StoryEditorOCM
DalmacijaBURNA SJEDNICA

Karin odstupio s čelnog mjesta Vijeća Podbablja

Piše PSD.
21. siječnja 2014. - 16:51
Niti sedam mjeseci nakon konstituiranja Općinskog vijeća Podbablja, jedine općine u Imotskoj krajini u kojoj je na prošlim izborima srušena vladavina HDZ-a, u njemu se događaju potresi. Naime, na vrlo burnoj sjednici Vijeća Momir Karin (HSS) podnio je ostavku na mjesto predsjednika Općinskog vijeća, također i na mjesto općinskog vijećnika, pa će njegova stranka imenovati novoga člana.

Karin je ostavku obrazložio neslaganjem s općinskim proračunom i rebalansom proračuna iz prošle godine, izglasanima još 30. prosinca. Prema njegovu mišljenju, rebalans nije proveden u skladu s člankom 7. Zakona o proračunu, a također tvrdi da nije prošao zakonsku proceduru niti je usklađen sa Zakonom o proračunu. Odbio je kao predsjednik Vijeća potpisati ta dva dokumenta, tražeći transparentnost u svim važnim dokumentima Općine.

– Znam da se slično radilo i u prijašnjem sastavu općine Podbablje i mislim da je došlo vrijeme da se prestane s takvom praksom. Budući da moj prijedlog o donošenju odluke o privremenom financiranju nije naišao na razumijevanje načelnika općine Marija Ujevića i većine vijećnika, dajem neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Vijeća i na mjesto vijećnika – istaknuo je Karin te napustio sjednicu.

Novi načelnik općine dr. Mario Ujević u nekoliko je navrata replicirao Karinu, optuživši ga da svojim prijedlozima, nakon što su proračun i rebalans prihvaćeni još 30. prosinca, želi unijeti nemir i isforsirati nove izbore, odnosno rušiti legalno izabranog načelnika i Vijeće. Također je rekao da je i on, kao predsjednik Vijeća, potpisao slične dokumente posljednjih nekoliko godina.

Budući da na sjednici nije bilo pomirljivih tonova, a ni konkretnih prijedloga za prevladavanje novonastale situacije, Vijeće je nastavila voditi vijećnica Suzana Žarković. Također, dosadašnja vijećnica HSS-a Ivana Kljenak odlučila je ostati u Vijeću, ali kao nezavisna vijećnica.

– Krize vlasti u Podbablju nakon ovoga neće biti, jer imamo pametne i radišne vijećnike kojima je primarni interes boljitak Podbablja i njegova stanovništva. Meni je glavni problem kako se izvući iz duga od 11,5 milijuna kuna koji je ostavila prijašnja vlast, a koji iznosi gotovo naša tri proračuna. Krenuli smo dobro i počeli vraćati dugove, a sada imamo ovo što se događa. No, ne odustajem – rekao je općinski načelnik Mario Ujević.

Tekst i slika: Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 06:33