StoryEditor
ObalaDvije intervencije

Osumnjičenih za požar na Čiovu još nema, a danas je gorjelo i u susjedstvu: u Trogiru Nijemac gasio požar na svom gliseru, vozaču čeških tablica u Kaštelima planulo vozilo nakon servisa...

Piše Marko Didić
12. srpnja 2021. - 16:22

PU splitsko-dalmatinska objavila je u ponedjeljak da je veliki požar koji je ovog vikenda dvadesetak sati gorio na Čiovu - podmetnut.

Uzrok požara je otvoreni plamen ili žar, utvrđeno je nakon očevida u nedjelju, a iznenađuje što je objavljeno da je očevid gotov kada na požarištu još uvijek dežuraju vatogasci iz Okruga.

- Osumničenog ili osumnjičenih za uzrokovanje požar još uvijek nema, rekao nam je dežurni službenik u Odjelu za izvještajnu analitiku PU SD Jerko Kurevija što znači da ćemo se morati strpjeti oko detalja, a posebno oko uzroka požara.

Iako novine pišu da je požar izbio na istom lokalitetu kao i lani, to nam par mještana demantira.

- Ovaj sadašnji je izbio na jugu u uvali Branac, a onaj lanjski je izbio sjeverno u uvali Planikovica... Iako je udaljenost te dvije uvale manje od pola kilometra, radi se o totalno odvojenim lokalitetima kojima se dolazi iz različitih smjerova i nikako nisu povezani jedan s drugim, kažu nam mještani od kojih mnogi vjeruju da je požar stvarno podmetnut.

- Nitko se bome ne sjeća da je za lanjski itko odgovarao, tako da nam je i sada po onoj uzdaj se-ne nadaj se. rekoše nam. Zvali smo nekoliko puta i načelnika općine Okrug Ivicu Radića Bagija da porazgovaramo o požaru, slali smo mu i SMS poruke, ali se nije javljao.

Požar je planuo u subotu oko podneva u Okrugu Gornjem na Čiovu. U požaru koji se širio uz pomoć vjetra izgorjeli su nisko raslinje, maslinici i borova šuma (oko 50 hektara), a kako nam kaže zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Trogir Marin Buble on ni u jednom trenutku nije prijetio da dođe do kuća.

- Stvar su odmah u startu spasila dva kanadera koja su došla nakon našeg poziva, koliko je to brže moguće iz baze u Zadru. Potom je ne zadugo došao i treći, pa i četvrti kanader, požar su gasila u jednom trenu tri kanadera. Angažiran je bio i helikopter i air-tractor te više od stotinu vatrogasaca iz više vatrogsnih društava, govori nam Buble koji nam nije mogao ništa reći o informaciji da je požar podmetnut.

Ni drugi vatrogaci s kojima smo se čuli nisu zamjetili nikakva mjesta koja bi mogla biit epicentar požara, ali u onoj brzini to ni ne gledaju.

- Mi u pravilu gasimo i to što je moguće prije i teško je bilo što drugo vidjeti osim vatru ispred sebe, iskreni su.

Na Čiovu su u ponedejljak izbila još dva manja požara, koja su ugasili Nijemac i Čeh.

Između trogirskog ACY-a i rive izbio je požar na gliseru dok je njegov vlasnik Nijemac ulivao gorivo u rezervoar plovila. Ekipa sa susjednog gumenjaka i sam gazda požar su ugasili vrlo brzo tako da on nije značajnije oštetio šestmetarsko plovilo, a nakon svega oštećen je samo motor...

Nešto kasnije u Kaštel Štafliću na cesti D-8 tijekom vožnje izbio je požar na vozilu Fiat scudo čeških registracijskih oznaka koji je ugasio sam vozač, češki državljanin. Zanimljivo je da je do požara na vozilu došlo par minuta nakon što je vozilo bilo na servisu u jednom obližnjem mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. srpanj 2021 18:11