StoryEditorOCM

HUS-ovo otvoreno pismu: Ministri, raskinite ugovor o privatizaciji Autoprijevoza!

Piše PSD.
29. listopada 2011. - 16:48
Voditelj županijskog ureda HUS-a Jozo Marić u subotu je na autobusnom kolodvoru zajedno sa sindikatima Antom Buljanom, Veljkom Nasićem, četvoricom vozača kojima je najavljen otkaz te uz sudjelovanje gradskog nezavisnog vijećnika Mira Bulja i većeg broja sadašnjih i bivših zaposlenika Autoprijevoza, novinare upoznao sa sadržajem otvorenog pisma upućenog na adrese ministrice financija Martine Dalić i ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete te na znanje gradonačelniku Sinja Ivici Glavanu.

Pismom se zahtjeva raskidanje ugovora sa strateškim partnerom Prometom iz Makarske zbog neispunjavanja ugovorom preuzetih obveza i restrukturiranju i financijskoj konsolidaciji te sinjske tvrtke.

Poslovno i financijsko stanje tvrtke je takvo da je za 2010. godinu iskazan gubitak od 1,7 milijuna kuna, Autoprijevoz je s obvezama od 18,7 milijuna kuna prezadužen, nema radnog kapitala, a glavni njegov vjerovnik i založni vlasnik upravo je Promet iz Makarske.

HUS upozorava ministre i gradonačelnika na propuste i nepostupanja u zaštiti državne i imovine Autoprijevoza te im imputira da tako podržavaju nezakonitost.

Povod za ovo najnovije HUS-ovo obraćanje nadležnim ministarstvima je objavljena odluka uprave Autoprijevoza o namjeri davanja otkaza četvorici vozača od kojih svaki ima od 34 do 38 godina radnog staža, u pravilu s cijelim radnim vijekom u toj tvrtki i svi su branitelji.

«Sindikati i radnici ogorčeni su dosadašnjim ponašanjem poslodavca i vlasnika, a nakon njihove najave ovih otkaza još smo odlučniji i složniji da žestoko odgovorimo i konačno stanemo na kraj šikaniranju, ponižavanju i iživljavanju od strane poslodavca i vlasnika, stoji uz ostalo u otvorenom pismu.

Sindikalisti su za naredni tjedan najavili žestoke sindikalne akcije. Na upit novinara o kakvim će se akcijama raditi i kada će ih poduzeti nisu ništa konkretno rekli već su samo dodali:

"Bit će žestoko i čut će se daleko".

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 16:43