StoryEditor
Obalazoran paunović

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Makarske: Od sinonima ljepote postali smo grad slučaj i predmet sprdnje

21. veljače 2021. - 18:47
'U SDP-u su me prepoznali kao osobu koja bi mogla napraviti iskorak u odnosu na dosadašnju praksu vođenja grada'Privatni album

Uoči lokalnih izbora odlučili smo porazgovarati sa svakim makarskim gradonačelničkim kandidatom, pa nam je tako prvi na redu SDP-ov Zoran Paunović, ekonomist koji je svoju kandidaturu istaknuo još lani. S Paunovićem smo razgovor započeli laganini, pa nam je kazao da je rođen u Makarskoj, a djetinjstvo i formativne godine života proveo je igrajući se na Sinokoši. S bakom Tinkom je učio plivati na Osejavi. Završio je fakultet i magisterij u Zagrebu, te doktorat na Sveučilištu u Splitu. Voli prirodu, čitati, kao što voli i sport i putovanja, pa je tako obišao više od 80 zemalja svijeta. Velika strast i hobi su mu vina te ga mnogi Makarani prepoznaju kao jednog od organizatora "Dalmacija Wine Expoa".

Prvo nas je zanimalo kada je započela ''službena'' kampanja makarskog SDP-a. Paunović je odgovorio da kampanja još nije ''službeno'' započela, ali primjećuje kako se stvari zahuktavaju na makarskoj političkoj sceni.

– Ovaj razgovor, prije svega, gledam kao priliku da građanima predstavim jedan dio svojih razmišljanja, smjer kojim bi se borba za glasove građana u političkoj areni trebala odvijati. Tu prvenstveno mislim na sukobljavanje kvalitetom programa, javnim debatama, jasnom artikulacijom ideja i političkih stavova, te predlaganje racionalnih i ispravnih rješenja za goruće probleme grada. Mislim da je općenito kulturu dijaloga i političkog izražavanja potrebno dići na jednu višu razinu.

Politika bi trebala biti plemenita djelatnost u kojoj uvijek u fokusu treba biti rad za opće dobro. Danas je politika u našem društvu sinonim za sve ono najgore. Želja mi je da se što više naših građana uključi u konstruktivne rasprave, da iziđu na izbore, pa na kraju, ako nemaju izbora, čak i ponište glasački listić. Glasovanje je dužnost svakog pojedinca, znak zrelosti i napretka društva, te minimalna razina građanske kulture.

Napraviti iskorak

Kada ste postali član SDP-a?

– Pristupnicu sam popunio u ljeto 2019. godine.

Što vas je nagnalo da se počnete baviti politikom?

– Ako se ti nećeš baviti politikom, ona će se baviti tobom. Meni je iskreno dosadilo gledati osobe koje, bez adekvatne stručnosti, znanja i iskustva, preuzimaju odgovorne upravljačke pozicije lokalne uprave i javnih poduzeća. Tu se radi o svima nama, o našoj sadašnjosti, te upitnoj budućnosti koju ostavljamo našoj djeci. Loše upravljanje direktno utječe i na kvalitetu života moje obitelji.

U SDP-u su me prepoznali kao osobu koja bi mogla napraviti iskorak u odnosu na dosadašnju praksu vođenja grada, te me predložili kao kandidata za gradonačelnika. Podršku sam primio sa svih strana i pristao na kandidaturu. Kao odgovoran građanin želim svoje znanje, iskustvo i sposobnosti staviti u funkciju dobrobiti grada i za opće dobro. Čekaju nas izazovna vremena s velikim problemima koji će zahtijevati kvalitetnu viziju i odgovorno upravljanje gradom.

image
'Prometna infrastruktura je neadekvatna, a očit je manjak parkirnih mjesta. Struktura turističke ponude je izrazito loša, ma cijeli turizam u Makarskoj je očajan'
Privatni album

Gdje sada stanujete?

– Stanujem na relaciji Makarska, Zagreb, Varese (Italija) s tim da sam zadnje četiri godine najviše vremena u Makarskoj. Tu su mi roditelji i obiteljska tvrtka. Drugo poduzeće je u Zagrebu, a supruga trenutno radi u Vareseu u istraživačkom centru Europske komisije tako da dio vremena provodim i u Italiji.

