StoryEditorOCM

Maljkovo: otkriven spomenik policijskim junacima

Piše PSD.
16. rujna 2011. - 20:25

Prije 20 godina teško ranjeni pripadnici specijalne policije Petar Krce i Ivan Lela u petak su u Maljkovu otkrili spomen-obilježje svojim poginulim suborcima Zoranu Bočini, Kažimiru Abramoviću i Jakovu Topiću koji su 17. rujna 1991. godine poginuli u pokušaju zaustavljanja ratnog stroja srpskog zločinca Ratka Mladića te Ivanu Tomašu koji je poginuo 26. kolovoza u Vrlici.

Spomenik kojega je blagoslovio fra Bože Ančić podigli su pripadnici udruge Specijalne policije Split BATT koja nosi ime svojih poginulih pripadnika.

Na svečanosti u Maljkovu kojoj su nazočili obitelji poginulih, pripadnici BATT-a, PU Split, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, brojnih gradova i općina i drugi prigodno su govorili Ivica Glavota, predsjednik udruge BATT-a, Anton Dražina, zapovjednik Specijalne policije Split, Ivo Labrović, zamjenik načelnika PU Split u ulozi izaslanika ministra Tomislava Karamarka i ravnatelja policije Olivera Grbića te Dinko Bošnjak, načelnik Hrvaca u ulozi domaćina.

Glavota je naglasio da vrijednosti za koje su hrvatski branitelji dali živote mora biti "sveto pismo" svima koji u Hrvatskoj obavljaju javne poslove. Na kraju govora Glavota je uputio pozdrave generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini. Rodbina i izaslanstva na novootkriveni spomenik položili su vijence i cvijeće te zapalili svijeće. Prigodni program izvela je klapa sv. Mihovil PU Split.

Komemoracija prije 20. godina poginulim policajcima održava se u povodu Dana općine Hrvace i blagdana Gospe žalosne te skorog Dana policije i policijskog nebeskog patrona sv. Mihovila.

Tim povodom u petak se u crkvi Svih svetih u Hrvacama za poginule branitelje i pripadnike MUP-a slavila sveta misa zadušnica, a potom je održana komemoracija kod spomenika u Hrvacama na kojega su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Udruga veterana 4. gardijske brigade u petak je otkrila spomen-obilježje Boži Pranjiću, pripadniku 2. bojne 4. brigade ZNG-a. Pranjić je poginuo 17. rujna 1991. godine u borbama s velikosrpskim agresorima na području naselja Dabar.

Toni Paštar
Snimio: Joško Šupić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 19:22