ulogu predsjednice Uprave obnaša žena, dok je direktor ljudskih potencijala i organizacijske kulture muškarac, iako je nažalost stereotip da su CEO pozicije rezervirane za muškarce, a područje ljudskih resursa za žene.  A globalno gledajući, na rukovodećim pozicijama u našoj je kompaniji trenutno 37,6% žena i cilj je do 2023. godine taj omjer povisiti na 40%.

Koju stručnu spremu preferirate prilikom zapošljavanja?

- Prilikom zapošljavanja promatramo cjelokupan potencijal, jer svakog kandidata gledamo ne samo kao osobu adekvatnu za obavljanje trenutno otvorene pozicije, već kao osobu u koju će kompanija ulagati kako bi se dalje razvijala i napredovala. Generalno gledajući, naše pozicije uglavnom traže visoku stručnu spremu.

image
Monika Ester, Talent Aquisition Executive
Darko Tomaš/Cropix

Koja je ključna odrednica koju sagledavate kod zapošljavanja novih djelatnika?

- Kao što smo gore navele, fokus je na procjeni cjelokupnog potencijala kandidata. Polazimo od obrazovanja i dosadašnjeg iskustva s obzirom na to da je većinom riječ o specijalističkim pozicijama, no uvijek uzimamo u obzir kandidatovu otvorenost za učenje, razvoj i napredovanje te je posebice od važnosti i sposobnost brze prilagodbe. Philip Morris kao kompanija kontinuirano je u transformaciji, stoga nam je iznimno bitno i da se potencijalni novi zaposlenici osjećaju ugodno u okruženju koje se ubrzano razvija te da već u startu pokazuju proaktivnost i inovativnost te mogućnost brze prilagodbe. Riječ je o međunarodnom okruženju pa su nam značajne i komunikacijske te kolaboracijske vještine. Naravno, za više pozicije vrlo je važno znanje i iskustvo koje potencijalni zaposlenik posjeduje, a stekao ga je u drugim kompanijama.

Kada ste krenuli s politikom ravnopravnosti spolova i jednakosti plaća? Važi li on kao postulat u cijeloj kompaniji?

- Različitost i uključivost su vrijednosti koje se oduvijek promiču u Philip Morris Internationalu, pa tako i u našoj podružnici Philip Morris Zagreb. One su temelj našeg poslovanja, što je potvrđeno i prestižnim EQUAL SALARY certifikatom koji nam je dodijelila neovisna, neprofitna Zaklada EQUAL SALARY.

Na temelju čega ste dobili taj certifikat i koliko on za vas znači? Jeste li prva kompanija u Hrvatskoj koja je dobila ovaj važan certifikat?

- Omogućavanje pravednih i jednakih naknada za žene i muškarce koji obavljaju iste poslove rezultat je naših vrijednosti i načela, jer smatramo da uspjeh svake kompanije, tako i naše, ovisi o talentiranoj i raznolikoj radnoj snazi, gdje pojedinci imaju iste prilike za učenje, rast i razvoj u karijeri. To se pokazalo ključnim za dobivanje ovog vrijednog priznanja, a činjenica da smo prva i još uvijek jedina kompanija u Hrvatskoj koja nosi certifikat EQUAL SALARY čini nas poželjnim poslodavcem, istinski posvećenom jednakosti i poticanju kulture uključivosti.

Na koji način radite na poticanju kulture uključivosti te raznolike radne snage i što zapravo stoji iza pojma kultura uključivosti?