Na koji način mislite voditi grad ako ne stanujete u Makarskoj?

– Izborom za gradonačelnika, moj angažman u privatnim poduzećima prestaje, te se potpuno fokusiram na obavljanje dužnosti prvog čovjeka grada. To je posao s velikom odgovornošću prema građanima i na njega gledam kao na novi, veliki životni izazov. A kao i s većinom velikih projekata u životu, jedan pojedinac ne može puno napraviti. Zato je od presudne važnosti imati pouzdan tim ljudi oko sebe.

Okupljanjem našeg tima mislim da na politički teren grada Makarske ubacujemo varijable koje su dosad bile nepoznanica. Radi se o stručnim i već dokazanim osobama, visokih moralnih vrijednosti, a koje su spremne uhvatiti se ukoštac sa svim gradskim problemima.

Naša vizija za grad kao bolje mjesto za život počiva na četiri postulata: Zelena, Održiva, Digitalna i Transparentna Makarska. Program je u optimalnoj mjeri razvojni i dugoročno održiv, a njegova implementacija pokrenut će pozitivne promjene u gradu. Na krilima nove energije i s novim ljudima učinit ćemo da Makarska ponovo bude biser, ne samo Jadrana već i cijelog Mediterana.

Uvesti red u prostor

Koji su prema vašem mišljenju najveći problemi Makarske?

– Odakle početi? U Makarskoj se osjeća jedno stanje apatije i nezadovoljstva, a problemi se gomilaju godinama. Evidentno je propadanje esencijalnih građanskih vrijednosti. Kultura gotovo da i ne postoji. Osnovne potrebe gradskog života nisu zadovoljene, poput toga da sva djeca imaju osiguran vrtić. Nema sadržaja za mlade srednjoškolskog uzrasta. Zdravstvena je zaštita, pogotovo ranjivih skupina poput djece i umirovljenika, katastrofalna. Gospodarenje otpadom, odnosno recikliranje gotovo da ne postoji.

Prometna infrastruktura je neadekvatna, a očit je manjak parkirnih mjesta. Struktura turističke ponude je izrazito loša, ma cijeli turizam u Makarskoj je očajan. Destinacijom se uopće ne upravlja. Ne postoji niti jedna dugoročna strategija. Odluke se donose stihijski. Eto, da spomenem samo neke od problema. Od grada koji je nekoć bio sinonim ljepote, postali smo grad slučaj, često predmet sprdnje u medijima.

image
'Pristupnicu za SDP popunio sam u ljeto 2019. godine'
Privatni album

Kako mislite riješiti problem povećane stanogradnje i betonizacije u Makarskoj?

– Očito je potrebno donijeti novi urbanistički plan koji će uvesti reda u gradski prostor. Volio bih da se većina makarskih arhitekata udruži u strukovnu udrugu. Poput Društva arhitekata Splita ili Društva arhitekata Zagreb, zašto ne osnovati Društvo arhitekata Makarske. Mislim da je sazrelo vrijeme za to. Mnogo je mladih arhitekata koji su nezadovoljni urbanističkim rješenjem grada, a vjerujem da ima i starijih arhitekata čija kreativnost još uvijek nije potpuno uništena bezličnim i ružnim zahtjevima investitora za intervencije u prostoru.

Takvo jedno udruženje podržao bih kao produženu ruku gradskog ureda za urbanizam. Njima, kao struci, dao bih ovlasti da arhitektonski oblikuju Makarsku, provodeći natječaje iz područja urbanizma, da budu nositelji ključnih infrastrukturnih projekata, organiziraju stručne rasprave, pripremaju prijedloge zaštite prostora kroz legislativu, jednostavno da osmišljavaju vizuru grada.

Mislim da je to jedino ispravno i kvalitetno rješenje za problem betonizacije. Siguran sam da takav spoj mladih i starijih arhitekata, koji vole svoj grad, i koji su spremni uhvatiti se ukoštac s jednim takvim izazovnim i teškim zadatkom, može polučiti izvanredne rezultate.

