stdClass Object ( [id] => 1350914 [title] => Šibenik pred milijunskim investicijama; Jelić: Gradske megaprojekte stavite na referendum ili barem anketirajte građane [alias] => sibenik-pred-milijunskim-investicijama-jelic-gradske-megaprojekte-stavite-na-referendum-ili-barem-anketirajte-gradane [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mnogim je Šibenčanima ovih dana, otkako vijest sustiže vijest o novim megainvesticijama u gradu, palo na pamet kako bi bilo dobro, ispravno, u korist demokracije i respektiranja volje građana, da se o namjeni gradskog prostora ponešto pita i građane.

Uostalom, zato je u svakom demokratskom sustavu i predviđen referendum kao oblik izravne demokracije koji se koristi kad odgovorna vlast za najrelevantnija pitanja razvoja grada i disponiranja njegovim najvrjednijim resursima dade priliku i građanima da iznesu svoje mišljenje. Da sudjeluju. Da odlučuju bez posrednika.

Za to je, kako neki Šibenčani misle, a neki i otvoreno govore, prava prilika bila i kod definiranja buduće namjene (arhitektonsko-urbanističkog rješenja) prostora bivšeg TEF-a, ali i kod prodaje čak 60 hektara zemljišta na Podima za izgradnju tzv. fotonaponskog modula.

Utrka za profitom

Goleme su investicije u pitanju. Projekt Batižele, kako je svojedobno javnosti prezentiran, mogao bi dosegnuti milijardu eura vrijednosti investicija u buduću, navodno elitnu, gradsku četvrt, koju umjesto arhitekata i urbanista "crtaju" svojim novcem i ambicijama budući investitori.

Njih prije svega zanima profit, a ne vizura novog dijela grada. Dobra je vijest da je Grad uvjetovao potencijalnim investitorima da na tom prostoru mogu izgraditi 60 posto sadržaja koje preferira privatni kapital, a 40 posto je rezervirano za javne funkcije (vrtić, škola, glazbena i plesna škola...).

No nije realno očekivati da će u dogledno vrijeme Grad biti financijski sposoban realizirati takve sadržaje, pa je vrlo vjerojatno da će u prvoj fazi izgradnje, ako se ostvari, u zoni bivše Tvornice elektroda i ferolegura nicati hoteli i stambene zgrade, pa čak deseterokatnice (?!), više namijenjeni turizmu negoli stanovanju. Ali o tom potom. Projekt Batižele tek je u potrazi za investitorom pa nema razloga da već prejudiciramo njegov razvoj...

S druge strane, za projekt Podi investitor je poznat, zna se da je nositelj projekta tvrtka "Valis Solaris", koja nastupa kao zastupnik njemačkog Instituta Fraunhofer iz Freiburga, koja je posljednjih 20 godina tražila adekvatnu lokaciju za izgradnju budućih postrojenja obnovljivih izvora energije, odnosno tzv. fotonaponskog modula (solarne elektrane, pogona za izgradnju dijelova za solarne elektrane, tvornice vodika itd.).

---

image

Projekt Podi investicija je ‘teška‘ nevjerojatnih pet milijardi eura

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Ovdje se radi o investiciji "teškoj" nevjerojatnih pet milijardi eura, koja podrazumijeva izgradnju čak sedam tvornica (pogona), u kojima bi u finalnoj varijanti radilo čak pet tisuća radnika! Za potrebe ove investicije Grad je partneru ustupio svih preostalih 60 hektara gradskog zemljišta u zoni Podi, koja nakon toga više nema ni jednog jedinog raspoloživog kvadrata za druge namjene, a investitor će morati tražiti i dodatno od hrvatske države da im ustupi barem još 40 hektara zemljišta kako bi u cijelosti mogli realizirati svoje megaplanove.

S obzirom da je riječ o zemljištu, a u tradiciji naših ljudi se zemlja zadnja prodaje, zar ne bi bilo uputno da je gradska vlast prije sklapanja sporazuma anketirala i javno raspoloženje građana u odnosu prema ovako velikom projektu koji će progutati goleme gradske resurse?

