StoryEditorOCM
ObalaSUDBONOSNA ODLUKA

Na rajsku plažu usred Dalmacije hrle brojni gosti i za samo jedan trenutak na njoj ‘iskrcavaju‘ više od - tri plaće!?

Piše Stanislav Soldo
22. travnja 2024. - 08:41

Grad Opuzen je raspisao natječaj za koncesije na priobalnim dijelovima uz ušće rijeke Neretve.

Određene su cijene za ishođenje gradskih koncesija za postavljanje kioska i pokretnih štandova na javnim prirodnim površinama te za kitebording školu kao i ugostiteljsku djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića.

Iznajmljivanje opreme za rekreaciju i sport kao i iznajmljivanje prijevoznih sredstava na osobni i elektro pogon tako će koštati 70 eura po plovilu ili dasci za jedrenje ili jahanje na valovima.

Koncesija za školu kitesurfinga, vaterpola, ronjenja i jedrenja daje se na rok od pet godina uz cijenu od 21 eura po četvornom metru površine za smještaj opreme, odnosno 140 eura za objekt za skladištenje opreme. Prodaja na štandovima i klupama također se daje na rok od pet godina za cijenu od 700 eura po štandu odnosno 210 eura po klupi.

Nepregledne pješčane plaže ušća Neretve postale su raj za kitere koji uživaju u ovom adrenalinskom sportu. Kiteri se prepuštaju čarima maestrala jedreći po nepreglednim prostranstvima i pješčanim plićinama i uživajući u valovima koje vjetar donosi sa Pelješca.

image
Tonči Plazibat/Cropix

Mnogo je zainteresiranih koji se žele baviti kitesurfingom. Od početnika koji savladavaju početničke korake pa do iskusnih kitera koji rade okrete, skokove slaloma i druge vratolomije koje pruža jedrenje na dasci. Stoga je i raspisivanje natječaja za davanje koncesija na pomorskom dobru korak prema uvođenju reda na opuzenskom dijelu Ušća.

Riječ je o ponovljenom javnom natječaju za dodjelu 16 dozvola za upravljanje pojedinim dijelovima pomorskog dobra, a pravo prijave imaju fizičke osobe-obrtnici koji imaju sjedište u Hrvatskoj ili u nekoj članici Europske unije uz potvrdu o nepostojanju javnog duga prema Gradu Opuzenu, komunalnom poduzeću "Čistoća" ili Poreznoj upravi.

Ako želite idilično vjenčanje na pijesku, cijena je prava sitnica, 700 eura po danu. Toliko košta i zakup javne površine za druge zabavne i komercijalne sadržaje, različite programe, snimanje filmova i serija te sportske priredbe.

Ako se radi o posebnim uvjetima korištenja pješčanih plaža, poput snimanja filma, serija ili ako želite biti sami na svojoj zabavi, e to će vas koštati 3200 eura po danu. Do sada se snimalo nekoliko filmova na Ušću Neretve - "Nebo, sateliti", redatelja Lukasa Nole i "Mater" u režiji Jure Pavlovića.

Polako, ali sigurno na Ušće dolaze i vjenčanja. Nekoliko agencija za organizaciju vjenčanja u svoje ponude uvrstilo je feštu na pješčanim sprudovima i plažama neretvanskog bisera, gdje zaljubljeni žele izreći svoje sudbonosno "da".

Istina to su tek počeci, ali snimanje svečanih fotografija mladenaca na Ušću već odavno je postalo tradicija u dolini Neretve i Hercegovini.

image
Tonči Plazibat/Cropix
image
Tonči Plazibat/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 11:46