StoryEditorOCM
Dalmacijaobnovljivi izvori

Josipović u Sućurcu otvorio Sunčanu elektranu Kozjak: Pitanja zaštite okoliša i održivog razvoja su vrlo važna

Piše PSD.
20. ožujka 2014. - 18:06
U nazočnosti predstavnika investitora, tvrtke CEMEX Hrvatska i  Fotonapona, nositelja projekta, te jedinica lokalne uprave i samouprave, na prigodnoj svečanosti u Kaštel Sućurcu predsjednik RH Ivo Josipović pustio je u rad Cemexovu Sunčanu elektranu Kozjak.

"Vrlo je važno da brinemo o obnovljivim izvorima energije jer oni za Hrvatsku nose višestruku korist", kazao je predsjednik Josipović čestitajući CEMEX-u, te naglasio da "povećanje udjela obnovljivih izvora energije pridonosi održivosti i sigurnosti opskrbe energijom i to je posebno važo u vremenima naše rastuće ovisnosti o uvozu energije i nestabilnosti njezinih cijena. Važno je i pitanje zaštite okoliša i održivog razvoja, posebno danas kad su vidljive klimatske promjene, globalno zatopljenje i to nas dovodi do civilizacijskog pitanja o kome moramo posebno misliti. Zato rješenja poput ove elektrane koja doprinose dobrom gospodarenju resursima i očuvanju okoliša znače puno za sve nas".

Prema riječima predsjednika važna je i poruka koja se ovim projektom šalje građanima - da moramo sustavno raditi na očuvanju klime i odgovornosti prema korištenju izvora energije, što je važno i radi ekonomskog interesa, ali i radi doprinosa očuvanja naših resusra za buduće naraštaje. Ova elektrana je također dobar primjer razvoja poduzetništva u energetici i poticaj za druge investitore.

Sunčana elektrana Kozjak snage 300 kW nalazi se u CEMEX-ovom rudniku Sv. Juraj na južnoj strani krova CEMEX-ove hale sirovine, a završena je u roku od nepunih pet mjeseci. Riječ je o najvećoj elektrani ovakvog tipa u Hrvatskoj - tankoslojnih fotonaponskih modula, koja će godišnje proizvoditi 460 MWh električne energije.

Ukupna investicija u izgradnju sunčane elektrane veća je pet milijuna kuna, a proizvedena energija će se u dogovoru s Hrvatskom elektroprivredom distribuirati u elektroenergetsku mrežu.

"Značajan broj sunčanih dana u Dalmaciji izvrstan je temelj za
iskorištavanje energetskog potencijala sunca pa se nadam da će naš projekt biti poticaj i drugim tvrtkama koje za to imaju kapaciteta, ali i lokalnim vlastima i građanima, da iskoriste priliku za proizvodnju vlastite energije pa i da ostvare zaradu iz viška energije koju mogu prodati.

Volio bih da mogu reći kako je investiranje u obnovljive sunčane izvore energije u Hrvatskoj jednostavno, no nažalost moje iskustvo nije takvo. Koliko je god volje na strani ulagača, toliko mora biti i kod administracije koja treba stvoriti dobru ulagačku klimu", kazao je pozdravljajući goste Tonći Božić, direktor Fotonapona.

Trpimir Renić, predsjednik Uprave tvrtke CEMEX Hrvatske je pak naglasio da je "Jedan od naših glavnih izazova smanjenje potrošnje i pametnije korištenje energije i ovaj projekt je dio te strategije. Naše su tvornice u Kaštelima i Solinu danas energetski učinkovitije od većine u EU, no trebamo raditi i dalje".

Rezultati probnog rada

Sunčana elektrana Kozjak je kroz gotovo dva tjedna svog probnog rada ukupno proizvela više od 15.000 kWh, što bi odgovaralo potrošnji goriva vozila koje je prešlo gotovo 36.000 kilometara. Budući da za proizvodnju te količine energije nije upotrijebljeno fosilno gorivo, atmosfera je pošteđena ispuštanja u zrak 10.500 kilograma ugljičnog dioksida.

PIŠE Jadranka MATIĆ
SNIMIO Jadran BABIĆ/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 16:49