Objektivne zapreke

Uostalom, u nedavno prihvaćenom Sporazumu među ostalim stoji da investitor, u slučaju da zbog objektivnih zapreka ne uspije realizirati projekt, može nekretninu i prodati. S obzirom da je "Valis Solaris" prije Šibenika s istom ponudom, istim projektom, obišao pola Hrvatske (od Lipika, Obrovca, Drniša, Sinja... do šibenskih Poda), a da nigdje dosad nije ništa napravio, moguće je da ista sudbina čeka i Pode. S tim da Grad u tom slučaju ostaje bez 60 hektara gradskog zemljišta!

Zbog svega toga, referendum građana bio bi za gradsku vlast i neka vrsta osigurača, uvijek bi mogli reći da su građani (a ne oni sami, snagom autoriteta vlasti) tako odlučili, pa onda zajedno dijele i odgovornost za eventualni negativni epilog priče. Za pozitivni, dakako, uvijek će biti zaslužna vlast, sa ili bez referenduma...

---

image

Šibenčani sigurno pozorno prate i ‘snimaju‘ sve što radi njihova gradska vlast

 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Jedan od glasnijih zagovornika referenduma općenito, kao najizravnijeg oblika demokracije, jest šibensko-kninski župan Marko Jelić, koji referendumsko izjašnjavanje građana smatra dijelom svoga političkog programa. No, da ne bi tkogod pomislio kako Jelić ima nešto protiv šibenskih velikih, ma koliko i pretencioznih, projekata, odmah će nam reći:

– Naravno, podržavam investicije u županiji, pogotovo ekološke i održive. Ali, ako se radi o tako velikom području, o toliko hektara gradskog zemljišta, Grad bi mogao barem provesti ispitivanje javnog mnijenja, ako ne referendum, a na taj bi način zaštitili i gradsku upravu.

Smatram da je izravna demokracija, a referendum to jest, najbolji oblik demokracije, iako, naravno, ima pitanja koja ne mogu ići na referendum, kao što su porezi, prava nacionalnih manjina itd. Trebalo bi napraviti snažnu informativnu kampanju i u ispitivanju javnog mišljenja dobijete relevantno raspoloženje građana, koje je svakako korisno gradskoj vlasti.

Župan je posebno napomenuo da je, dok je bio gradonačelnik Knina, Grad s jednom međunarodnom informatičkom tvrtkom ugovorio izradu aplikacije koja bi se spojila na sustav e-Građani, tzv. NIAS (nacionalni identifikacijski i autoidentifikacisjki sustav) i omogućila lokalnoj samoupravi ispitivanje javnog raspoloženja građana oko raznih, za njih bitnih, pitanja. Aplikacija je bila primjenjiva na cijelu Hrvatsku, a dobra stvar je bila što ona pokazuje da ste glasali, ali ne i kako ste glasali, kazao nam je Jelić.

– Smatram da bi, kad su neka važna pitanja posrijedi, pa i neke komunalne teme, trebalo čuti što o tome kažu građani jer nam to, kao vlasti, daje i legitimitet i kredibilitet. I ustavni suci bi se trebali na taj način birati jer ovo što sad imamo je politička trgovina – kadija te tuži, kadija ti sudi. Tako ne bi više mogli ni upasti u ustavnu krizu – ističe župan Jelić.

Referendum je, kaže, dio njegove politike. Nažalost, njima u Kninu, kada su htjeli svojom aplikacijom pristupiti sustavu e-Građani, to nije odobreno, a bez dozvole MUP-a to nije moguće.

---

image

Gradonačelnik Burić i župan Jelić

 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Sporni naziv

– Problem je bio što se aplikacija zvala Referendum, a znate da oni ne vole referendume. Iako ono što smo mi u prvom stupnju htjeli nije bilo obvezujuće. Jer, prije svega, nemaju svi građani aplikaciju e-Građani, a trebalo je uvesti i standarde itd. Suština je u tome da smo mi htjeli čuti mišljenje svojih sugrađana i njihovo raspoloženje oko nekih bitnih pitanja, jer je to za nas onda trebao biti putokaz u kojem smjeru ćemo ići – na kraju će Marko Jelić, čija će se neovisna politička opcija i dalje, kako naglašava, boriti za referendum kao najizravniji oblik demokracije.

