StoryEditorOCM
ObalaPOSLUŠAJ PA KUPI

Dalmatinski stručnjak za peke: ‘Poskupile su zbog Putina, a evo kako ćete znati koja je prava, a koja običan lažnjak‘

Piše Zdravko Pilić
20. ožujka 2024. - 17:18
‘E, kad ovako zvoni, ko čaša od kristala, onda znaš da je to prava roba. Da je to peka za tebe!‘Zdravko Pilić

Šta je najvažnije za dobru peku? Jedni se kunu u meso, drugi u vatru, treći u tajne sastojske, ali Josip Pućo zna znanje - Za dobru peku najvažnija ti je peka! Logično!

- A dobru peku lako je prepoznati - veli mi Josip i uzima u jednu ruku peku sa svoga štanda, a u drugu ruku ožeg, za nagrtanje žara. I veli mi: - Slušaj!

I stvarno, kada je kucnuo po peki ožegom, začuo se zvuk kao da je udario u crkveno zvono.

Ko čaša od kristala

- A, jesi čuo? E, kad ovako zvoni, ko čaša od kristala, onda znaš da je to prava roba. Da je to peka za tebe! A ako ti kucneš, a ono se javi ko da si po važini udario, biži ća, goni to dalje od sebe. Ne triba ti ni da ti je mukti daju! - daje nam naš Pućo savjet.

A on se, ako ičega drugog, barem peka u životu nagledao i na stotine ih preko ruku prebacio. A prodao ih, ni broja im se ne zna, na šibenskom pazaru, a i u Benkovcu. Kod njega je, kaže, na peku doživotna garancija - kome progori, neka mu je donese, odma će mu dat novu!

To je roba prvorazredna, prva liga!

image

‘Kod mene je na peku doživotna garancija - kome progori, neka mi je donese, odma ću mu dat novu!‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

A s pekom će dobiti i uputstvo za upotrebu: - Znači, najprije triba zagrijati ognjište. I to s debljim drvima, ne tankima. Grabovina, rastovina, suvo drvo mora biti. I onda kad se zagrije podloga, kad se dobije žar, da se može zagrnit peka, onda se naloži tankim drvima. To se u našem žargonu zove - praška! - objašnjava Pućo.

- Ognjište se razgrne, dođe do čista, i onda se stavlja padela, s mesom. U donju zonu dođu kumpiri, a gori meso! I nakon jedno 45 minuta pod pekom okrićete. Meso iđe doli, kumpiri gori! I onda neće biti kuvani, vareni, nego lipo pečeni. I ja preporučam, pri okrićanju, dodati malo bilog vina.

Nema pravoga kruva

Alkohol će ishlapiti, a spiza će dobiti aromu! I nakon 25 minuta po okrićanju, vadite vanka! - daje ricetu Pućo. I sića se, kako su, nakon vađenja peke, žene odmah, da iskoriste vruće ognjište, na njemu ispekle kruv. Lipi, mali, bubak, kruh ispod peke, bio bi slađi nego peka!

A danas čeljade želi izist komad pravog kruva! Nema ga nigdi! Ovo šta se kod nas prodaje kruva nije vidilo.

image

Pućo s proizvodima iz obiteljske kovačije

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Moja bi mater skuvala kruv, ja bi ga i danas pripozna među stotinama drugih kad bi se pomišali. A ima žena da su ostarile, a nisu ga nikad znale ispeći. Tako je i s pekom!

Peku triba znat pogodit! Mora bit od dekapiranog čeličnog lima! - veli Pućo. I dodaje da prava peka ne može bit jeftina. Kvalitet valja platiti. Otkako je počeo rat u Ukrajini, materijal je otišao gore, od 30 do 70 posto. U njega su, zavisno od veličine, peke od 45 do 70 eura po komadu. Ili – kako se dogovorimo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:19