StoryEditorOCM

Nijemci u solarke spremni uložiti 700 milijuna eura

Piše PSD.
24. svibnja 2012. - 00:40
Njemački poduzetnici tijekom iduće četiri godine spremni su uložiti gotovo 700 milijuna eura u proizvodnju solarnih ploča, te električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora na području srednje Dalmacije.

Središte projekta „Vallis Solaris“ (Sunčana dolina, op.a.) bilo bi u budućem znanstveno-tehnološkom parku kod Vučevice, gdje bi se projektirali uređaji i sustavi temeljeni na korištenju energije sunca i vjetra, a na obližnjoj lokaciji bila bi smještena „elektrana“ na sunčevu energiju. Solarne ploče proizvodile bi se u gospodarskoj zoni Kukuzovac kod Sinja, a pojedini elementi u Zmijavcima i Primorskom Docu.

Nositelj planiranog ulaganja u znanstvenoistraživački centar i proizvodne pogone, u kojima bi radno mjesto našlo najmanje 200 radnika, bila bi zagrebačka tvrtka „Vallis Solaris“ čiji su osnivači njemačka kompanija „Interpanel“ i Zaklada “Fraunhofer”, dio istoimenog instituta s kojim je Splitsko sveučilište sklopilo ugovor o suradnji.

Dr. Volker Wittwer, osnivač Instituta “Fraunhofer”, kazao nam je kako samo u prvoj fazi projekta u splitskom zaleđu namjeravaju uložiti oko 120 milijuna eura.

Vodeće tvrtke

- Preko Njemačko-hrvatske industrijske i trgovačke komore već su uspostavljeni kontakti među zainteresiranim tvrtkama. Među ostalima, tu su vodeće njemačke kompanije u sektoru obnovljivih izvora energije - „Sortech“, „Industrial Solar“, „Fraunhofer“ i „Solar Bauen“. Već imamo najave da bi se u projekt uključile još neki partneri, jer će nam biti potrebni elektronički sklopovi, staklo za solarne ploče, metalne konstrukcije i slični elementi. Proizvedenu energiju nudit ćemo kupcima i Hrvatskoj, a u budućnosti i izvan granica vaše zemlje – rekao nam je dr. Wittwer uoči gospodarskog foruma u utorak.

Na forumu su se okupili brojni dalmatinski i njemački gospodarstvenici iz sektora obnovljivih izvora energije koji su razgovarali o mogućim poslovima. Na skupu smo tako zatekli i Dražena Škabara, voditelja proizvodnje u “Tromontovoj“ tvornici u Čaporicama kod Trilja, čija tvrtka već aktivno surađuje sa španjolskim ulagačima u vjetroelektrane.

- “Tromont“ je glavni izvođač radova na vjetroparku Jelinak kod Marine gdje ćemo postaviti 20 stupova, visokih 80 metara, na kojima će biti vjetroturbine. Čelični stupovi već se izrađuju u “Brodosplitovu“ Brodogradilištu specijalnih objekata, a cjelokupan projekt trebao bi biti završen do kraja godine – istaknuo je Škabar.

G. Zubčić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 23:55