StoryEditorOCM
DalmacijaOko 400 tisuća vozila u dva mjeseca

Brojke opravdavaju gradnju tunela Sveti Ilija; Kreće i novi režim naplate

Piše PSD.
27. rujna 2013. - 23:24
Oko 400 tisuća vozila, točnije, 379.123 vozila, od 9. srpnja  do 22. rujna, prošlo je kroz tunel Sveti Ilija.

U tom periodu HAC je od tunelarine naplatio 5.332.661,89 kuna.

Ovi podaci iznenadili su i najoptimističnije stručnjake u Hrvatskim autocestama jer nitko i nije mogao predvidjeti, bez obzira na početak turističke sezone, još uvijek neupućenost, posebno stranih turista da je tunel u funkciji, kako će mjesečno tunelom proći nešto manje od 200 tisuća automobila.

Ove brojke očito su prava potvrda opravdanosti gradnje ovoga kapitalnog objekta ne samo za cijelu Imotsku krajinu, već i za Makarsko primorje.

Bojazan stanovnika dijela Makarske rivijere iskazana početkom gradnje tunela, kako će im upravo on zakrčiti sve prilaze njihovim mjestima, pokazala se netočnom, a upravo su stanovnici s Makarskog primorja ponajviše i profitirali izgradnjom tunela jer im je on najbliža spojnica sa autocestom i središnjom Hrvatskom.

Naplata tunelarine koja je bila, a i ostala kamen spoticanja između stanovništva Imotske krajine i HAC-a, odnosno nadležnog ministarstva, također je iznenadila stručnjake. Oko 5,5 milijuna u nepuna tri mjeseca dovoljno govori o tunelu koji će sigurno umnogome premašiti godišnje troškove svoje amortizacije.

Iako je sada rano govoriti i prognozirati učinke tunela u godinu dana, oni će sigurno premašiti očekivanja svih, a i ostaviti nadu Imoćanima i Makaranima da ponovno sjednu za stol sa ministrom Hajdaš Dončićem, te vide može li se bar njima smanjiti naplata tunelarine.

Iz HAC-a stiže i obavijest kako će od 1. studenoga  do 31. ožujka sljedeće godine stupiti na snagu novi režim naplate tunelarine, a to znači da da se unutar 12 sati neće naplaćivati drugi prolaz kroz tunel. Znači, platite 20 kuna i ako se u roku od 12 sati vratite tunelom, ne plaćate drugih 20 kuna.

Tekst i foto: Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 13:21