StoryEditor
Obala‘ZAŽELI SUNCE‘

Makarski projekt vrijedan 1,1 milijuna kuna: Zaposleno 12 žena koje su brinule o 115 korisnika od Brela do Gradca. Slijedi osnivanje centra za pomoć u kući

4. rujna 2021. - 13:22

Na završnoj konferenciji projekta ''Zaželi Sunce'' održanoj u hotelu "Osejava", Ivana Gojak, koordinatorica projekata u "Suncu", istaknula je da je vrijednost projekta oko 1,1 milijun kuna, a financiran je sredstvima EU-a posredstvom Javne ustanove MARA. Partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Makarska.

Nastaviti dalje

Ciljna skupina su bile nezaposlene žene, oko pedesetak godina starosti, inače teže zapošljive, a skrbile su o 115 korisnika od Brela do Gradca. Na svemu im je zahvalio Robertino Glavičić, predsjednik Udruge "Sunce", istaknuvši da je korisnicima ova pomoć bila od velikog značenja i valja uložiti napore da se projekt nastavi. Kako je kazala Olivija Prodan Ravlić, direktorica projekata u Udruzi "Sunce", Makarska je ponosna jer je zajednica koja skrbi o starijim i nemoćnim sugrađanima. Kroz drugu fazu projekta ''Zaželi Sunce'' zaposleno je 12 žena do 31. kolovoza ove godine.

image
Ravnateljica agencije MARA Lidija Vukadin Vranješ te Olivija Prodan Ravlić, Ivana Gojak i Robertino Glavičić iz Udruge 'Sunce'
Ivo Ravlić/Cropix


Ekskluzivna vijest je da projekt dalje podržavaju općine Brela i Tučepi, a Grad Makarska ima svoj projekt ''Zaželi'', u kojem će svoj posao nastavljati obavljati dio žena uključenih u "Sunčev" projekt.
– Sve ovo je dobra osnova za osnivanje centra za pomoć u kući, a nakon što se osigura prostor i stvore drugi potrebni uvjeti. Hvala svim ženama na radu i trudu koje su dale tijekom godinu dana i bez kojih projekt ne bi bio moguć. Postali smo prijatelji - kazala je Prodan Ravlić.

Odlično iskustvo

Mladen Buvinić, stručni suradnik JU-a MARA, a koji je radio na evaluaciji projekta, iznio je zaključke po kojima je vidljivo da su i korisnici i žene koje su na ovaj način došle do zaposlenja sretni što su bili dio projekta.
– I jedni i drugi bi da se projekt nastavi – poručili su s osmijehom na licu.
Jedan od benefita je i što je u vrijeme projekta manje starijih ljudi bilo smješteno u Dom za starije. Postiže se deinstitualizacija korisnika, čemu teži suvremeno društvo – kazao je Buvinić.

Na sve značajke projekta, kojim su se, uz 12 žena, zaposlile još tri osobe na vođenju projekta, podsjetila je Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica JU-a MARA. Kako je kazala, u kratkom razgovoru s nekima od žena koje su se brinule o korisnicima, bilo da su obavljale kućne poslove, pružale psiho-socijalnu pomoć, išle s korisnicima u šetnju, pomagale u traženju pravnih savjeta, nabavi lijekova, doznala je da je to iskustvo koje je i njih promijenilo, i voljele bi nastaviti, ali ipak uz veću plaću od 3400 kuna, koliko su imale.

image
Na završnoj konferenciji
Ivo Ravlić/Cropix
item - id = 1124804
related id = 0 -> 1134951
related id = 1 -> 1135448
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2021 10:55