StoryEditorOCM
ObalaNIKAD NAUČIT

Kreće novi sustav odlaganja otpada; gradonačelnik dežura na ulici, a oni bacaju gomile smeća - pored kontejnera!

Piše Dijana Turić
1. prosinca 2023. - 19:13

Nešto više od tjedan dana je prošlo od kada se u Makarskoj uveo novi sustav prikupljanja komunalnog otpada pa sugrađani koji za odlaganje otpada koriste polupodzemne ili metalne spremnike nadograđene otpadomjerima, njih mogu otvoriti isključivo uz pomoć korisničkih kartica, s time da se u jednom otvaranju može odložiti vreća od najviše 30 litara.

Prvog tjedna uvođenja novog sustava, u uredu "Makarskog komunalca" zavladale su velike gužve jer je dio Makarana tek sada počeo preuzimati kartice, a svakog dana se pored kontejnera može vidjeti najmanje 10 do 15 vreća odloženog smeća kao i sugrađane koji vrećice smeća ubacuju u spremnike za plastiku.

image

Stara i nova Makarska - smeće uz moderne kontejnere

GRAD MAKARSKA

Do 1. siječnja 2024. je probno razdoblje u kojem će Makarani imati priliku koristiti novi sustav i što uspješnije mu se prilagoditi, a troškove za odvoz otpada plaćat će po trenutnom cjeniku, dok od 1. siječnja "Makarski komunalac" počinje primjenjivati novi cjenik javne usluge prikupljanja komunalnog otpada po pravilu: manji broj otvaranja kontejnera-manji računi.

Podjela letaka

Novi sustav odlaganja otpada u kontejnere koji se otvaraju samo karticama, građanima su na terenu prezentirali djelatnici Grada Makarske odjeveni u reflektirajuće prsluke kao i "Makarskog komunalca" sa gradonačelnikom Zoranom Paunovićem pa su tako na najfrekventnijim lokacijama uz polupodzemne spremnike dočekali Makarane sa edukativnim letcima o primjeni novog sustava prikupljanja otpada, odgovarali na njihova pitanja te razmjenjivali iskustva vezana za prve dane korištenja novih korisničkih kartica.

O korištenju elektroničkih kartica pri otvaranju kontejnera pričalo se i na sjednici Gradskog vijeća pa je tako Petra Kelvišera, vijećnika NLO-a, zanimalo kako Grad misli potaknuti građane na savjesno zbrinjavanje otpada kada na većini zelenih otoka sa polupodzemnim kontejnerima nema kontejnera sa svim komponentama odvajanja, građani i dalje bacaju otpad tamo gdje ga uspiju ugurati i uopće ne vode računa o tome gdje se što baca.

image

Ovako se to radi

GRAD MAKARSKA

image

Iz Grada kažu kako žele educirati sugrađane

GRAD MAKARSKA

- Kada će se kompletirati zeleni otoci s polupodzemnim kontejnerima, hoće li se uvesti video nadzor i koje još radnje "Komunalac" i Grad planiraju poduzeti da bi ovaj sustav doista funkcionirao, a da se ne tiče samo edukacije i uputa kroz letke - upitao je Kelvišer.

Gradonačelnik je prvo apelirao na odgovornost svih građana, kazavši kako misli da je dobro što se novi sustav prikupljanja komunalnog otpada uveo baš sada, izvan turističke sezone.

Okršaj na Vijeću

- U nešto više od mjesec dana do primjene novog cjenika, imamo dovoljno vremena da zajedničkim snagama uvjerimo građane i promijenimo navike. Ove godine je grad bio najčišći do sada i tu doista treba odati priznanje "Komunalcu" i svim djelatnicima koji su bili prenapregnuti jer je sezona bila nikada bolja i nikada u gradu nije bilo više ljudi.

Mene je zaustavljalo jako puno turista koji su govorili da je grad kao apoteka, što su pohvalni rezultati za "Komunalac". Sada se ne bi smjelo pokvariti takvu sliku grada i prema smjernicama EU-a, svaki pojedinac je odgovoran za svoje smeće - kazao je Paunović, dodavši da će edukacija građana na terenu trajati još tjedan dana, a usput je pozvao sve gradske vijećnike da sljedećeg tjedna odjenu reflektirajuće prsluke i izađu ‘‘prsa u prsa‘‘ sa kontejnerima pored kojih će educirati građane.

image

Paunović s Makarkom koja želi uredno deponirati otpad

GRAD MAKARSKA

- Ovo nije politička priča, već apel za edukaciju građana zajedničkim snagama - dodao je Paunović.

Na ideju edukacije oko kontejnera osvrnuo se i Jure Brkan, vijećnik HDZ-a.

- Vaša je briljantna ideja dežuranja pored kontejnera i Vas i zamjenice i visoko školovanih djelatnika Grada koji imaju dobre plaće, a sada građane učite kako se otvaraju kontejneri.

Zašto niste poslali svoje savjetnike Franu Filipetija, Stjepana Zelića i Juru Pribisalića koji ionako ništa ne rade, škole nemaju, a isto ih plaćate - upitao je Brkan gradonačelnika koji mu je odgovorio da bi vijećnicima bilo korisno educirati građane o novom načinu odlaganju smeća barem sat vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:45