Zahvaljujući stručnjacima tvrtke “Jako vino”, na tom je području posađeno gotovo 300 tisuća trsova, ali još nisu svi došli na rod. Količina sladora u grožđu sorte pošip iznosila je od 17,5 do 19 posto, što će omogućiti, kazao je direktor Marinković, proizvodnju visokokvalitetnoga vina.
Usporedbe radi, bolski je podrum, koji se nalazi u sastavu vinarije “Jako vino”, lani od kooperanata s Brača, Korčule i Visa otkupio četiri vagona bijeloga grožđa. Ove godine nije otkupljen ni kilogram jer kooperanti nisu imali što ponuditi, njihov urod uglavnom je otišao utaman. No, zahvaljujući vlastitom urodu, u podrum vinarije “Jako vino” ušlo je pet posto više bijeloga grožđa.
U poplavi loših vijesti koje stižu od vinogradara sa svih strana, ovo je lijep primjer da ima i onih koji su uspjeli sačuvati svoje grožđe.
Mali plavac od 12 do 22 kune
Što se tiče uroda i otkupa crnoga grožđa, situacija je puno lošija. Jematva i otkup sorte mali plavac upravo su završili, a u podrum “Jako vino” ušlo je pet vagona toga grožđa, upola manje nego lani, kad je otkupljeno 10 vagona.Dvije trećine otkupljeno je od kooperanata, dok je jedna trećina ubrana u vinogradima “Jako vina”. Otkupljivao se mali plavac s minimalnom količinom sladora od 18 posto i za kilogram takvog grožđa otkupna je cijena iznosila 12 kuna, dok se kilogram grožđa s 22 posto sladora plaćao 22 kune. Dakle, što više sladora – viša cijena.
Vinarija “Jako vino”, naime, želi proizvesti vrhunska vina i u tome ima dosta uspjeha jer značajne količine proizvedenog vina završe izvan granica Lijepe naše. Vina s naljepnicom te bolske tvrtke izvoze se u Švicarsku, Njemačku, Francusku, Belgiju, Englesku i daleku Kanadu, a potražnja je iz godine u godinu sve veća.
Bol je, zajedno s Murvicom, najvinorodniji brački kraj.
Otkup grožđa obavlja se u temeljito obnovljenom podrumu koji je izgrađen davne 1903. godine u sklopu tadašnje Prve vinarske zadruge u Dalmaciji. Te je godine izlivena betonska bačva impozantnoga kapaciteta od 68.100 litara, koja se i danas nalazi u podrumu kao svojevrsni memento bolskoga vinogradarstva.
IVICA RADIĆ
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....