StoryEditorOCM
ObalaMAKARSKA INVENTURA

Gradonačelnik: Od 16 projekata ostvario sam 10, na redu i ostali; Oporba: Zaposlio je 100 uhljeba i svoju kumu u Gradu!

15. studenog 2023. - 21:13
Gradonačelnik Zoran Paunović: Prije tri godine ovo je za naš grad bila znanstvena fantastikaIvo Ravlić/Cropix

Do lokalnih izbora dijeli nas godina i pol dana, ali je makarski gradonačelnik Zoran Paunović, izgleda, već započeo s pripremama za ‘’nešto’’ jer se pohvalio kako je od zacrtanih 16 projekata u predizbornom programu 2021. godine pod nazivom ‘’Moja slika Makarske’’, ostvario njih 10.

– Nije loše za dvije trećine mandata. Moja slika Makarske dobila je lijepe konture, urednijeg, sadržajnijeg i ugodnijeg grada za život svih generacija. Od dostupne zdravstvene skrbi, pokrenutog projekta Peškere, sudjelovanja građana u oblikovanju proračuna, kina, transparentnosti gradskih financija, do kraja godine dodat ću još par kvačica “učinjeno” – stiže novi prostorni plan, uvodimo kružni gradski prijevoz.

Zeleni ured

– Prije tri do četiri godine, ovo je za naš grad bila znanstvena fantastika. Neću se zanositi, čeka nas još puno posla, ali siguran sam da možemo sa suradnjom i povjerenjem građana – kazao je Paunović, pohvalivši se na svom Facebook profilu.

Uz samohvalu o ostvarenim projektima, Paunović je priložio i kratki video u kojem se prikazuje kako na predizborni plakat flomasterom zelene boje stavlja kvačice kao znak za realizirano. Tako se Paunović hvali da je riješio participativno budžetiranje, grad s kinom, zeleni ured, čist grad, transparentan i pametan grad, zlatnu karticu za umirovljenike, Peškeru, grad znanja i mladih, univerzalnu sportsku školu i zdravstvenu skrb.

Ako analiziramo sve ove gradonačelnikove kvačice, moramo napomenuti da je Makarska dobila kino, ali ne gradsko, već privatno u Apfel areni Mije Pašalića jer, kako je Paunović naglasio, kino nije zgrada.

Participativno budžetiranje je doista zaživjelo, grad je čist, provedena je i digitalizacija gradske uprave i Makarska je zbilja dobila potrebnu zdravstvenu skrb jer je u Domu zdravlja zaposleno četvero liječnika specijalista. Naime, od ožujka do danas, u Dom zdravlja su stigli kardiolog Mislav Lozo, doktorica radiologije Maja Pandža, magistrica biokemije Ivana Bašić i urolog Jakša Batistić, a produljeni su ugovori radiolozima.

Grad je adaptirao stan za dr. Pandžu, sufinancirao stan mr. Bašić, aktivno tražio kadar te će na godišnjoj razini, kako bi omogućio da Makarska bude poželjna destinacija za život i rad liječnicima, ukupno izdvojiti oko dva milijuna kuna.

– Predložili smo da se ispostavi Makarska, umjesto predloženih pet T1 timova i pet T2 timova, uspostavi deset T1 timova hitne pomoći, odnosno timova koji uključuju i liječnika, umjesto samo medicinske sestre i vozača. Zbog naše udaljenosti od splitske bolnice i ljetnih gužvi, smatramo kako je to neophodno. Jednako tako, radimo i na dovođenju dječjeg kirurga. Za sada nam nije odobreno, zbog administrativnih zapreka, iako imamo sve preduvjete – rekao je Paunović.

Zlatna kartica

Po pitanju zlatne kartice za umirovljenike nije jasno je li se gradonačelnik zanio stavljanjem kvačica jer makarski umirovljenici nemaju zlatnu niti bilo kakvu karticu, već, kao i prethodnih godina, imaju božićnicu i uskrsnicu, a jedina novost je besplatno plivanje u bazenu Gradske sportske dvorane i besplatno čitanje knjiga u Gradskoj knjižnici.

– Za umirovljenike ćemo stvoriti olakšice i pogodnosti koje će moći koristiti tijekom cijele godine. Umirovljenici moraju imati dostojanstvenu starost. Omogućit ćemo društvene i sportske aktivnosti treće životne dobi. Novi dom umirovljenika je nužan – navedeno je u programu.

Nadalje, Peškera je samo ‘’očišćena’’ od oko 100 štandova i na njoj su posađena stabla te je izabran pobjednički rad u sklopu arhitektonsko-urbanističkog međunarodnog natječaja, a kojim se tik uz more planira graditi šest objekata i sve će to koštati 13 milijuna eura.

– Peškeru ćemo u dogovoru sa strukom urediti kao centar urbane prirode da na toj lokaciji stvorimo reprezentativan i turističko-ekološki održiv prostor. Peškera je naša nova prilika da transformiramo kompletan doživljaj destinacije i Makarsku prezentiramo u novom svjetlu – navedeno je uz program pod nazivom Peškera.

Od šest, prema Paunovićevim tvrdnjama, neostvarenih projekata, tu su kružni javni prijevoz, novi prostorni plan, Makarska local food, turizam izvan sezone i novi život Kalalarge, integracija privatnog smještaja i centar kreativnih ideja.

image

Makarske HDZ-ovce Marka Ožića Bebeka i Juru Brkana gradonačelnikov video nije baš impresionirao

 

Ivo Ravlić/Cropix

Čim se Paunović pohvalio svojim ostvarenjima, također se na Facebooku, oglasio HDZ Makarska iz kojeg kazuju da nestrpljivo čekaju kraj mandata.

Vrtić, Hrpina, Irena...

– Nakon dvije trećine mandata Zorana Paunovića i SDP-a na čelu Grada, vidi se da je iz svog programa ostvario sljedeće: srušio Peškeru i tržnicu, podijelio otkaze HDZ-ovcima od kojih sada gubi sudske sporove, zaposlio 100 SDP-ovih i rodbinskih uhljeba, platio 100 savjetnika i odvjetnika, plaća velike novce za nebulozne projekte izgradnje koji se neće realizirati, proputovao pola Europe sa zamjenicom, popločao kamenom ulicu do svog hostela, poplaćao svoje i zamjeničine dugove, dao kumu Radalju da vozi učenike, također zaposlio ženu kuma Radalja za šeficu financija da mu čuva leđa, dao frendu na tenis turniru 120 tisuća eura godišnje, izdao više građevinskih dozvola nego tri gradonačelnika prije njega skupa, sagradio mačkama kućice, posadio 100 stabala, kupio nagradu na Malti.

Iz našeg, HDZ-ova programa je ostvario: završio gradnju vrtića, počeo uređivati Hrpinu, od županijskog Doma zdravlja i Ministarstva zdravlja dobio je obećane nam kadrove i financiranje, nije završio Villu Irenu jer je bio osobno dužan izabranom izvođaču radova, nije završio spoj Kotiške i magistrale, neće sagraditi garažu i trg ispred crkve Kraljice mira, neće napraviti denivelirano raskrižje na Voliciji, neće promijeniti Prostorni plan i neće urediti niti jednu ulicu ako netko njegov u njoj ne živi – poručili su iz makarskog HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:11