Neki u tome vide županovo ulaganje u predizbornu kampanju i pokušaj da zagovaranjem referenduma kao najvišeg stupnja građanske demokracije pridobije glasove birača koji žele da ih se pita o njihovu gradu, županiji, državi. Da se njihovo mišljenje uvažava, a ne ignorira.

Šibenska gradska vlast ne dijeli to mišljenje, preuzima sama odgovornost i kod megaprojekata i kod onih manje pretencioznih zahvata, uvjerena da u tome ima podršku sugrađana i će im birači to potvrditi i na izborima. Vidjet ćemo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Smatram da je izravna demokracija, a referendum to jest, najbolji oblik demokracije, iako, naravno, ima pitanja koja ne mogu ići na referendum, kao što su porezi, prava nacionalnih manjina itd. Trebalo bi napraviti snažnu informativnu kampanju i u ispitivanju javnog mišljenja dobijete relevantno raspoloženje građana, koje je svakako korisno gradskoj vlasti - kazuje župan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VOX POPULI  [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Smatram da je izravna demokracija, a referendum to jest, najbolji oblik demokracije, iako, naravno, ima pitanja koja ne mogu ići na referendum, kao što su porezi, prava nacionalnih manjina itd. Trebalo bi napraviti snažnu informativnu kampanju i u ispitivanju javnog mišljenja dobijete relevantno raspoloženje građana, koje je svakako korisno gradskoj vlasti - kazuje župan VOX POPULI  2 0 7203 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-28 09:23:47 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Davorka Blažević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-28 16:48:18 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-12-28 16:47:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Smatram da je izravna demokracija, a referendum to jest, najbolji oblik demokracije, iako, naravno, ima pitanja koja ne mogu ići na referendum, kao što su porezi, prava nacionalnih manjina itd. Trebalo bi napraviti snažnu informativnu kampanju i u is [metadata] => robots= author= title=Šibenik pred milijunskim investicijama; Jelić: Gradske megaprojekte stavite na referendum ili barem anketirajte građane page_title=Šibenik pred milijunskim investicijama; Jelić: Gradske megaprojekte stavite na referendum ili barem anketirajte građane [metakey] => Marko Jelić, Šibenik, projekt Batižele, industrijska zona Podi, referendum [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/28\/23522623.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/28\/18100154.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/28\/26240346.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/28\/25825834.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Maro Jeli\u0107: Izravna demokracija je najbolji oblik demokracije<\/p>","

Gradona\u010delnik Buri\u0107 i \u017eupan Jeli\u0107<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