- Kultura uključivosti za nas predstavlja izgradnju sposobnosti, ponašanja i načina razmišljanja kako bi uključenost  bila dio svih naših procesa, komunikacije i odnosa. Nastojimo „razbiti“ hijerarhiju, osigurati ozračje jednakih prilika gdje se svačiji glas čuje te osjećaj sigurnosti i povjerenja, empatije i brige, ukidanje stereotipa, ali i podržavanja fleksibilnog načina rada. Izgradnja takve kulture odgovornost je i zadatak svakog pojedinog zaposlenika, jer svatko svojim ponašanjem i odnosom prema drugima doprinosi izgradnji kulture uključenosti. Već pri zapošljavanju osiguravamo jednaku uključivost za različite skupine ljudi. Iako u Philip Morris Zagrebu imamo jednaku zastupljenost žena i muškaraca na svim razinama organizacije, iz prve ruke vam možemo reći da u svojoj procjeni kandidata prvenstveno pazimo da zadržimo objektivnost postupka i najbitnije su kvalifikacije i kompetencije kako bismo izabrali najboljeg kandidata, bio to muškarac ili žena, za traženu poziciju. Zaposlenicima od samog ulaska u kompaniju pružamo edukacije kako ostaviti po strani predrasude i biti objektivni, ali znamo da je najvažniji "walk the talk" u svakodnevnom poslovanju. To su samo neki od primjera, no u suštini želimo da se svi zaposlenici bez obzira na svoje različitosti osjećaju ugodno u kolektivu.

image
Katica Šamija, People & Culture Lead HR & SI

 
Darko Tomaš/Cropix

Kada ste stekli pozitivno saznanje o važnosti sinergije postojanja raznolikih timova i koliko oni i na koji način potiču inovaciju i uspješnost?

- Budući da nam je u ovom razgovoru fokus bio na uključenosti žena u sve sfere poslovanja, nastavit ćemo kroz primjer takve sinergije. Tvrtke čije timove sačinjavaju i žene i muškarci profitiraju zbog njihovih različitih gledišta stečenih kroz različita životna iskustva, a različitost iskustava i perspektiva potiče kreativnost i inovativnost. Zajedničkim radom oni pridonose boljem rješavanju poslovnih problema ili pronalasku novih prilika, a u konačnici to dovodi do vrhunskih rezultata na razini cijele kompanije.

Kakav je osjećaj biti na ravnopravnoj razini koju brojne žene diljem naše zemlje (i šire) usprkos fenomenalnom znanju, poslovnosti, nisu uspjele za sebe izboriti?

- Moramo se svi odmaknuti od uobičajenog načina razmišljanja da isključivo spol i dob određuju nečiji pristup prema poslu, radnu etiku, razinu inovativnosti i kreativnosti. U Philip Morrisu vodimo računa da se uvijek čuju glas, mišljenje i ideje svih zaposlenika, kao i da se na isti način vrednuje doprinos svakoga i zaista je jako dobar osjećaj biti dio takvog tima i zajednički kreirati kulturu uključivosti te dijeliti odgovornost i zasluge za poslovne uspjehe.

Što savjetovati ženama u svijetu generalno naklonjenom muškarcima, kakav biste im savjet s vaše pozicije dali, biste li ih usmjerili u pravcu još boljeg obrazovanja, rada na sebi, biste li im savjetovali da vjeruju u sebe, da se bore za jednakost?

- Za početak bismo ženama savjetovale da se ne ograničavaju pretpostavkom da je svijet naklonjen muškarcima, već da vjeruju u to da uspjeh ovisi o radu i trudu svakog pojedinca, kao i vjeri u samog sebe. I ženama i muškarcima savjetujemo da se svakim danom trude ponajprije upoznati sebe kako bi se mogli kontinuirano razvijati i rasti kao osobe i profesionalci. Važno je učiti kroz rad i nastojati održati ravnotežu između poslovnoga i privatnoga kako bismo zadržali i mentalno zadravlje. U današnjem visokokonkurentnom i dinamičnom radnom okruženju krucijalno je stoga prepoznati kompaniju čije nam vrijednosti i kultura odgovaraju i na osobnoj razini i s kojom želimo rasti.

S obzirom na posebnosti ženskog životnog ritma, na koji način zaposlenicama uskačete kako biste im pomogli u određenim situacijama, odražava li se to kroz prilagođeni radni ritam, rad od kuće, ili neke druge stavke?

- Kako smo već ranije rekli, ne radimo razlike. Svi naši zaposlenici imaju jednake benefite i prilagođavamo se potrebama aspolutno svih, što uključuje, primjerice, fleksibilno radno vrijeme ili rad od kuće. To je osobito bilo od važnosti u počecima pandemije, no takav princip rada provodimo i danas, s obzirom na to da se pokazao jako motivirajući i produktivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 08:13