StoryEditorOCM

HGSS NA UDARU Zapaljena im planinarska kuća i na Kamešnici

Piše PSD.
19. ožujka 2012. - 00:42
Najvjerojatnije u subotu zapaljena je i planinarska kuća u Kurtagića docu (1450 mnm) na planini Kamešnici, koja je bila i obavještajna točka Hrvatske gorske službe spašavanja. Kuća je izgorjela do temelja.

U to su se uvjerili planinari kada su u nedjelju došli u Kurtagića dolac s namjerom da se u kući odmore. Umjesto topline doma dočekalo ih je zgarište. Prije 5-6 dana na isti način izgorjela je planinarska kuća na Ledenoj kosi ispod najvišeg dinarskog vrha Troglava (1530 mnm).

- Tužni smo, iznenađeni, šokirani. Ako smo prije nekoliko dana željeli pomisliti da je planinarska kuća ispod Troglava zapaljena slučajno sada smo uvjereni da je još nepoznat netko namjerno zapalio obje planinarske kuće.

Tko je to učinio još ne možemo reći, ali ostali su tragovi i vjerujem da će policija otkriti počinitelja.

Palikuću vjerojatno treba tražiti među onim pojedincima kojima smeta što su planine Kamešnica i Dinara sve napučenije planinarima i drugim izletnicima pa ih, možda, dekomodiraju u švercu i(li) krivolovu.

Uzalud im trud. U planini će nas biti još više, a na mjestu izgorjelih izgradit ćemo nove kuće - kaže Darko Gavrić Čerčo, pročelnik za infrastrukturu HGSS-a.

Planinarska kuća u Kurtegića docu smještena je na najljepšem dijelu Kamešnice i bila je najomiljenije izletište. Zajednički su je izgradili članovi planinarske udruge "Dinaridi" iz Splita i planinarskog društva "Kamešnica" iz Livna uz veliku pomoć HGSS-a. Kuća je imala 20 spavaćih mjesta i prostor za dnevni boravak dvostruko većeg broja osoba.

Nedavno je proširena i potpuno obnovljena. U ovu planinarsku kuću uloženo je oko 300 tisuća kuna materijala, a sve poslove na njenoj izgradnji obavili su članovi planinarskih udruga i HGSS-a bez naknade.

Ova planinarska kuća pružala je toplinu doma i bila je mjesto čestih druženja hrvatskih i bosansko-hercegovačkih planinara. Tu su se dogovarale zajedničke akcije kako bismo Kamešnicu kao istinsku planinarsku ljepoticu približili svim planinarima i ljubiteljima prirode. Ovo je zato veliki udarac za sve nas - kaže Gavrić.

Ovog ponedjeljka na požarište još uvijek okruženo debelim naslagama snijega radi očevida izići će inspektori Policijske postaje Sinj, Postaje granične policije Trilj i policajci iz Bosne i Hercegovine.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 04:54