StoryEditor
ObalaDRUGA STRANA MEDALJE

Predstavnica izvođača odgovora na prozivke: Radovi na vrtiću na Zelenki kasne, jer nam Grad Makarska nije dostavio cjelovitu projektnu dokumentaciju

19. kolovoza 2021. - 23:29

Na posljednjoj sjednici makarskoga Gradskog vijeća, Joze Vranješ, bivši dogradonačelnik i sadašnji vijećnik HDZ-a, istaknuo je kako nije nimalo zadovoljan dinamikom izgradnje dječjeg vrtića na Zelenki.

Kako smo već pisali, Vranješ je kazao da je Grad uveo izvođača u posao u drugoj polovici ožujka, a završetak radova je po ugovoru predviđen od 270 kalendarskih dana i vrtić bi trebao biti završen u drugoj polovici prosinca ove godine. Međutim, zanimalo ga je poštuje li se dinamika izgradnje vrtića te je konstatirao da dinamika ni blizu nije zadovoljavajuća. Potom je gradonačelnik Zoran Paunović kazao kako očekuje da se vrtić završi u roku od 270 dana od potpisa ugovora.

Prijetnja kaznom

– Ako se vrtić ne završi u roku, izvođač će biti kažnjen. Međutim, ono što me tišti je činjenica da je vrtić na Zelenki izuzetno skup projekt, vrijednost radova na njegovoj izgradnji je 18 milijuna kuna, 5 do 7 milijuna kuna predviđeno je za opremanje prostora, što je gotovo 25 milijuna kuna, a 4,5 milijuna kuna bivša vlast je isplatila naknadu za djecu koja ne idu u vrtić, i to nas košta 30 milijuna kuna – kazao je Paunović.

Nakon objavljenog teksta, obratila nam se Caroline E. Mamić, predsjednica Uprave tvrtke izvođača radova "Titan Constructa", odnosno ovlaštena predstavnica zajednice ponuditelja. Kako kaže Mamić, njihova tvrtka je ovlašteni predstavnik zajednice ponuditelja "Titan Constructa" d.o.o. Zagreb i "Builder" d.o.o. Makarska, koja je ujedno i glavni izvođač radova izgradnje dječjeg vrtića na Zelenki.

Naime, Mamić tvrdi da Vranješove izjave nisu točne.

– Joze Vranješ netočno navodi da izvođač kasni s radovima jer to ne odgovara istini. Razlog zbog kojeg je narušena dinamika radova leži u nedostavljanju projektne dokumentacije koja ni do današnjeg dana nije u potpunosti dostavljena. Vranješ navodi da je izvođač uveden u posao u drugoj polovici ožujka. No to je bilo jednostrano uvođenje jer nam tada nije dostavljena kompletna projektna dokumentacija, te se sukladno Zakonu o obveznim odnosima, Zakonu o gradnji i posebnim uzancama o građenju (uzanca 11 i 45) smatra da uvođenje u posao nije izvršeno.

image
Ivo Ravlić/Cropix


Nadalje, Vranješ je znao da Grad ne posjeduje kompletnu projektnu dokumentaciju te je svejedno inzistirao da se krene s radovima. Pretpostavljamo da su razlog tome bili nadolazeći izbori. Mi se nismo složili s uvođenjem u posao, ali smo partnerski pristupili početku radova te naglasili da će službeni rok početka radova biti kada nam se dostavi kompletna projektna dokumentacija i da rok ne teče – pojašnjava Mamić, dodavši da je Vranješ od početka upoznat s tom problematikom te je u više navrata napomenuo da će se projekti dostavljati u hodu. Kako kaže, s tim se nisu složili te su naglasili da je ovo preozbiljan projekt da bi se na takav način izvodio.

Ističe da su 30. travnja zbog svega navedenog Vranješu i Gradu Makarskoj poslali službeni dopis, u kojem su naveli problematiku i tražili dostavu kompletne projektne dokumentacije, no do današnjeg dana nisu zaprimili odgovor od Vranješa.

'Politički motivi'

– Stoga je vrlo nekorektno od Vranješa da iznosi neistine i postavlja tendenciozna pitanja sadašnjem gradonačelniku, iako i sam zna glavni uzrok problema. Nismo član niti jedne stranke niti nas politika zanima, no tendenciozna pitanja i konstatacije Vranješa ukazuju na političke motive u kojima ne želimo sudjelovati, te nećemo dopustiti politička prepucavanja preko naše tvrtke i ovog važnog projekta. Vrlo je izvjesno da će doći do produženja rokova izgradnje vrtića zbog gore navedenih razloga na koje nismo mogli utjecati.

