StoryEditorOCM
DalmacijaVINOGRADI TVRTKE ‘JAKO VINO’

Jakine bačve podno Vidove gore pune pošipa i vugave

Piše PSD.
14. listopada 2014. - 21:36
Pravi je kuriozitet da je tvrtka “Jako vino” iz Bola u svojim vinogradima uspjela ubrati 11 vagona bijeloga grožđa, uglavnom pošipa i vugave. To je zasigurno jedinstven primjer u dalmatinskome vinogradarstvu.– Pravilnim i pravodobnim agrotehničkim mjerama te selekcioniranim branjem uspjeli smo gotovo cjelokupni urod sačuvati od bolesti, propadanja i truleži. Naš stručni tim vrhunski je odradio svoj posao – objasnio je Jakša Marinković, direktor tvrtke “Jako vino”, uz napomenu da je berba obavljena u vinogradima na području Grabice, nadomak Gornjega Humca, na nadmorskoj visini od 420 do 550 metara, gdje se nikada prije nije sadila vinova loza.

Zahvaljujući stručnjacima tvrtke “Jako vino”, na tom je području posađeno gotovo 300 tisuća trsova, ali još nisu svi došli na rod. Količina sladora u grožđu sorte pošip iznosila je od 17,5 do 19 posto, što će omogućiti, kazao je direktor Marinković, proizvodnju visokokvalitetnoga vina.

Usporedbe radi, bolski je podrum, koji se nalazi u sastavu vinarije “Jako vino”, lani od kooperanata s Brača, Korčule i Visa otkupio četiri vagona bijeloga grožđa. Ove godine nije otkupljen ni kilogram jer kooperanti nisu imali što ponuditi, njihov urod uglavnom je otišao utaman. No, zahvaljujući vlastitom urodu, u podrum vinarije “Jako vino” ušlo je pet posto više bijeloga grožđa.

U poplavi loših vijesti koje stižu od vinogradara sa svih strana, ovo je lijep primjer da ima i onih koji su uspjeli sačuvati svoje grožđe.

Mali plavac od 12 do 22 kune

Što se tiče uroda i otkupa crnoga grožđa, situacija je puno lošija. Jematva i otkup sorte mali plavac upravo su završili, a u podrum “Jako vino” ušlo je pet vagona toga grožđa, upola manje nego lani, kad je otkupljeno 10 vagona.

Dvije trećine otkupljeno je od kooperanata, dok je jedna trećina ubrana u vinogradima “Jako vina”. Otkupljivao se mali plavac s minimalnom količinom sladora od 18 posto i za kilogram takvog grožđa otkupna je cijena iznosila 12 kuna, dok se kilogram grožđa s 22 posto sladora plaćao 22 kune. Dakle, što više sladora – viša cijena.

Vinarija “Jako vino”, naime, želi proizvesti vrhunska vina i u tome ima dosta uspjeha jer značajne količine proizvedenog vina završe izvan granica Lijepe naše. Vina s naljepnicom te bolske tvrtke izvoze se u Švicarsku, Njemačku, Francusku, Belgiju, Englesku i daleku Kanadu, a potražnja je iz godine u godinu sve veća.
Bol je, zajedno s Murvicom, najvinorodniji brački kraj.

Otkup grožđa obavlja se u temeljito obnovljenom podrumu koji je izgrađen davne 1903. godine u sklopu tadašnje Prve vinarske zadruge u Dalmaciji. Te je godine izlivena betonska bačva impozantnoga kapaciteta od 68.100 litara, koja se i danas nalazi u podrumu kao svojevrsni memento bolskoga vinogradarstva.



IVICA RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. studeni 2024 12:38