\u0160iben\u010dani sigurno pozorno prate i \u2018snimaju\u2018 sve \u0161to radi njihova gradska vlast<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Projekt Podi investicija je \u2018te\u0161ka\u2018 nevjerojatnih pet milijardi eura<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1272","hd_23522623_1920.jpg":"1920x1080","k_23522623_1280.jpg":"1280x1280","k_23522623_1024.jpg":"1024x1024","k_23522623_640.jpg":"640x640","k_23522623_480.jpg":"480x480","k_23522623_340.jpg":"340x340","k_23522623_220.jpg":"220x220","o_23522623_1280.jpg":"1280x848","o_23522623_1024.jpg":"1024x678","o_23522623_640.jpg":"640x424","o_23522623_480.jpg":"480x318","o_23522623_340.jpg":"340x225","o_23522623_220.jpg":"220x145","h_23522623_1280.jpg":"1280x854","h_23522623_1024.jpg":"1024x683","h_23522623_640.jpg":"640x427","h_23522623_480.jpg":"480x320","h_23522623_340.jpg":"340x227","h_23522623_220.jpg":"220x147","pp_23522623_1280.jpg":"1280x1628","pp_23522623_1024.jpg":"1024x1303","pp_23522623_640.jpg":"640x814","pp_23522623_480.jpg":"480x611","pp_23522623_340.jpg":"340x432","pp_23522623_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18100154_1920.jpg":"1920x1080","k_18100154_1280.jpg":"1280x1280","k_18100154_1024.jpg":"1024x1024","k_18100154_640.jpg":"640x640","k_18100154_480.jpg":"480x480","k_18100154_340.jpg":"340x340","k_18100154_220.jpg":"220x220","o_18100154_1280.jpg":"1280x853","o_18100154_1024.jpg":"1024x682","o_18100154_640.jpg":"640x426","o_18100154_480.jpg":"480x320","o_18100154_340.jpg":"340x226","o_18100154_220.jpg":"220x146","h_18100154_1280.jpg":"1280x854","h_18100154_1024.jpg":"1024x683","h_18100154_640.jpg":"640x427","h_18100154_480.jpg":"480x320","h_18100154_340.jpg":"340x227","h_18100154_220.jpg":"220x147","pp_18100154_1280.jpg":"1280x1628","pp_18100154_1024.jpg":"1024x1303","pp_18100154_640.jpg":"640x814","pp_18100154_480.jpg":"480x611","pp_18100154_340.jpg":"340x432","pp_18100154_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1211","hd_26240346_1920.jpg":"1920x1080","k_26240346_1280.jpg":"1280x1280","k_26240346_1024.jpg":"1024x1024","k_26240346_640.jpg":"640x640","k_26240346_480.jpg":"480x480","k_26240346_340.jpg":"340x340","k_26240346_220.jpg":"220x220","o_26240346_1280.jpg":"1280x807","o_26240346_1024.jpg":"1024x645","o_26240346_640.jpg":"640x403","o_26240346_480.jpg":"480x302","o_26240346_340.jpg":"340x214","o_26240346_220.jpg":"220x138","h_26240346_1280.jpg":"1280x854","h_26240346_1024.jpg":"1024x683","h_26240346_640.jpg":"640x427","h_26240346_480.jpg":"480x320","h_26240346_340.jpg":"340x227","h_26240346_220.jpg":"220x147","pp_26240346_1280.jpg":"1280x1628","pp_26240346_1024.jpg":"1024x1303","pp_26240346_640.jpg":"640x814","pp_26240346_480.jpg":"480x611","pp_26240346_340.jpg":"340x432","pp_26240346_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1253","hd_25825834_1920.jpg":"1920x1080","k_25825834_1280.jpg":"1280x1280","k_25825834_1024.jpg":"1024x1024","k_25825834_640.jpg":"640x640","k_25825834_480.jpg":"480x480","k_25825834_340.jpg":"340x340","k_25825834_220.jpg":"220x220","o_25825834_1280.jpg":"1280x835","o_25825834_1024.jpg":"1024x668","o_25825834_640.jpg":"640x417","o_25825834_480.jpg":"480x313","o_25825834_340.jpg":"340x221","o_25825834_220.jpg":"220x143","h_25825834_1280.jpg":"1280x854","h_25825834_1024.jpg":"1024x683","h_25825834_640.jpg":"640x427","h_25825834_480.jpg":"480x320","h_25825834_340.jpg":"340x227","h_25825834_220.jpg":"220x147","pp_25825834_1280.jpg":"1280x1628","pp_25825834_1024.jpg":"1024x1303","pp_25825834_640.jpg":"640x814","pp_25825834_480.jpg":"480x611","pp_25825834_340.jpg":"340x432","pp_25825834_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5546840 Threads: 76 Questions: 991305825 Slow queries: 0 Opens: 176332 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.715 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8877789 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/sibenik-pred-milijunskim-investicijama-jelic-gradske-megaprojekte-stavite-na-referendum-ili-barem-anketirajte-gradane-1350914 [printLink] => /dalmacija/obala/sibenik-pred-milijunskim-investicijama-jelic-gradske-megaprojekte-stavite-na-referendum-ili-barem-anketirajte-gradane-1350914?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 317578 [name] => Marko jelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-jelic [link] => /tag/marko-jelic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 391153 [name] => Šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 674611 [name] => projekt Batižele [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-18 20:05:20 [main_article_id] => 0 [alias] => projekt-batizele [link] => /tag/projekt-batizele ) [3] => stdClass Object ( [id] => 634423 [name] => industrijska zona Podi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-25 14:07:39 [main_article_id] => 0 [alias] => industrijska-zona-podi [link] => /tag/industrijska-zona-podi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 347314 [name] => referendum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => referendum [link] => /tag/referendum ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Smatram da je izravna demokracija, a referendum to jest, najbolji oblik demokracije, iako, naravno, ima pitanja koja ne mogu ići na referendum, kao što su porezi, prava nacionalnih manjina itd. Trebalo bi napraviti snažnu informativnu kampanju i u ispitivanju javnog mišljenja dobijete relevantno raspoloženje građana, koje je svakako korisno gradskoj vlasti - kazuje župan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VOX POPULI  [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šibenik pred milijunskim investicijama; Jelić: Gradske megaprojekte stavite na referendum ili barem anketirajte građane [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-04-51-56-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/23522623.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Maro Jelić: Izravna demokracija je najbolji oblik demokracije

