StoryEditorOCM
Dalmacijapali bager!

Je li nasipanje lijek za betonizaciju? Vikendaši iz Sevida dižu bunu: Turisti će nan pobić! Znamo da smo muliće ilegalno izgradili, ali morali smo negdi kaiće privezat...

18. siječnja 2017. - 13:51

Betonizacija na kopnu, ali i na moru, opis je Sevida, vikend-naselja općine Marina, najbližega granici sa Šibensko-kninskom županijom, gdje vikendaši godinama nisu u "ljubavi" s općinarima. Spor je kulminirao nasipanjem plaže na dijelu Oštrica mala.

Sredinom prosinca bageri su počeli rušiti mulove za brodice, pa je počelo nasipanje kamenih gromada u more, što je rezultiralo prozivkom od strane vlasnika vikend-kuća na ovom području, koje se ne može podičiti ni vodom, ni kanalizacijom, ni u cijelosti provedenom javnom rasvjetom, a bogme ni jednom uređenom plažom.

Tek brojnim kućama, od kojih su mnoge apartmani za iznajmljivanje. Ljeti buja život u tristotinjak kuća na poluotoku, a još ih toliko ima u uvalama. Tijekom zime stalne stanovnike može se izbrojiti na prste.

– Jesmo vikendaši, no želimo i ovdje red. Ne želimo ekocid, uništavanje morske flore i faune, a sve kako bi se pogodovalo privatniku – dočekao nas je trojac Seviđana vikendaša Tonko Mrkonjić, Igor Marušić i Ante Jukić, uzbuđeno nam pokazujući bager, kamion i valjak koji su punom parom radili na početku poluotoka, na istočnoj strani sevidske vale.

– To vam je sve počelo 12. i 13. prosinca. Tada su bageri porušili tridesetak mulova na istočnoj strani poluotoka, srušili su ih sve, nešto ih je ostalo na samom kraju prema jugu. Komunalni redari su nam kazali kako se Općina rješava ilegalnih mulova. Istina je da smo izgradili mulove da bismo imali gdje vezati brodove, no svi mi plaćamo dozvolu za ribolov, poreze na vikendice... Sada smo platili i legalizaciju kuća – u priču nas uvode sugovornici, no na našu primjedbu da se na pomorskom dobru ne smije ništa graditi, nastavili su "rafalno":

– Znamo to, no morali smo negdi kaiće privezat. Sve je ovo bila mrkinta.

I tako su se vikendaši pomirili s rušenjem ilegalnih mulova, no onda ih je dočekala nova muka – nasipanje plaže.

– Pogledajte! Dužina novostvorene plaže je više od 400 metara, a širina skoro i 20 metara. Radi se i cesta, zidić je već naliven, a nigdi dozvole. Na stranicama Općine nema ni javnog natječaja, ni izvođača radova. Pravi ekocid rade, nema više ni rakova u plićaku – žale nam se mještani pokazujući novi izgled Sevida.

Buduća plaža bijeli se od novih gromada stijena, a starih mulova više nema. Seviđani tako strahuju da više neće imati ni starih turista.

– Oni su ovdje tražili i imali mir. More im odmah ispred nosa, čisto, plitko, muli za sunčanje, a nama za vezivanje kaića, otišli bi malo na ribe i svi zadovoljni. A sada ćemo imati veliku plažu, nasutu bez dozvole, uništeno more. Sutra će se Općina naplatiti od koncesija od plaže, a nama će turisti željni mira – pobić!

Ljute se tako Mrkonjić, Jukić i Marušić, sumnjajući u ilegalne rabote od strane Općine, koja se baš na njih puno i ne obazire – sami su, vele, izborili struju, probili ceste... Pa sada kažu kako općinski čelnik pogoduje privatniku koji na Oštrici velikoj gradi novi objekt, te iskopine s tog dijela dovozi pred njihove kuće, na Oštricu malu.

– Odmah smo se obratili svima, slali mailove na sve adrese, tražeći da stopiraju radove. Prijavili smo sve građevinskoj inspekciji pa raznim županijskim pročelnicima, Ministarstvu zaštite okoliša, Ministarstvu graditeljstva te medijima. Upozoravamo na tešku devastaciju okoliša, i to pomorskog dobra, pa je inspektor Ivica Čikotić iz Lučke kapetanije 21. prosinca bio ovdje na izvidu i zabranio daljnje radove na nasipu, jer nemaju sve potrebne studije, samim tim i dozvolu za izvođenje radova. No, evo vidite i sami, i dalje se kopa, nasipava, zatrpava more...

