StoryEditor
Obalaproblemi

Ostavke u Brodotrogiru: iz Nadzornog odbora posrnulog škvera odstupilo čak troje od četvero članova, otišla i supruga vlasnika Danka Končara

30. travnja 2020. - 09:57
Porinuće tankera ledolomca 2018. u trogirskom škveru, koji se bori s poslovnim teškoćamaVojko Bašić/HANZA MEDIA

Ostavke na mjesto članova u Nadzornom odboru (NO) posrnulog “Brodotrogira”, koji se od stečaja pokušava spasiti u predstečajnom postupku, dalo je troje od četvero članova toga tijela.

Riječ je o Klementu Bašiću iz Splita, ujedno i predsjedniku županijskog HNS-a, predstavnici države Vedrani Marijančević iz Zagreba, te Jeleni Manojlović iz Londona, supruzi vlasnika škvera Danka Končara, koja je od 17. rujna prošle godine obnašala funkciju predsjednice, a u istoj “fotelji” ostala je u obiteljskim tvrtkama “Hotel Medena” i “Apartmani Medena” iz Segeta Donjeg. Na dužnosti u škveru ostao je samo Slobodan Vernić, koji je zamjenik čelnice NO-a.

Zbog toga je Mateo Tramontana, koji s Dankom i Nenadom Končarom čini Upravu “Brodotrogira”, početkom travnja Trgovačkom sudu podnio prijedlog za sudskim imenovanje novih članova, i to dugogodišnje škverske zaposlenice Katje Britvić iz Kaštel Kambelovca i Dražena Cuculića iz Splita.

– Zbog ostavki, to tijelo je ostalo bez dovoljnog broja članova, a “Brodotrogir” zbog nastale situacije (s koronavirusom, op.a.) ne može sazvati izvanrednu skupštinu – obrazložili su iz Končarove tvrtke zbog čega traže da sud imenuje nove “nadzornike”.

Za Katju Britvić je poznato da je, po prijedlogu Grada Kaštela, 2014. godine od Županijske skupštine bila izabrana za suca porotnika Županijskog suda u Splitu.

Za dvoje novih nadzornika, Uprava je dostavila izjave da ne postoje okolnosti koje bi sprječavale njihovo imenovanje, odnosno da nisu kažnjavani zbog kaznenih djela zlouporabe stečaja, zlouporabe u postupku stečaja, pogodovanja vjerovnika ili povrede vođenja trgovačkih i pravnih knjiga, te da protiv njih nije izrečena mjera sigurnosti zabrane obavljanja zanimanja koje je u potpunosti ili djelomično obuhvaćeno predmetom poslovanja društva.

Potom je sutkinja sudskog registra uvidom u statut “Brodotrogira” utvrdila da nadzorni odbor te tvrtke mora imati najmanje tri člana, a da ih sada čak nema ni minimalan broj koji je propisan zakonom. Sud je također utvrdio da može imenovati samo onoliko novih koliko ih nedostaje da bi nadzorni odbor mogao donositi odluke. U ovom slučaju dvoje novih članova.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2022 19:35