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/23522623.jpg [title] =>

Maro Jelić: Izravna demokracija je najbolji oblik demokracije

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/18100154.jpg [title] =>

Gradonačelnik Burić i župan Jelić

 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/26240346.jpg [title] =>

Šibenčani sigurno pozorno prate i ‘snimaju‘ sve što radi njihova gradska vlast

 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/25825834.jpg [title] =>

Projekt Podi investicija je ‘teška‘ nevjerojatnih pet milijardi eura

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mnogim je Šibenčanima ovih dana, otkako vijest sustiže vijest o novim megainvesticijama u gradu, palo na pamet kako bi bilo dobro, ispravno, u korist demokracije i respektiranja volje građana, da se o namjeni gradskog prostora ponešto pita i građane.

Uostalom, zato je u svakom demokratskom sustavu i predviđen referendum kao oblik izravne demokracije koji se koristi kad odgovorna vlast za najrelevantnija pitanja razvoja grada i disponiranja njegovim najvrjednijim resursima dade priliku i građanima da iznesu svoje mišljenje. Da sudjeluju. Da odlučuju bez posrednika.

Za to je, kako neki Šibenčani misle, a neki i otvoreno govore, prava prilika bila i kod definiranja buduće namjene (arhitektonsko-urbanističkog rješenja) prostora bivšeg TEF-a, ali i kod prodaje čak 60 hektara zemljišta na Podima za izgradnju tzv. fotonaponskog modula.

Utrka za profitom

Goleme su investicije u pitanju. Projekt Batižele, kako je svojedobno javnosti prezentiran, mogao bi dosegnuti milijardu eura vrijednosti investicija u buduću, navodno elitnu, gradsku četvrt, koju umjesto arhitekata i urbanista "crtaju" svojim novcem i ambicijama budući investitori.

Njih prije svega zanima profit, a ne vizura novog dijela grada. Dobra je vijest da je Grad uvjetovao potencijalnim investitorima da na tom prostoru mogu izgraditi 60 posto sadržaja koje preferira privatni kapital, a 40 posto je rezervirano za javne funkcije (vrtić, škola, glazbena i plesna škola...).

No nije realno očekivati da će u dogledno vrijeme Grad biti financijski sposoban realizirati takve sadržaje, pa je vrlo vjerojatno da će u prvoj fazi izgradnje, ako se ostvari, u zoni bivše Tvornice elektroda i ferolegura nicati hoteli i stambene zgrade, pa čak deseterokatnice (?!), više namijenjeni turizmu negoli stanovanju. Ali o tom potom. Projekt Batižele tek je u potrazi za investitorom pa nema razloga da već prejudiciramo njegov razvoj...

S druge strane, za projekt Podi investitor je poznat, zna se da je nositelj projekta tvrtka "Valis Solaris", koja nastupa kao zastupnik njemačkog Instituta Fraunhofer iz Freiburga, koja je posljednjih 20 godina tražila adekvatnu lokaciju za izgradnju budućih postrojenja obnovljivih izvora energije, odnosno tzv. fotonaponskog modula (solarne elektrane, pogona za izgradnju dijelova za solarne elektrane, tvornice vodika itd.).

