StoryEditorOCM
Dalmacijakritika IZ SUSJEDSTVA

Gradovi Solin i Omiš o odluci iz Banovine: Masno plaćamo odlaganje, ne smiju nas odbaciti

Piše M. SESARTIĆ, S. BARČOT
24. srpnja 2017. - 16:42
sus00

Grad Solin s Gradom Splitom i Općinom Podstrana kao suvlasnicima tvrtke “Čistoća” još od travnja 2000. ima potpisan ugovor na neodređeno vrijeme o organizaciji održavanja čistoće na području Solina.

U potpunosti razumijemo Split, poglavito stanovnike Dračevca, Kile, Mejaša i Kamena koji su i najugroženiji odlagalištem otpada na Karepovcu.

Na žalost, uz njih su najugroženiji upravo njihovi susjedi koji žive na području Grada Solina, posebice s područja Mravinaca i naših rubnih dijelova koji gravitiraju deponiju - tim nam je riječima nam solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević komentirao najnoviju odluku iz Banovine po kojoj se na Karepovac više neće primati nesortirani otpad iz susjednih gradova i općina.

- Spomenutim ugovorom definirano je da će se sanacija postojećeg deponija na Karepovcu, kao i izgradnja novog, regulirati posebnim ugovorom, te temeljem ugovora o plaćanju naknade za utjecaj na okoliš i razvoj pri korištenju odlagališta, mi Gradu Splitu za sanaciju plaćamo godišnju naknadu od 900.000 kuna.

Mi već sada imamo 32 lokacije za razvrstavanje otpada s više od 70 kontejnera za odvajanje otpada: papira, PET ambalaže i stakla, a njihov broj lokacija ćemo povećati prema potrebama građana i Planu gospodarenja otpadom. Vjerujemo da će Grad Split i Općina Podstrana kao suvlasnici “Čistoće”, imati razumijevanja na navedene činjenice s obzirom na specifičnost Grada Solina u odnosu na samu lokaciju Karepovca - zaključio je Ninčević.

Omiški poteštat Ivo Tomasović naglasio je kako iz Splita još nisu dobili službeni dopis o tome:

- Rado ćemo sjesti sa gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i dogovoriti se oko odlaganja omiškog smeća na Karepovcu.

No, ova mi se odluka čini ishitrenom, jer nemamo ni mi ni drugi gradovi i općine gdje s otpadom do izgradnje centra u Lećevici.

Prema njegovim riječima, komunalno poduzeće “Peovica” brine se o skupljanju otpada, a građani s omiškog područja plaćaju dvije naknade za sanaciju Karepovca: prva je eko-renta, a druga je u sklopu računa gza komunalije. Sama tvrtka plaća 200 kuna po toni smeća koje odloži na splitski deponij.

- Cilj je svih nas sortiranje otpada, a mi smo prvi u našoj županiji s dobivenom građevinskom dozvolom za reciklažno dvorište. Sada čekamo natječaj kako bi iz Fonda za zaštitu okoliša dobili i novac za izgradnju, no i to će potrajati, a smeće negdje moramo odlagati - istaknuo je Tomasović za naš list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 04:52