A što na sve kaže načelnik Marine Ante Mamut.

– Rušenje ilegalnih mulova izgrađenih na pomorskom dobru, koji su bili bez dozvola, naravno, obavili smo u dogovoru s inspektoricom Vesnom Bučan iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Ovo je pilot-projekt gdje se jedinici lokalne samouprave, Općini Marina, prepušta rušenje ilegalnih građevina na pomorskom dobru.
Pojašnjava tako općinski čelnik Marine, da se materijal od srušenih mulova odvezao na teren vlasnika koji obavlja iskopine, pa ga je poduzeće "Beton Marina" na tom zemljištu samljelo, kako ne bi bilo previše prašine ispred kuća u naselju, pa zatim materijal vratilo natrag. Nasula se tom prigodom i cesta uz sam rub plaže, napravio zidić te nastavilo nasipavati plažu.

– Prvi put će Sevid, kao turističko naselje, imati javnu plažu i uređenu šetnicu s javnom ravjetom, te svim pogodnostima za kupače. Sada to izgleda neuređeno, no i more će napraviti svoje, pa ćemo je pred samu sezonu dohraniti sitnim šljunkom i spremni dočekati turiste – kaže načelnik Mamut.

A što je s dozvolama za rušenje i samo nasipanje?

– Na natječaju je "Beton Marina" dobila zeleno svjetlo za rušenje, sada i daljnje izvođenje radova, a uređenje plaža u našem je novom prostornom planu. Mene prozivaju za ekocid, ali zar nije njihova gradnja kuća bez plana, bez dozvola, bila ekocid? Pa su objekte širili, sužavajući javne putove. Upravo su vikendaši ilegalno zauzeli morsku površinu prvo nalijevanjem mulova, i to na morskom dobru u vlasništvu države. Pa su dovezli i brodove, koje zimi izvade na kopno, dok ljeti imaju besplatan vez. Svi bismo mi vezali brodice bez plaćanja, svi bismo mi imali privatni mul i mjesto za sunčanje samo za nas. Ilegalno! – odrješit je načelnik.

Pojašnjava tako Ante Mamut da će Općina svim graditeljima koji donesu dokumente o legalnosti svojeg mula isplatiti – odštetu!

Ne slaže se ni s prozivanjem da uništava morsku floru i faunu, jer se studija utjecaja na okoliš provodi kroz prostorni plan koji sutra predviđa i mali mandrač, lučicu za domicilne ribare i njihove brodove, pa će svi koji su ostali bez ilegalnih mulova imati rješenje i za privez svojih kaića.

– Žao mi je vikendaša što su izgubili svoju idilu mira, bez plaćanja vezova za brodove. Gradnjom ilegalnih objekata i "grickanjem" okolnog prostora, oduzeto je 30 posto općinskog zemljišta koje je bilo namijenjeno cesti. Ljuti me i to da svi pričaju kako vole Sevid, no da su oni tako voljeli Sevid, ne bi ga tako građevinski nagrdili. Pa na prilazu Sevidu komunalni redari non-stop upozoravaju da se ne odlaže otpad, a netko cijelo vrijeme od tog prostora stvara divlji deponij – razljutio se načelnik, potvrđujući opet kako ima sve dozvole za ovo što čini, s još jednim upitom:

– Zašto im smeta lijepa, sutra uređena plaža ispred kuće?

Pozvao je Mamut sve nezadovoljnike da dođu u Općinu i kažu što ih muči, naglašavajući i ovo:

– Sada traže da ulažem u Sevid jer je prošla legalizacija tih bespravnih vikend-kuća, pa da novac vratim u mjesto. I nemam ništa protiv, evo sređujemo plažu, javnu rasvjetu, a oni se svejedno bune. Iako moram kazati kako je Općina ovdje najveća žrtva. Država je uzela svoj novac od legalizacije, a taj iznos je smanjen za četvrtinu koliko su legalnim putem plaćani drugi graditelji. A problemi, kao što su kanalizacija, voda, cesta, ostali su na teret – Općini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:34