StoryEditorOCM
DalmacijaKvarat vika

ČAkavica je u dobrim rukama

29. travnja 2016. - 17:30
cakavska_bijaci1-280416

Dvoranom sućuračkoga kina odzvanjali su smijeh, pjesma i gromoglasni pljesak brojnih posjetitelja jubilarne 25. ČAkavske večeri pod nazivom "volin ČA volin" koju je je organizirala OŠ Bijaći u povodu Marulićevih dana.

Središnji događaj, sama 25. ČAkavska večer pod voditeljskom palicom Lucije Carev i legendarnoga voditelja Joška Vukšića protekla je brsprijekorno.

Večer je otvorila inicijatorica projekta ČAkavskih večeri, ravnateljica OŠ Bijaći prof. Jadranka Šošić, koja je zahvalila svima koji su ih podržali od djelatnika, roditeljia i učenika preko sponzora do grada, županije i nadležnog ministarstva.

Školska dramska skupina "Dračice" po 25. je put izašla na scenu. Jubilarni dramolet znakovitoga naziva "DvajStipet" Ivane Lukas Bartulović režirale su, kao i proteklih godina, učiteljice Katja Bašić i Sandra Špika.

Dramolet govori o svestranosti ovdašnjih ljudi, o starim zanatima, o čovjeku koji ima dvostruko zanimanje – ono koje ga je hranilo i ono koje živi i voli. On je špacakamin i kalafat, možda posljednji na ovim prostorima.

Simbolično, kalafat s velikom ljubavlju i strpljivošću 25 godina izrađuje brod koji upravo završava jer želi napraviti nešto što "ostaje onima poslije nas“. Ovo je zabavna i poučna priča o nostalgiji onih koji su otišli trbuhom za kruhom, o tradiciji, jedinstvu i kolektivnom pamćenju,ali i o ljubavi prema zavičaju i jeziku.

Publika je u prepunom kinu Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu uživala u pjesmama Tomislava Bralića, pjevača klape Intrade, koji je uz glasovirsku pratnju Edija Bučića oduševio izvedbom vječnih hitova.

Svoju čakavsku poeziju nadahnuto je predstavio svestrani Vedran Matošić, dugogodišnji direktor splitske turističke zajednice. Klapa učiteljica OŠ Bijaći - Bijaćke meštrovice, pod vodstvom maestra Ivana Cinottija – Cime, izvela je nekoliko pjesama.

Bila je to još jedna fešta čakavske riči. Ravnateljica Šošić najavila je i 6. susret djece i učenika ČAkavaca - Dica i Čakavica koji će se 12. svibnja 2016. održati u Hvaru.

Ča je sve bilo

Obilježavanje 25. ČAkavskih večeri započelo je 1. travnja snimanjem milenijske fotografije Šime Strikomana, 20. travnja održana je Večer retrospektive "ČA smo sve činili" koja je okupila nekadašnje sudionike ČAkavskih večeri.

U dvorcu Vitturi 22. travnja održan je stručni skup "ČAkavsko narječje" na koji se prijavilo 120 nastavnika hrvatskog jezika i razredne nastave.

Organiziran je i literarno-recitatorsko-likovni natječaj "ČA u versin, riči i pinelu" na koji se prijavilo više stotina učenika iz 27 škola. Organizirana je i dvodnevna ČAkavska radionica za djecu koju su vodili prof. Klara Mitar i Tonči Banov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 02:26