Ako ostavimo dovoljno slobode i kreativnosti, znam da nas arhitektonska struka neće razočarati. Arhitekti su umjetnici s diplomom inženjera. Njima je u krvi stvarati nešto lijepo, a u isto vrijeme funkcionalno, održivo i trajno. Grad Makarska treba biti njihovo slikarsko platno na kojem će stvoriti novo umjetničko djelo, kojem će se cijeli svijet diviti. Jer stvoriti nešto epohalno iz situacije u kojem se Makarska trenutno nalazi, bilo bi vrijedno svakog truda. A vjerujem da bi ta grupa makarskih arhitekata ušla u povijesne knjige hrvatske arhitekture.

Einsteinov poučak

Što biste učinili u pogledu makarskog zdravstva, odnosno Doma zdravlja koji propada i u kojemu nije moguće obaviti osnovne pretrage?

– Očajno stanje zdravstvene zaštite u Makarskoj sam osjetio na vlastitoj koži krajem 2017. godine i jako dobro znam koliko je loša razina zdravstvene zaštite naših građana. Međutim, ono što mi nikako nije jasno je zašto sadašnja vladajuća garnitura ne može napraviti više za naš Dom zdravlja. Očito ili nema političke volje ili su jednostavno nesposobni. Ako već postoji problem na relaciji Grad – Županija, zašto se ne traže novi modeli pružanja zdravstvene zaštite.

S druge strane, razmišljam da je zaista potreban jedan veliki zaokret, potpuno drugačiji pristup kako bi se ovaj problem riješio. Einstein je rekao ''Ne možemo riješiti problem koristeći isti način razmišljanja kao kad smo stvorili problem''. A problemi zdravstva u Makarskoj su brojni. Od radiologije, specijalističke dijagnostike općenito, a posebice kardiologije i neurologije, zatim Hitne pomoći, laboratorija, ginekologije, noćnih dežurstava ljekarni za vrijeme sezone. Mislim da je i nehumano da Makarska nema adekvatno riješenu palijativnu skrb. Ali ne treba puno filozofirati, dovoljno je otići u Istru i vidjeti kako su tamo turistička mjesta riješila svoje zdravstvene probleme. Možda je rješenje ići i u smjeru javno-privatnog partnerstva i otvaranja poliklinike.

Što planirate napraviti u pogledu povratka mladih u Makarsku, a koji su u inozemstvo otišli trbuhom za kruhom?

– Oni koji su otišli u inozemstvo trbuhom za kruhom, teško će se vratiti, odnosno vratit će se tek u poodmakloj životnoj dobi. Mislim da je puno veći problem ostanak naših mladih nakon studija u Zagrebu. Jedna stvar je otići na školovanje u Zagreb ili inozemstvo, te prvih par godina steći određeno radno iskustvo.

Ali u onom trenutku kad se sa životnim partnerom započne obiteljski život, onda je teško očekivati da će se osoba vratiti. Mladi će se vratiti tek kada osjete da imaju perspektivu u gradu, da mogu zasnovati obitelj, a da se ne boje hoće li se njihovo dijete moći upisati u vrtić. Kada mogu svojim radom osigurati egzistenciju svoje obitelji. Makarska mora biti mjesto koje je ugodno za podizanje obitelji, gdje mladi imaju izbor i mogućnost rada.

image
Privatni album

Ima li u vašem programu i plan za bolji život umirovljenika?

– Našim umirovljenicima najvažnije je riješiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Zbilja nije pošteno da ljudi koji su cijeli životni vijek izdvajali novce za zdravstvo i mirovinsko, imaju katastrofalnu zdravstvenu zaštitu i mirovine koje su ispod razine svakog dostojanstva. Putujući po razvijenim zemljama svijeta uočio sam jedan trend da se stariji ljudi sve više uključuju u društvo tako kako im odgovara, s obzirom na životnu dob i status.

Primjerice, volontiraju u turističkim informativnim centrima, obavljaju razna anketiranja, rade povremeno u određenim savjetodavnim ulogama. Na taj način ponovno dobivaju osjećaj korisnosti i imaju dodatan izvor prihoda. To je model koji bi, vjerujem, mogao i kod nas funkcionirati. Dostojanstvena starost umirovljenika je važna kategorija u našem političkom programu.

Pametni grad

Na što ćete se najviše bazirati ako postanete gradonačelnik?

