StoryEditorOCM
Dalmacijaneuobičajen arhitektonski potez

Nova triska na obrazu Dioklecijanove palače; Iz Banovine potvrđuju da je poduzetnik u prekršaju, a on tvrdi: Dozvolu samo što nisam dobio...

2. kolovoza 2018. - 10:24

U današnjoj epizodi serijala "Komunalni nered u Splitu ljeta gospodnjeg 2018." vodimo vas u Dioklecijanovu ulicu.

Tek nekoliko koraka od Peristila preko noći je osvanuo novi ugostiteljski štekat s masivnim drvenim podestom, za kojeg nam je iz Grada u utorak stigla potvrda da je postavljen bez potrebnih dozvola.

- Predmetni štekat nema ugovor o zakupu, poslano je (komunalnom, op.a.) redarstvu na postupanje - poručila nam je kratko Natali Ribičić, voditeljica gradskog Odsjeka za gospodarenje imovinom.

Po vlastitu priznanju, spornu opremu postavio je poduzetnik Ivan Brekalo (na slici dolje) koji je prošlog svibnja kao vlasnik susjednog prostora, površine 39 metara četvornih, u prizemlju kuće na adresi Dioklecijanova 2 nakon dobivenog sudskog spora deložirao suvenirnicu "Priska", ali i uz pomoć električne brusilice skinuo metalne vratnice kojima je bila ograđena ova otvorena površina na kojoj je sada postavio nelegalni štekat.

- Između suvenirnice i poslovnice Splitske banke, na gradskoj javnoj površini, nalazi se nakaradna metalno plastična konstrukcija s vitrinom, stalcima, pazarskim inventarom i metalnim kioskom kao mjenjačnicom. Dugogodišnji uzurpator navedene javne površine ne plaća najam Gradu za njezino korištenje - pravdao je tada, dok su frcale iskre, Brekalo svoj postupak, da bi, eto, godinu poslije napravio identičan potez.

Njegovo rješenje je, treba reći, estetski oku ugodnije jer je oslobođen pogled na antički zid koji je sada i osvijetljen, no i dalje je u pitanju ozbiljan komunalni prekršaj jer se u investiciju krenulo prije nego je za to dobio sve potrebne papire. Kako se dogodio ovakav preokret u razmišljanju, poželjeli smo saznati od glavnog aktera ove priče.

- Točno je da još uvijek nemam dozvolu za drveni podest i štekat, ali još u veljači sam podnio zahtjev za unajmljivanje ove javne površine i po informacijama s kojima raspolažem, u pitanju je samo formalnost. Moguće da je dozvola u Banovini zapravo već potpisana - kazao nam je Brekalo, koji je imao potrebu napomenuti nam kako se "i domaći i turisti dive projektu jer je to mjesto u noćnim satima proteklih mjeseci služilo tek za obavljanje nužde".


 

U svibnju prošle godine za naš list je bio otkrio kako je podnio kaznene prijave protiv gradskih pročelnika iz vremena kada je Banovinom upravljao poteštat Ivo Baldasar zbog "osnovane sumnje za zloupotrebu službenih ovlasti i korumpiranost" jer su mu odbijali dati upravo ovu javnu površinu u zakup.

- Bili su kod mene danas komunalci, ali njima sam rekao isto što i vama, dozvolu očekujem prije nego u gradskoj upravi krenu na godišnje odmore. Nisam više mogao čekati s radovima, jer imam ljude na plaći, a već je polovica ljeta prošla. Svi su otvorili, jedino ja nisam. Ali nećemo početi s radom dok ne dobijem ugovor, stolovi su postavljeni tek da vidimo vidjeli kako izgledaju da ne zagušimo previše ovaj prostor - tvrdi ugostitelj koji se odlučio na neuobičajen arhitektonski potez jer je kuhinju budućeg restorančića smjestio u istu prostoriju kao i suvenirnicu, a dijeli ih tek staklena stijenka.

Upozorili smo ga kako je onim ugostiteljima kojima je dozvoljeno postavljanje stolova uz njihove objekte unutar Dioklecijanove palače u ugovorima jasno navedeno kako je zabranjeno postavljanje podesta na mjestu terase.

- Ovdje su nam najavljena arheološka istraživanja u studenome i neće biti problema da mi ovaj podest razmontiramo - spreman odgovor imao je Brekalo koji želi štekat imati na mjestu kojeg Splićani prije negoli je postao neugledna suvenirnica, pamte kao mjesto na kojem su škovacini pod ključem čuvali opremu neophodnu za čišćenje grada.

Kakvo stanje trenutno vlada u splitskoj jezgri, dobro bi nam došao jedan gigantski šmrk!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 22:00