Sukladno zakonu mogli smo u više navrata zaustaviti radove i u građevinski dnevnik upisati zastoj radova, što bi bio veliki trošak naručitelju. No nama je cilj završiti ovaj projekt na obostrano zadovoljstvo te u što kraćem mogućem roku – ustvrdila je Mamić, dodavši da se tvrtka slaže s izjavom gradonačelnika da svaki izvođač treba biti kažnjen ukoliko prekrši ugovor, no rok izvođenja radova ne ovisi uvijek o izvođaču, već i o naručitelju, te o tome je li naručitelj ispunio sve svoje ugovorne obveze prije samog početka radova i tijekom radova.

– Nažalost, u našem slučaju nije, te se nadamo da će se na sljedećem sastanku s naručiteljem na obostrano zadovoljstvo razriješiti tekuća problematika i definirati obveze ugovornih strana – pojasnila je Mamić.

S izjavama predsjednice Uprave tvrtke "Titan Constructa" i predstavnicom zajednice ponuditelja izvođača radova "Titan Constructa" i "Builder", upoznali smo i Jozu Vranješa koji kaže da gospođu Mamić uopće ne poznaje te da su sve iznesene činjenice netočne.

image
Gradski vijećnik Joze Vranješ
Ivo Ravlić/Cropix

'Ništa to nije točno'

– Ništa to nije točno i očito je da gospođa ne zna što radi niti je uključena u sam projekt, jer s njom nisam imao nikakav kontakt. Za vrijeme dok sam kao predstavnik Grada Makarske vodio projekt izgradnje vrtića na Zelenki, Grad Makarska je uredno izvršavao sve obveze po ugovoru o građenju. Za vrijeme izvođenja radova dok sam obnašao dužnost zamjenika gradonačelnika i voditelja projekta, sva potrebna projektna dokumentacija uredno je bila dostavljena izvođaču radova, o čemu je sačinjen zapisnik 10. ožujka ove godine, koji je uredno potpisan od strane izvođača.

Gotovo svaki tjedan održavala se koordinacija gradilišta na kojoj su sudjelovali predstavnici izvođača, nadzora i Grada Makarske kao naručitelja. O svakoj koordinaciji sačinjen je službeni zapisnik koji je uredno potpisan od svih sudionika projekta. U službenim zapisnicima koordinacija navedeni su svi problemi gradilišta s načinom njihova rješavanja, kao i obveze pojedinih sudionika projekta.

Sve izmjene i dorade samog projekta uredno su evidentirane, a za vrijeme dok sam vodio projekt, izvođač nije postavio niti jedan zahtjev u kojem bi sukladno Zakonu tražio razmatranje produžetka rokova izvođenja radova.

Samo uvođenje u posao izvršeno je uz predstavnika Grada Makarske, izvođača i nadzora, kao i primopredaja projektne dokumentacije, o čemu je sačinjen službeni zapisnik na temelju koga je i utvrđen datum početka radova od koga se računa rok od 270 kalendarskih dana. Svakako se nije radilo o jednostranom uvođenju u posao jer isto nije ni moguće, pa me zaista zabrinjava da predstavnik jednog poduzeća iznosi takve besmislene tvrdnje – naveo je Vranješ.

'Besmislene tvrdnje'

– Netočne su i besmislene tvrdnje da Grad Makarska nije posjedovao svu potrebnu projektnu dokumentaciju jer se na temelju iste ishodovala građevinska dozvola i proveo postupak javne nabave, a ista je bila elektronički objavljena u samom postupku javne nabave. S obzirom na to da izvođač tvrdi da će doći do produžetka samih radova, kao gradski vijećnik sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama tražim na uvid zahtjev izvođača za produžetkom roka izvođenja radova s točnim brojem dana i pratećom analizom.

Izražavam svoju ozbiljnu zabrinutost da u ovoj fazi projekta, a koja je tehnički najjednostavnija, izvođač pokušava manipulirati podacima, nastojeći iskoristiti političke suprotnosti prethodne i sadašnje gradske uprave, a kako bi opravdao vlastitu inerciju i kašnjenje na izvođenju samoga projekta. Bez obzira na političke suprotnosti prethodne i sadašnje gradske uprave, iskreno vjerujem da ova gradska uprava neće dopustiti manipulaciju ovim projektom koji je od iznimnog društvenog značaja za Zelenku i naš grad, te da će odgovornim i stručnim vođenjem ovog projekta izbjeći bilo kakve povrede ugovora od strane izvođača jer ćemo samo na taj način dobiti najbolji ishod za naš grad i njegove građane – zaključio je Vranješ.

item - id = 1121277
related id = 0 -> 1136937
related id = 1 -> 1136367
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 10:56