---

image

Projekt Podi investicija je ‘teška‘ nevjerojatnih pet milijardi eura

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Ovdje se radi o investiciji "teškoj" nevjerojatnih pet milijardi eura, koja podrazumijeva izgradnju čak sedam tvornica (pogona), u kojima bi u finalnoj varijanti radilo čak pet tisuća radnika! Za potrebe ove investicije Grad je partneru ustupio svih preostalih 60 hektara gradskog zemljišta u zoni Podi, koja nakon toga više nema ni jednog jedinog raspoloživog kvadrata za druge namjene, a investitor će morati tražiti i dodatno od hrvatske države da im ustupi barem još 40 hektara zemljišta kako bi u cijelosti mogli realizirati svoje megaplanove.

S obzirom da je riječ o zemljištu, a u tradiciji naših ljudi se zemlja zadnja prodaje, zar ne bi bilo uputno da je gradska vlast prije sklapanja sporazuma anketirala i javno raspoloženje građana u odnosu prema ovako velikom projektu koji će progutati goleme gradske resurse?

Objektivne zapreke

Uostalom, u nedavno prihvaćenom Sporazumu među ostalim stoji da investitor, u slučaju da zbog objektivnih zapreka ne uspije realizirati projekt, može nekretninu i prodati. S obzirom da je "Valis Solaris" prije Šibenika s istom ponudom, istim projektom, obišao pola Hrvatske (od Lipika, Obrovca, Drniša, Sinja... do šibenskih Poda), a da nigdje dosad nije ništa napravio, moguće je da ista sudbina čeka i Pode. S tim da Grad u tom slučaju ostaje bez 60 hektara gradskog zemljišta!

Zbog svega toga, referendum građana bio bi za gradsku vlast i neka vrsta osigurača, uvijek bi mogli reći da su građani (a ne oni sami, snagom autoriteta vlasti) tako odlučili, pa onda zajedno dijele i odgovornost za eventualni negativni epilog priče. Za pozitivni, dakako, uvijek će biti zaslužna vlast, sa ili bez referenduma...

---

image

Šibenčani sigurno pozorno prate i ‘snimaju‘ sve što radi njihova gradska vlast

 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Jedan od glasnijih zagovornika referenduma općenito, kao najizravnijeg oblika demokracije, jest šibensko-kninski župan Marko Jelić, koji referendumsko izjašnjavanje građana smatra dijelom svoga političkog programa. No, da ne bi tkogod pomislio kako Jelić ima nešto protiv šibenskih velikih, ma koliko i pretencioznih, projekata, odmah će nam reći:

– Naravno, podržavam investicije u županiji, pogotovo ekološke i održive. Ali, ako se radi o tako velikom području, o toliko hektara gradskog zemljišta, Grad bi mogao barem provesti ispitivanje javnog mnijenja, ako ne referendum, a na taj bi način zaštitili i gradsku upravu.

Smatram da je izravna demokracija, a referendum to jest, najbolji oblik demokracije, iako, naravno, ima pitanja koja ne mogu ići na referendum, kao što su porezi, prava nacionalnih manjina itd. Trebalo bi napraviti snažnu informativnu kampanju i u ispitivanju javnog mišljenja dobijete relevantno raspoloženje građana, koje je svakako korisno gradskoj vlasti.

Župan je posebno napomenuo da je, dok je bio gradonačelnik Knina, Grad s jednom međunarodnom informatičkom tvrtkom ugovorio izradu aplikacije koja bi se spojila na sustav e-Građani, tzv. NIAS (nacionalni identifikacijski i autoidentifikacisjki sustav) i omogućila lokalnoj samoupravi ispitivanje javnog raspoloženja građana oko raznih, za njih bitnih, pitanja. Aplikacija je bila primjenjiva na cijelu Hrvatsku, a dobra stvar je bila što ona pokazuje da ste glasali, ali ne i kako ste glasali, kazao nam je Jelić.

– Smatram da bi, kad su neka važna pitanja posrijedi, pa i neke komunalne teme, trebalo čuti što o tome kažu građani jer nam to, kao vlasti, daje i legitimitet i kredibilitet. I ustavni suci bi se trebali na taj način birati jer ovo što sad imamo je politička trgovina – kadija te tuži, kadija ti sudi. Tako ne bi više mogli ni upasti u ustavnu krizu – ističe župan Jelić.

Referendum je, kaže, dio njegove politike. Nažalost, njima u Kninu, kada su htjeli svojom aplikacijom pristupiti sustavu e-Građani, to nije odobreno, a bez dozvole MUP-a to nije moguće.

