StoryEditorOCM
Dalmacijadalmatinski gardaland

Akvapark u Dugopolju konačno do ljeta 2014.

Piše PSD.
3. ožujka 2013. - 00:44
Takvog akvaparka nadaleko neće biti. I nije riječ o predizbornoj šali, nego o sasvim ozbiljnom projektu kojim će se Dugopolje, nakon poduzetničke, ucrtati i na turističku kartu Hrvatske.

Prva lopata trebala bi biti isukana za nekoliko tjedana, a konac radova očekuje se u proljeće 2014. godine. Priča o dugopoljskom vodenom zabavištu u javnost je dospjela još 2006. godine. No, otada se s mrtve točke nije pomaknula. Umjesto najavljenim havajskim valovima, svjedočili smo teškoj bonaci. Umjesto tvornice novca, imali smo praznu ledinu. Sasvim netipičnu za dugopoljske novomilenijske prilike. I opjevani načelnik Zlatko Ževrnja bio je umukao. Najradije bi da akvapark nikada nije ni spomenuo.

No, samo koji mjesec prije lokalnih izbora, akvapark je ponovno oživio. S novim vlasnicima i promijenjenim projektom. Jedan Mađar je otišao, a drugi došao. Došlo ih je, zapravo, više. I svi redom su uvjereni kako projektu u Dugopolju treba dati prioritet. - Akvapark “Dalmacija” u vlasništvu je tvrtke ‘“Margaritum” d.o.o. iz Dugopolja, čiji je vlasnik“Primatum Fond” s adresom u Luksemburgu. Početkom 2011. godine većinski vlasnik Fonda, gospodin Kristof Szalay-Bobrovniczky, prodao je svoj paket dionica, pri čemu novi vlasnici nisu dobili samo započete projekte, nego i probleme.

‘Lavčevićev’ projekt

Vezano uz akvapark u Dugopolju, ostavljeni su im prazna blagajna tvrtke “Margaritum“, sudski spor s tvrtkom “Arching“, preplaćeni, a nezavršeni projekti, te negativna slika u javnosti praćena međusobnim prijavljivanjem policiji i poreznicima od strane tadašnjih vlasnika i zaposlenika - objašnjava nam Ivan Mihaljević, prokurist “Margarituma“. Novi vlasnici ubrzo nakon preuzimanja projekta otpustili su direktoricu “Margarituma“ Herminu Krivić-Mimicu, te na njezino mjesto postavili Antala Ferenca Nemesa. Istovremeno, odlučili su i izmijeniti projekt akvaparka kako bi, tvrdi naš sugovornik, produžili sezonu i smanjili troškove. Iz igre je tako ispao projekt splitskog arhitekta Srđana Šegvića, a na svoje su došli stručnjaci iz “Lavčevićeva“ Projektnog biroa.

- Konačnu izmjenu lokacijske dozvole i potvrdu glavnog projekta dobili smo koncem 2012. godine, tako da sada uistinu možemo najaviti da uskoro kreće gradnja. Sada smo u fazi odabira izvođača radova, pri čemu se nadamo kako će posao dobiti domaće, posebice lokalne tvrtke - kaže Mihaljević. Promjene nisu zanemarive, dapače. Uvodi se plinsko grijanje vode, osuvremenjen je i sustav filtracije, a buduće goste posebno će veseliti što je povećan broj atrakcija, sprava, tunela, tobogana i ostalih vodenih čuda.

Površina 118.000 kvadrata

- Bivši vlasnici uopće nisu bili predvidjeli grijanje vode, pa bismo mogli raditi samo ljeti, a s ovim izmjenama akvapark “Dalmacija“ svrstat će se uz bok najatraktivnijim vodenim parkovima Europe - ističe Mihanović. Akvapark će ukupno zapasati površinu od 118.000 četvornih metara, cijena investicije procjenjuje se na 220 milijuna kuna, a tijekom sezone (najvjerojatnije od svibnja do listopada) zapošljavat će od 120 do 150 osoba različitih kvalifikacija.

O cijeni ulaza prerano je govoriti, no već sada se zna da će se moći kupiti pojedinačne, obiteljske i grupne ulaznice, te da će dnevni kapacitet parka biti 5000 posjetitelja. Užitak će, pak, jamčiti deseci raznovrsnih bazena, vodopadi, valovi, prskalice, umjetne rijeke, tuneli, jacuzziji i tobogani, pri čemu se onaj od 118 metara, nazvan “crna rupa“, čini najizazovnijim spustom. - U Hrvatskoj ovakvoga vida zabave nema, tako da uopće ne sumnjamo da će park u Dugopolju biti pravi hit koji će na višu razinu podignuti i turističku ponudu čitave Dalmacije - zaključuju u “Margaritumu“.

vinko vuković

Četiri faze gradnje

Projekt će se raditi u četiri faze. Prva faza, koja bi trebala biti zgotovljena do idućega travnja, podrazumijeva 80 posto aquaparka s glavnom zgradom, svlačionicama, sanitarnim čvorovima, restoranom, zalogajnicom i brojnim bazenima. U drugoj fazi su planirani gornji kat na glavnoj zgradi, te adrenalinski dio parka u njegovu jugoistočnom dijelu. Treća faza predviđa širenje na sjeveroistok, a četvrta gradnju akvarija u glavnoj zgradi.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 11:42