EKO TEHNOLOGIJA

Uz pomoć aplikacija živite zelenije: računaju karbonski otisak, prepoznaju kontroverzne sastojke u kozmetici, a pomažu i kod ovisnosti o mobitelu

Piše Tihana Marović
19. travnja 2021. - 12:43

U moru svakodnevnih informacija ponekad je teško voditi računa o sitnim stvarima koje čine razliku, a u tim situacijama, dobro nam dođe pomoć tehnologije. Volite li održivi stil života, donosimo vam popis korisnih aplikacija koje će vam pomoći usvojiti zdraviji način života.

1. Oroeco

Oroeco omogućuje borbu protiv klimatskih promjena izračunavanjem dnevnog karbonskog otiska na temelju vaše potrošnje električne energije, prijevoza, hrane i slobodnih aktivnosti. Drugim riječima, pomaže razumjeti utjecaj koji imate na okoliš kako biste mogli donositi pametnije odluke. Dat će vam konkretne savjete prilagođene vašim potrebama i načinu života kako biste mogli smanjiti karbonski otisak.

image
Oroeco omogućuje borbu protiv klimatskih promjena izračunavanjem dnevnog karbonskog otiska na temelju vaše potrošnje električne energije, prijevoza, hrane i slobodnih aktivnosti

2. Clean Beauty

Clean Beauty jedna je od najpopularnijih mobilnih aplikacija koja omogućuje prepoznavanje kontroverznih sastojaka i alergena u proizvodima za ljepotu i higijenu zahvaljujući jednostavnoj fotografiji s popisom sastojaka. Aplikacija identificira oko 130 kontroverznih sastojaka. Clean Beauty također uključuje pojmovnik s više od 1200 sastojaka koji se obično koriste u kozmetici.

3. Bikemap

Ovu aplikaciju dizajnirali su biciklisti za bicikliste, a omogućuje preuzimanje podataka o stazama i cestama pogodnim za bicikliranje u više od 80 zemalja. Bikemap sadrži oko milijun biciklističkih staza, tako da možete učiniti nešto dobro za okoliš ostavljajući automobil kod kuće i otkriti skrivene dragulje.

4. Good on You – Ethical Fashion

Ako želite poboljšati način na koji kupujete odjeću, možda biste željeli naučiti više o etičkom poslovanju i upoznati se s brendovima koji se smatraju etičkim i održivim. Good On You je aplikacija koja vam može u tome pomoći – pretražite brend ili vrstu proizvoda, a zatim pogledajte koju ocjenu ima. Ocjene se dodjeljuju na temelju zaštite okoliša i životinja, ali i prava radnika.

5. JouleBug

JouleBug pomaže vam usvajati zelene navike kroz sustav nagrađivanja. Aplikacija će vas potaknuti da budete održiviji dodjeljujući nagrade i značke na svakom koraku – tako dobivate bodove svaki put kad otputujete na posao ili ponesete torbu za višekratnu upotrebu u trgovinu.

image
Na Buycottu kupovinom proizvoda posvećenih održivom poslovanju svojim novcem dajete glas za zeleno i odgovorno ponašanje

6. Buycott

Kupovinom proizvoda posvećenih održivom poslovanju svojim novcem dajete glas za zeleno i odgovorno ponašanje. Buycott olakšava informiranje i podržava tvrtke s ponašanjem koje su u skladu s vašim vrijednostima. Skenirajte barkod kako biste saznali povijest određenog proizvoda, a ako vam se ne sviđa ono što vidite, možete poslati poruku izravno tvrtki, dok će aplikacija preporučiti alternativne proizvode.

image
Aplikacija Forest vizualno je pomagalo koje omogućuje da budete produktivniji u stvarnom životu uzgajanjem virtualnog stabla na zaslonu ekrana

7. Forest

Ovisnik ste o mobitelu? Aplikacija Forest vizualno je pomagalo koje vam omogućuje da budete produktivniji u stvarnom životu uzgajanjem virtualnog stabla na zaslonu ekrana. Jednostavno odredite koliko dugo vremena želite ostati usredotočeni, a tajmer će isključiti obavijesti dok vrijeme ne istekne. Ako napustite aplikaciju (ili se zakačite na društvene mreže), vaše će stablo ili cvijet prestati rasti i nestati. A najbolji dio je što Forest sadi i drveće u stvarnom svijetu, kroz akcije dobrotvorne organizacije Trees for the Future.

image
Najbolji dio je što Forest sadi i drveće u stvarnom svijetu, kroz akcije dobrotvorne organizacije Trees for the Future

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu  https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:45