StoryEditor
ObalaNEPRIMJEREN SADRŽAJ

Nepoznati ‘autor‘ poručio župljanima u Vranjicu da ‘ne glasaju za one koji nisu katolici i čisti Hrvati‘, župnik zgrožen: Osuđujem takve podvale!

Piše Mia Sesartić
16. svibnja 2021. - 13:33
Snimio čitatelj

Na dvorišnim vratima crkve sv. Martina u Vranjicu jutros je, kako doznajemo, "osvanuo" natpis s porukom neprimjerenog sadržaja koja se dovodi u vezu ponajprije s glasanjem za Vijeće Mjesnog odbora koje se odvija usporedno s lokalnim izborima. 

U ne previše pismenom dopisu se, među ostalim, izrijekom navodi:

– Poštovani župljani, došao je dan kada ćemo odlučivati o sudbini Vranjica naredne četiri godine... Dobro razmislite kome ćete dati glas, tko je vrijedan i dobar katolik, tko redovito obavlja svoje katoličke i vjerske obveze, cijeni moralna dobra i obitelj, ne opija se i provodi vrijeme u kafićima...

Dobro razmislite tko je pravi čisti Hrvat, smatramo da svi koji pripadaju onima koji su nas željeli uništiti 90ih a i poslije (komunisti, srbi...) nikako ne bi trebali uči u Mjesni odbor naročito ne na njegovo čelo! Ne želimo vam nametati odluku, ali nakaradno bi bilo da nekakva A-ntikristi strana, dođe na čelo mjesta...

Budući da je poruka bila upućena župljanima, konktaktirali smo župnika don Ivana Matkovića zna li što o ovoj poruci i tko ju je objesio.

– I meni su taj papir donijeli na kraju svete mise – potvrdio je župnik dodajući kako dopis nije bio na vratima crkve, nego na ulazu u crkveno dvorište.

– Kada sam vidio njegov sadržaj, moram reći da je to prava sramota. To je podvala koja nema veze s ničim, niti sa mnom kao svećenikom, niti sa župljanima, budući da se taj netko u pismu pozvao na župljane. Onako primitivan duh i sadržaj pisma, sve je u tom pismu nakaradno i ne dolikuje nijednom čovjeku.

Molim vas da jasno napišete kako to nema veze sa župom, pismo je potpuno nedolično, jasno želim izreći moju ogradu i osudu, ali molim vas naglasite, ne osudu čovjeka, jer ja nisam mjerodavan suditi, samo je Bog sudac, već osuđujem formu i sadržaj pisma u potpunosti, kao svećenik, kršćanin, domoljub i sve što mi pripada kao osobi.

Kao da netko namjerno želi difamirati župnika i župljane i stvoriti neprijateljsku atmosferu u mjestu. Kad bi znao tko je to napisao rekao bi mu da je pravi bezbožac, jer onako nešto napisati to je sramota i strahota – poručio je don Ivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 03:06