StoryEditorOCM
DalmacijaNikad nije kasno

Nakon 50 godina održana Svečana skupština Alkarskog društva

Piše PSD.
19. prosinca 2015. - 18:44
U subotu je u povodu završetka obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke održano svečano zasjedanje Skupštine Viteškog alkarskog društva, na kojoj je čelništvo sinjske viteške udruge još jednom podsjetilo na izvanredno uspješna postignuća u ostvarenju brojnih projekata, od kojih su najznačajniji Alkarski dvori s Muzejom Sinjske alke, a u istoj prigodi članovima VAD-a, zaslužnim pojedincima i institucijama dodijeljena su jubilarna priznanja, Alkarska povelja i Alkarski grb.

U prigodnom svečarskom govoru predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić podsjetio je da je posljednje svečano zasjedanje alkarske Skupštine održano prije pedeset godina.

- Ovim svečanim zasjedanjem udaramo pečat na jubilej iza nas, a na kojega smo svi s razlogom ponosni jer smo, uz niz drugih manjih projekata, završili izgradnju Alkarskih dvora i u njemu otvorili fascinantni Muzej Sinjske alke, a samu jubilarnu 300. Alku organizirali smo na najvišoj mogućoj razini i izveli veličanstveno - kazao je Jukić.

Prigodne pozdravne govore još su održali alkarski vojvoda mr. Ante Vučić, Kristina Križanac, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Sinja, provincijal fra Joško Kodžoman, gvardijan fra Petar Klapež i župan Zlatko Ževrnja. Prigodni glazbeni program za sudionike svečane alkarske Skupštine izvela je klapa Sinj.

Jubilarno priznanje Alkarsku povelju dobilo je 106 članova Viteškog alkarskog društva, 36 zaslužnih pojedinaca i 44 institucije. Među dobitnicima su mons. Marin Barišić, fra Joško Kodžoman, fra Petar Klapež, Zlatko Ževrnja, Milan Bandić, Nikolina Jelavić Mitrović, prof. dr. sc. Ivan Pavić, Stipe Sikirica, Mladen Markač i Ante Gotovina, a među institucijama je i Slobodna Dalmacija. Odličje Alkarski grb dobilo je ukupno 215 osoba. To su svi živući sadašnji i bivši članovi VAD-a sa statusom obnašatelja.

A papa Frane udijelio je papinski blagoslov svom imenjaku Frani Ivkoviću, slavodobitniku jubilarne 300. Sinjske alke. Na listini od pergamena krasopisom je na hrvatskom jeziku ispisano:"Njegova Svetost Papa Franjo od srca udjeljuje Apostolski blagoslov Frani Ivkoviću, slavodobitniku 300. Alke i zaziva obilje nebeskog blagoslova i milosti te vječni zagovor Blažene Djevice Marije".

Slavodobitniku Ivkoviću listinu je uručio Filip Vučak, donedavni veleposlanik RH pri Svetoj Stolici.

Toni PAŠTAR
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 08:25