– Jedan od prvih poteza podrazumijeva implementaciju digitalne tehnologije, kako bi se poboljšale usluge prema građanima. Riječ je o integraciji, umrežavanju i digitalizaciji procesa u lokalnoj samoupravi i javnim poduzećima. Blagodati digitalne transformacije pokazuju se već u kratkom roku, što građani izravno osjećaju kao kvalitetniju, bolju i, u konačnici, jeftiniju uslugu. Makarska mora postati pametni grad, odnosno smart city.

Paralelno s digitalizacijom na koju se ujedno i nadograđuje, sljedeći potez je potpuna transparentnost proračuna. Svaki građanin ima pravo znati gdje je svaka kuna gradskog proračuna utrošena i do tih informacija treba doći jednostavno i brzo.

Transparentnost je, nažalost, teže provediva zbog velikih otpora unutar svake organizacije. Ali kad se naposljetku napravi, ona jača učinkovitost gradske uprave te omogućava jednostavniju i bržu komunikaciju s građanima. Digitalna i Transparenta Makarska mogu se brzo implementirati, a njihove rezultate građani će osjetiti odmah.

Što biste u Makarskoj napravili u kulturi?

– Kultura je u Makarskoj sustavno zapostavljana godinama. Postojale su neke zaista divne inicijative za koje vladajući jednostavno nisu imali sluha. U vrijeme mojih srednjoškolskih dana razvilo se nekoliko bastiona kulture koji su nastali kao bunt i počivali na entuzijazmu pojedinaca, primjerice Rica i udruga MALT, Momo, Denis i ''njegov'' Art caffe. Mnoge stvari koje tada možda nisam shvaćao, danas na njih gledam jako pozitivno i jasno mi je da su takve inicijative imale presudan utjecaj na pravilan razvoj cijele jedne generacije.

Makarska se trenutno nalazi u jednom vakuumu, bezidejnom i beznadnom prostoru. U takvim vremenima, potrebno je prepoznati kulturnjake koji imaju ideje, energiju i entuzijazam, koji mogu oformiti cijeli jedan kulturni pokret. Takve pojedince treba podržati, osloboditi im prostor da rade i upaliti svjetla pozornice. Kulturni identitet je izuzetno važan kamenčić u mozaiku grada.

Ako ekipa dobro ne igra, trener mora otići


Biste li kao gradonačelnik napravili čistku u gradskim tvrtkama i gradskoj upravi i na koji način?

– Čistke nikad nisu dobar način. Možemo biti ljuti i kritični na rad gradske uprave, ali mislim da tamo ima jako dobrih i kvalitetnih ljudi koji savjesno obavljaju svoj posao. Problem je uvijek u sustavu. To je slično kao i u momčadskom sportu. Ako ekipa dobro ne igra, trener mora otići. Novi trener sa svojim stručnim timom od istih igrača može napraviti pobjedničku momčad koja igra za vrh ljestvice.

Potrebno je stvoriti sustav koji će jasno komunicirati zadatke i odgovornost pojedinca. Tek tada, ako postoje oni koji se ne uklapaju u pobjedničku viziju i ideju, oni moraju napustiti tim. Svim zaposlenicima uvijek treba biti na pameti da radimo za sve naše građane, te se prema njima trebamo ponašati dostojanstveno.

Turizam se nikada ne smije prepustiti amaterizmu


Što biste napravili u makarskom turizmu?

– Turizam je moja uža specijalnost. Doktorirao sam na temi tipologije i segmentacije u turizmu i o toj temi bismo mogli pričati satima. U kratkim crtama, ovaj turizam koji imamo danas je recidiv prošlosti. Turizam od kakvog bismo se mi kao destinacija trebali potpuno odmaknuti. Svi ranije nabrojani problemi, posljedično dolaze upravo od ovakvog vida turizma.

Prvi korak je napraviti strategiju – odrediti ciljne skupine gostiju koje želimo privući i prema tome djelovati, ali ne samo u smjeru turističke potražnje, već i prilagodbi adekvatne turističke ponude. Turizam je izuzetno kompleksan i zadire u gotove sve sfere društvenog i gospodarskog razvoja turističke destinacije.

A Makarska svoj razvoj već desetljećima temelji na turizmu. Iz tog razloga treba nam svima biti jasno kako se turizam nikada ne smije prepustiti amaterizmu i stihijskom donošenju odluka. A to se kod nas, nažalost, radi već godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 16:39