---

image

Gradonačelnik Burić i župan Jelić

 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Sporni naziv

– Problem je bio što se aplikacija zvala Referendum, a znate da oni ne vole referendume. Iako ono što smo mi u prvom stupnju htjeli nije bilo obvezujuće. Jer, prije svega, nemaju svi građani aplikaciju e-Građani, a trebalo je uvesti i standarde itd. Suština je u tome da smo mi htjeli čuti mišljenje svojih sugrađana i njihovo raspoloženje oko nekih bitnih pitanja, jer je to za nas onda trebao biti putokaz u kojem smjeru ćemo ići – na kraju će Marko Jelić, čija će se neovisna politička opcija i dalje, kako naglašava, boriti za referendum kao najizravniji oblik demokracije.

Neki u tome vide županovo ulaganje u predizbornu kampanju i pokušaj da zagovaranjem referenduma kao najvišeg stupnja građanske demokracije pridobije glasove birača koji žele da ih se pita o njihovu gradu, županiji, državi. Da se njihovo mišljenje uvažava, a ne ignorira.

Šibenska gradska vlast ne dijeli to mišljenje, preuzima sama odgovornost i kod megaprojekata i kod onih manje pretencioznih zahvata, uvjerena da u tome ima podršku sugrađana i će im birači to potvrditi i na izborima. Vidjet ćemo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Maro Jelić: Izravna demokracija je najbolji oblik demokracije

Nikša Stipaničev/Cropix

Gradonačelnik Burić i župan Jelić

 

Nikša Stipaničev/Cropix

Šibenčani sigurno pozorno prate i ‘snimaju‘ sve što radi njihova gradska vlast

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Projekt Podi investicija je ‘teška‘ nevjerojatnih pet milijardi eura

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/sibenik-pred-milijunskim-investicijama-jelic-gradske-megaprojekte-stavite-na-referendum-ili-barem-anketirajte-gradane-1350914 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=390345a57c7602c15c3c8fb28ea77580ef4ba34c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0ibenik+pred+milijunskim+investicijama%3B+Jeli%C4%87%3A+Gradske+megaprojekte+stavite+na+referendum+ili+barem+anketirajte+gra%C4%91ane&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fsibenik-pred-milijunskim-investicijama-jelic-gradske-megaprojekte-stavite-na-referendum-ili-barem-anketirajte-gradane-1350914 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fsibenik-pred-milijunskim-investicijama-jelic-gradske-megaprojekte-stavite-na-referendum-ili-barem-anketirajte-gradane-1350914 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Smatram da je izravna demokracija, a referendum to jest, najbolji oblik demokracije, iako, naravno, ima pitanja koja ne mogu ići na referendum, kao što su porezi, prava nacionalnih manjina itd. Trebalo bi napraviti snažnu informativnu kampanju i u ispitivanju javnog mišljenja dobijete relevantno raspoloženje građana, koje je svakako korisno gradskoj vlasti - kazuje župan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VOX POPULI  [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaVOX POPULI 

Šibenik pred milijunskim investicijama; Jelić: Gradske megaprojekte stavite na referendum ili barem anketirajte građane

Piše Davorka Blažević
28. prosinca 2023. - 17:47

Mnogim je Šibenčanima ovih dana, otkako vijest sustiže vijest o novim megainvesticijama u gradu, palo na pamet kako bi bilo dobro, ispravno, u korist demokracije i respektiranja volje građana, da se o namjeni gradskog prostora ponešto pita i građane.

Uostalom, zato je u svakom demokratskom sustavu i predviđen referendum kao oblik izravne demokracije koji se koristi kad odgovorna vlast za najrelevantnija pitanja razvoja grada i disponiranja njegovim najvrjednijim resursima dade priliku i građanima da iznesu svoje mišljenje. Da sudjeluju. Da odlučuju bez posrednika.

Za to je, kako neki Šibenčani misle, a neki i otvoreno govore, prava prilika bila i kod definiranja buduće namjene (arhitektonsko-urbanističkog rješenja) prostora bivšeg TEF-a, ali i kod prodaje čak 60 hektara zemljišt...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:51