StoryEditorOCM
Dalmacijau grubinama ogorčeni nebrigom općine podbablje

Mještani Matkovića: Put nam izrovan, oranice poplavljene

Piše PSD.
12. ožujka 2010. - 23:21
Stanje u našem zaselku je baš kao i prije trideset godina. Ništa nam naša općina Podbablje nije napravila. I dok su se na nekim mjestima općine putovi i okućnice dva puta asfaltirale, u nas nije došlo kilogram asfalta.

Sami smo ga 1990. godine platili i svaka kuća izdvojila je ondašnjih 2100 njemačkih maraka. Više smo mi zaboravljeni od općine nego Nebriževac.

Tim riječima dočekali su nas mještani Matkovića, zaselka u Grubinama ispod Mračaja.

Ljutiti i ogorčeni su što im je vitalna prometnica kroz selo, pa sve do susjednog sela Šumeta u općini Proložac, izrovana, što su sami morali betonirati rupe kada im je tvrtka Topana instalirala vodovodnu mrežu. I tako rade, kažu, punih osam godina.

 - Bezbroj puta smo do sada molili vodstvo naše općine da nam pomogne, jer mi smo sastavni dio Grubina, a također i općine Podbablje, no uzalud. Kao da nas nema.

Čak smo razmišljali da se referendumom odcijepimo od općine i prijeđemo u susjednu općinu Proložac, gdje ljudi pomažu svojim sumještanima. Pa pogledajte i ove stare mlinice uz Krčevac, najčistije izvorište u Dalmaciji gdje obitavaju skupine čovječjih ribica, kako su zapuštene, jada nam se Ivan Matković.

Krčevac nezaštićen

I još nešto, reče nam drugi sugovornik Ante Matković Guma, pogledajte što su nam Hrvatske vode učinile. Počele su uređivati korito Krčevca od njegova uvora, a ne izvora, zagradili ga na polju, pa nam sada zbog kiša i nemogućnosti odtoka voda plavi polje, loze.

Slobodno napišite, otkad se utemeljila naša općina, ni u čemu nam nije pomogla, baš kao da smo slijepo crijevo, veli Ante.

I doista, izvorište Krčevca koje su do sada obilazili stručnjaci s Prirodoslovnog fakulteta iz Zagreba, mnogi speleoronioci, gdje je utvrđeno postojanje nekoliko skupina čovječjih ribica, jedinstveno u cijeloj Hrvatskoj, zapušteno je, neuređeno, nezaštićeno.

Njegove vode plave okolne plodne površine. Ako krenete od Matkovića prema Šumetu, pričuvajte svoj automobil jer će vam se ispriječiti rupe pune vode.

 - Ovaj put još jednom pozivamo naše općinare da nam urede put, zaštite Krčevac, obnove stare vodenice kao kulturne spomenike. Neće to biti dar samo nama, nego i cijeloj općini i Imotskoj krajini, vele nam Ante i Ivan Matković, koji su govorili u ime mještana svoga zaselka.

Braco Ćosić / Epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 22:13