StoryEditorOCM
Dalmacijau posjetu

Ministrica obećala Sinjanima Muzej Alke do kraja 2014. godine; Otkrivena spomen-ploča najtrofejnijem alkaru Nikoli Ceriniću

Piše PSD.
3. kolovoza 2012. - 16:42
Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u petak je poslije obilaska Alkarskih dvora najavila da će Muzej Alke kao projekt državne razine biti završen do kraja 2014. godine kako bi godinu kasnije spreman dočekao 300. obljetnicu Sinjske alke.

Do kraja godine završit ćemo projekt "Dvorac Eltz" u Vukovaru, a na istom prostoru istočne Slavonije u ožujku 2013. godine privest ćemo kraju Muzej Vučedola. Poslije toga prvi na listi prioriteta muzeja od nacionalnog značenja je Muzej Alke. Ugodno sam iznenađena zdanjem Alkarskih dvora.

Oni su fantastični, puno ljepši nego na fotografijama. Ministarstvo kulture do sada je izgradnju Dvora financiralo sa 23 milijuna kuna. Za dio radova osigurali smo novac u ovogodišnjem proračunu. Projekt je vrlo složen i zahtjevan, ali moramo ga dovesti do kraja. Do kraja ove i kroz dio slijedeće godine treba obaviti sve potrebne pripreme i onda nam ostaje vrijeme do kraja 2014. da sve to završimo - izjavila je ministrica.

Domaćini ministrici Zlatar Violić s kojom je bila pomćnica Vesna Jurić Bulatović bili su dr. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj sa suradnicima i Ivica Glavan, gradonačelnik Sinja. Oni su zajedno obišli sve najvažnije prostore Alkarskih dvora koji se sastoje od oko 7.000 metara kvadratnih zatvorenog i oko 1.500 metara kvadratnih otvorenog prostora. Cijeli prostor osim rezerviranog za Muzej Alke u potpunosti je uređen.

Obilazeći Dvore Ministrica se uvjerila kako se u njima već uvelike odvija intenzivni kulturn živt. U kiparskoj koloniji galerije "Plamenac" susrela se s kiparima Stipom Sikiricom, Kuzmom Kovačićem, Josipom Marinovićem i Tomislavom Kršnjavijem koji su upravo oblikovali svoje skulpture. Razgledala je postav izložbe dizajnera Borisa Ljubičića od 40-ak eksponata provokativnih slovnih premetaljki i na kraju u galeriji Sikirica postavljanje izložbe "Sinj, pogled na stvaranje jednog grada".

U Vrličkoj ulici u Sinj na pročelju kuće u kojoj je živio Nikola Cerinić u petak su Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, gradonačelnik Sinja Ivice Glavan i Andrija Filipović Grčić, predsjednik alkarskog Časnog suda otkrili spomen-ploču tom najtrofejnijem alkaru u gotovo tri stoljeća dugoj povijesti Sinjske alke. Posebni je kuriozitet da je Nikola Cerinić rođeni Bračanin. Predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić najavio je da će do 300-te obljetnice Alke spomen-ploče biti postavljene na rodne ili kuće u kojima su živjeli brojni zaslužni alkari.

Cerinić se rodio u Splitskoj 23. kolovoza 1844. godine. Kada je imao četiri godine njegov otac Ante, trgovac, nastanio se u Sinju. Po tadašnjim alkarskim propisima Nikola je stekao pravo biti alkarom nakon 20 godina neprekidnog prebivanja u alkarskom kraju. Sudjelovao je na 32 alkarska nadmetanja pri čemu je 12 puta bio slavodobitnik. Pritom je posljednje tri Alke, 1897., 1898. i 1899. godine, osvojio u nizu, a dvije posljednje zajedno s onom iz 1887. osvojio je sa po tri pogotka "u sridu". Cerinić je 19 godina bio alaj-čauš.

Inicijativu za postavljanje spomen-ploča zaslužnim alkarima pokrenuo je Ivo Dalbello, današnji član Časnog suda. Prvi u tom nizu je upravo Cerinić zahvaljujući upravitelju zaklade "Otok Brač negdje između mora i zvijezda" Roberta Barille koji je prihvatio inicijativu Dalbella te su Bračani dali izraditi spomen-ploču.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 01:15