StoryEditorOCM
Obalakome je do fešte?

Napokon! Danas se otvara Omiška obilaznica. No nećemo joj se dugo radovati. A mještani Tugara i Srinjina su gnjevni...

Piše Vinko Vuković
26. svibnja 2024. - 20:41

Napokon! Ako ne bude bure, a vremenska prognoza kaže da je ne bi trebalo biti, omiška obilaznica za sav će promet biti otvorena od ponedjeljka, 27. svibnja.

Nakon sto godina čekanja, nakon milijun radnih sati i još nekoliko milijuna neradnih, nakon silnih obećanja svih mogućih koalicija i vlada, od crnih do crvenih pa natrag, nakon nekoliko tona nerazrijeđenih laži, iskrenutih na glavu građana srednje Dalmacije poput kante domaćih fekalija, nakon što su nas držali idiotima i nakon što nas još uvijek takvima drže, ovaj batrljak splitske obilaznice, nepostojeće ceste od koje su baš sve ceste u zemlji važnije i prioritetnije, u promet će biti pušten prvog dana idućeg tjedna u 13 sati.

Vijest je napokon službena. Objavile su je Hrvatske ceste.

"Ovim putem obavijestili bismo vas kako će obilaznica Omiša biti puštena u promet u ponedjeljak, 27. 5. 2024. oko 13 sati. Za sve zainteresirane predstavnike medija planirane su izjave na lokaciji mosta Cetina u 11.30 sati, a kada će biti i omogućeno snimanje i fotografiranje novoizgrađene dionice", stoji u dopisu koji smo dobili iz Zagreba.

Točno kako su i obećali. Nakon što su sva prethodna obećanja pogazili. Omiška obilaznica bit će otvorena pred početak turističke sezone. Da bi bila zatvorena čim turistička sezona završi. Jer treba sanirati opasne pokose uokolo novoga mosta. Ukoliko neka stijena padne u međuvremenu, odnosno u vremenu između otvaranja i zatvaranja ceste, i pri tome, ne daj Bože Štrabaže, ozlijedi nekoga, neće biti dobro. Ali ni loše. Bit će to samo dokaz kako je sanacija stijena nužna, pa tako i zatvaranje tek otvorene ceste.

Prosvjednici u niskom startu

Obišli smo je u petak. Omišku obilaznicu. Sretna je. Smije se od Ravnica do Prika. Sa svih svojih 3700 metara. Kaže da nije više ljuta. Da nam je sve oprostila.

Sva tri tunela i most potvrdno kimaju glavom. Nema veze, govore. Što je bilo, bilo je. Idemo se sad veseliti. Neka pati koga smeta. Hrvati ostvaruju još jedan tisućljetni san. Zovite Zlatka Dalića! Zovite Baby Lasagnu! I budite ponosni. I ponizni. Što bi samo Tuga i Buga dale da mogu ovo vidjeti. 

image

Sve je spremno za otvaranje prometnice koja se gradi 20 godina

Duje Klarić/Cropix

Spominjem im prosvjednike. Objašnjavam kako bi u ponedjeljak moglo biti svega. Jer, narod je gnjevan. Sve što se po Tugarama i Srinjinama miče moglo bi u ponedjeljak potegnuti do Omiša. I pokvariti feštu. Ako fešte uopće bude. Jer teško da će se naći tako debeo obraz koji će doći prerezati vrpcu.

Puna je kapa stanovnicima  Tugara i Srinjina obilaznice. I njezinih privremenih rješenja. Od kojih ono glavno, koje će privremeno trajati tko zna koliko ljeta, vodi baš kroz njihova sela. Do jučer tako pitoma i tiha. A od ponedjeljka poligon za neuke vozače. Pista za brži dolazak na more.   

Obilaznica se pravda. Mijenja raspoloženje. Kaže da nije do nje. Da su to sve ovi u Zagrebu zakuhali. I da oni pojma nemaju kako je njoj. Svi je mrze, a ona ništa nije kriva. Otkažite Dalića, otkažite Lasagnu.

Možda ipak zapuše, tješimo je.

Uzalud. Rasplakala se. Najradije bi se u Cetinu bacila. Kao Mila Gojsalić. Da spasi svoj narod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 00:18