StoryEditorOCM
ObalaNE BOJTE SE

Dalmatinski grad jako je osjetljiv na žrtve obiteljskoga nasilja, dobit će pomoć do 700 eura, poteštat može dati i više

27. siječnja 2024. - 18:43

Prema zaključku makarskog gradonačelnika Zorana Paunovića, Grad Makarska je iznimno osjetljiv na žrtve obiteljskog nasilja pa tako prvi čovjek Grada tvrdi da ‘‘statistički podaci jasno pokazuju porast nasilja nad ženama i u obitelji, a senzibilizaciju ovog problema i progovaranje o nasilju moramo pratiti sustavnom podrškom za žrtve, na svim razinama. Važno je da znaju da njihova zajednica stoji uz njih te da im i na ovaj način pomognemo na putu do sigurnosti i neovisnosti‘‘.

Žrtvama obiteljskog nasilja Grad će tako pomoći jednokratnom novčanom pomoći, a ovo pravo će se priznati osobi koja koristi uslugu smještaja u skloništu (domu ili prihvatilištu) za žrtve obiteljskog nasilja na području Republike Hrvatske temeljem rješenja makarskog Zavoda za socijalni rad ili potvrde pružatelja socijalne usluge smještaja.

Jednokratna novčana pomoć osobi žrtvi nasilja iznosi do najviše 700 eura po kućanstvu, a gradonačelnik može u izuzetno opravdanim okolnostima po svojoj diskrecijskoj ocjeni odrediti i veći iznos.

Brojne izmjene

Ovakva vrsta pomoći proizlazi iz nove odluke o socijalnoj skrbi Grada Makarske, a koja ima brojne izmjene. Među njima su povećani uvjeti prihoda za samca sa prijašnjih do 305 na 350 eura, a za dvočlano kućanstvo sa prijašnjih do 400 na 470 eura.

Također, za kućanstvo sa više od dva člana izračunava se na način da se gornji iznos, za svakog dodatnog člana kućanstva uveća sa prijašnjih 133 na 140 eura.

Novom odlukom povećani su i mjesečni iznosi troškova stanovanja pa se za slobodno ugovorene najamnine, sa dosadašnjih 93 eura, iznos socijalne pomoći povećava na 105 eura za samca i sa dosadašnjih 13 na 16 eura za svakog sljedećeg člana kućanstva, a najviše do 50 posto ugovorenog iznosa najamnine.

image

‘Grad Makarska je iznimno osjetljiv na žrtve obiteljskoga nasilja‘, izričito je ustvrdio gradonačelnik Zoran Paunović

Ivo Ravlić/Cropix

Povećani su i iznosi za pomoć pri plaćanju troškova električne energije i vode i to sa 20 na 24 eura za samca i na 7 umjesto dosadašnjih 5 eura za svakog sljedećeg člana kućanstva, dok je plaćanje troškova voda i komunalne naknade povećano na 14 sa dosadašnjih 11 eura za samca.

Osim nove kategorije žrtava obiteljskog nasilja, tu je i novina u obliku energetskog paketa što je pravo koje se može priznati jedan put godišnje korisnicima troškova stanovanja. Energetski paket može sadržavati štedne žarulje, materijal za brtvljenje, trake za vrata s četkicom i termometre čime Grad počinje borbu protiv energetskog siromaštva.

Također, novom odlukom, pravo na novčani poklon imaju darovatelji krvi zbog zasluga u humanitarnoj aktivnosti darivatelju krvi pa se po 1000 eura poklanja muškoj osobi za jubilarnih 100 ili više darivanja krvi i ženskoj osobi za jubilarnih 75 ili više darivanja u godini u kojoj ostvari to pravo.

Kako je pojasnio Krešimir Glibota, zamjenik pročelnika Odjela za javne potrebe i društvene djelatnosti, Grad Makarska ima 100 korisnika socijalne pomoći - samaca i kućanstava kojima novčano pomaže svakog mjeseca.

Povećanje za socijalu

Iako su prilikom usvajanja odluke o socijalnoj skrbi, vijećnici Joško Lelas (HDZ) i Ivana Miočević Franić (NLO) predložili povećanje naknada za novorođenu djecu i posvojitelje, predsjednica Gradskog vijeća Gordana Muhtić pojasnila je da je u usvojenom proračunu već predviđeno povećanje iznosa za socijalu.

- Kao Grad smo ostali najslabiji u mjerama pronatalitetne politike i davanje za prvo, drugo i treće novorođeno dijete je ostalo na najnižim razinama u našoj sredini pa čak i u Hrvatskoj. Naknade za prvorođeno dijete povećao bih na minimalno na 1000, 1500 i 2000 eura i to bih pravo izjednačio s naknadom za djecu posvojitelja - kazao je Lelas, dok je Miočević Franić amandmanom predložila iznos novčanog poklona za prvo dijete 600 eura, drugo 800 eura i treće i svako sljedeće dijete 1000 eura.

Inače, pravo na novčani poklon Grada Makarske za novorođeno dijete iznosi 531 euro za prvo, 664 eura za drugo i 797 eura za treće i svako sljedeće novorođeno dijete u kućanstvu.

Pravo na novčanu naknadu Grada Makarske posvojitelju priznaje se jednoj od osoba u kućanstvu i iznosi 1000 eura za svako posvojeno dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:45