StoryEditorOCM
Dalmacijasmrad i dim

BUNA U IMOTSKOM TRAJE I DALJE ‘Nema ulaza, analizirajte kakvoću zraka’

Piše PSD.
21. srpnja 2011. - 16:29
Blokada ulaza u imotsko odlagalište otpada u jezercu Kozjačić i dalje je na snazi. Nakon što su nezadovoljni građani u utorak na večer stijenama blokirali ulaz, na deponij ne mogu ući ni vatrogasne cisterne ni radnici koji saniraju odlagalište.

Tijekom noći s utorka na srijedu uspostavljena su i dežurstva na blokiranom ulazu, a u srijedu ujutro došli su i policajci, no nikakvih intervencija nije bilo.

Građani, posebno iz zaselaka Bage, Mustapići i Jažići, stanovnici Vrdola, mjesta uza sam rub Kozjačića, ali i građani iz samoga središta Imotskog, postavili su izričite zahtjeve.

Oni se u prvom redu odnose na to da se hitno ispita kakvoća zraka u samom odlagalištu, ali i na nekoliko lokacija u gradu koje su bile i najugroženije tijekom proteklih šest dana otkako je buknuo požar.

Tek kada se vidi ima li u zraku kancerogenih čestica i ostalih štetnih tvari, tek tada će se dopustiti sanacija odlagališta, ali i dati određeno vrijeme onome tko njime upravlja da se hitno sanira i jednom zauvijek uvede red u njegovu kontrolu.

U međuvremenu, u podne je održana hitna sjednica koordinacije čelnih ljudi lokalne samouprave s načelnicima i gradonačelnikom Grada Imotskog, koji ujedno čine i Skupštinu Komunalnog poduzeća “Topana”.

Odlučeno je da se Gradu Imotskom dade na upravljanje cijeli deponij kako bi, uz pomoć općina, izvršio i sanaciju, ali se traži i hitno očitovanje istražnih organa, posebno policije, o ispitivanju mogućeg podmetanja požara.

Gdje deponirati smeće?

Direktorica KP “Topana” Vesna Žužul također je pokušala uvjeriti prosvjednike da dopuste odlaganje otpada na novu lokaciju i saniranje zapaljenog dijela Kozjačića, no uzalud.

Upozorila je građane da se strpe i da ne odlažu smeće u kontejnere, već da ga deponiraju na posebna mjesta, dok se cijela situacija ne smiri. Grad Imotski obvezao se uvesti nadzorne kamere, osvijetliti cijeli deponij i redovno ga sanirati.

- Kada se sve zbroji i oduzme, šestodnevne muke s udisanjem smrada i nisu veliko zlo uspijemo li konačno riješiti status Kozjačića. A on nikada više neće biti ono što je bio, naša noćna mora - poručuju nezadovoljni građani. Ostaje pitanje gdje će se deponirati smeće, ne samo iz grada Imotskog, već iz cijele Imotske krajine.

Napisao i snimio Braco ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 19:12