StoryEditorOCM
Dalmacijaizbori 2013.

Don Ivan Grubišić: Nije vrijeme za spomenike, već za otvaranje radnih mjesta

Piše PSD.
7. svibnja 2013. - 23:03

U okviru prezentacije kandidata za splitsko-dalmatinskog župana na skorim lokalnim izborima, Slobodna Dalmacija danas predstavlja čelnika Saveza za građansku i etičku Hrvatsku, splitskog svećenika don dr. Ivana Grubišića.

- Koji su glavni projekti koje mislite ostvariti u Splitsko-dalmatinskoj županiji?

- Mi želimo mijenjati smjer vođenja naše županije kroz korjenite promjene na raznim područjima života i rada u županiji. Promjenu smjera su upravo tražili prosvjednici u Zagrebu na prvomajskom štrajku. Mi to želimo učiniti na sasvim drukčiji i prepoznatljiv način.

- Hoćete li smanjivati broj zaposlenih u županijskoj administraciji?

- Broj zaposlenih u Županiji mora biti transparentan i odgovarati našim kriterijima pri zapošljavanju. Tražit ćemo stručnost, a ne podobnost. Drugo, uvažavat ćemo poštenje i odgovornost prema radu. I treće, cijenit ćemo socijalnu osjetljivost pojedinih kandidata. U nas je administracija glomazna i neučinkovita. Političari su veoma skupo plaćeni, a zemlju su doveli do samog ruba propasti.

- Zbog čega mislite da ste najbolji kandidat za splitsko-dalmatinskog župana?

- Prvo, to je procjena birača u Županiji. Naime, nekoliko provedenih anketa, dok se još i nisam kandidirao, davali su mi prednost pred aktualnim županom, tako da sam za župana prolazio u prvom izbornom krugu. To je potvrdilo i naše istraživanje. Stari su govorili: “Vox populi, vox Dei.“ Mislim da se ta sintagma danas ostvaruje kroz demokratske izbore, kad sâm narod bira svoje predstavnike u javne službe.

- Hoćete li kao župan sudjelovati na Paradi ponosa i kakav je Vaš stav prema toj manifestaciji?

- Sve probleme koje svaki čovjek ima nastojat ćemo rješavati kroz institucije sustava, a od toga ne mislim stvarati paradu, jer parade ne rješavaju probleme.

- Koji su vam političari bili uzori?

- Družio sam se i surađivao s mnogim veoma uglednim i važnim članovima našega naroda i građana Hrvatske. Tako sam surađivao s akademikom Ivanom Supekom, Vladom Gotovcem i Savkom Dabčević-Kučar. Oni su na mene i moj rad ostavili vidljive tragove. Mogu ubrojiti i neke drage profesore s Teološkog fakulteta u Zagrebu, kao i neke profesore s poslijediplomskog studija u Zagrebu, poput Đure Šušnjića, Esada Ćimića i Srđana Vrcana.

- Tko prije treba dobiti spomenik u Splitu, Tuđman ili Smoje?


- Ni jedan ni drugi. Nije vrijeme za spomenike, nego za otvaranje radnih mjesta i zapošljavanje.  

- Jeste li za križ ili protiv križa na Marjanu, i zašto?

- Isto se odnosi i na križ na Marjanu. Jasno da meni križ nije sredstvo za političke bodove, nego sastavni dio moje vjere da se preko križa dolazi do uskrsnog jutra.

- Mogu li Split i županija živjeti samo od turizma?

- Tko igra samo na jednu kartu, sasvim sigurno gubi utakmicu. Tako je i u gospodarstvu. Splitu i županiji potrebni su drugi resursi kojima smo bogati, ali smo zemlju zapustili i pobjegli u gradove, a na asfaltu kupus i salata ne rastu.

- Koji vam je bio najuzbudljivi događaj u životu?

- Upravo ovaj na koji sam se odlučio željom birača da se kandidiram za splitsko-dalmatinskog župana. Ušao sam u nadmetanje, ali sam posvema miran što se tiče krajnjeg ishoda.

- Koga radije slušate: Thompsona ili Dedića?

- Svakako, vrhunskog umjetnika Arsena Dedića, ali su mi drage i neke pjesme Marka Perkovića Thompsona.

- Koju ocjenu biste dali Vladi?

- Ova Vlada ima dobre nakane, a slabe rezultate. Mnogo obećavaju, a malo su učinili. Ocjena prolazan! Živim u nadi da će ipak biti bolje i sve činim, koliko mogu, da tome svojim radom pridonesem.

Vjera je bogatstvo

- Svakako da sam vjernik, a svakoga čovjeka poštujem bez obzira na njegov svjetonazor. Neke stvari treba prepustiti Bogu i svakom čovjeku pojedinačno da se slobodno i odgovorno odluči prema smislu života i življenja. Naravno da u vjeri vidim veliko bogatstvo i pokušavam ljudima svojim radom i predavanjima tu istinu vjere posredovati, ali tu istinu ne treba nikome nametati.

Biografija

Don Ivan Grubišić punih je 50 godina bio župnik i pastoralni djelatnik, a u mirovinu je otišao kao župnik župe sv. Roka u Splitu, koju je i sagradio. Također je vodio radove na crkvi sv. Petra u Splitu. Na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je sociologiju i filozofiju, a poslijediplomski studij završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te je doktorirao s tri područja znanosti. Osnivač je Hrvatske akademske udruge - Čovjek nadasve, te je kao predsjednik Udruge održao više od 600 javnih predavanja. Ustrojio je i nekoliko projekata kao što su Hrvatski svijećnjak te Osoba dijaloga-osoba godine. Osmislio je projekt Savez za građansku i etičku Hrvatsku.

Imovinska kartica

Vozim osobni auto renault megane. Imam podrumski stan od 25 m2 u Splitu i apartman od 30 m2 u Kučinama kod Splita.  

Najbliži suradnici

Prvi moj zamjenik je prof. dr. Nikša Jajac. Radi se o mladom, stručnom i razboritom čovjeku koji svakom poslu pristupa stručno, odgovorno i pošteno. Drugi moj zamjenik je olimpijac plivač Duje Draganja. Osoba koja je završila studij u Americi i posebno se bavi resursom otpada i turizmom. Slava mu nije udarila u glavu, ostao je prizeman i sasvim konkretno zauzet važnim životnim problemima.

 DAMIR PILIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 23:41