StoryEditorOCM
ObalaNAPUSTIO SJEDNICU

Šok u dalmatinskoj vijećnici, političar došao u majici HOS-a: ‘Tome ovdje nije mjesto!‘; ‘Znak HOS-a nije Pavelićev‘

Piše dv
15. studenog 2023. - 12:47

Dubrovački vijećnik Đuro Capor (stranka Srđ je Grad) zatražio je na današnoj sjednici Gradskog vijeća da zasjedanje napusti "kolega koji nosi majicu sa simbolima koji nisu u skladu s zakonima RH, jer im u vijećnici nije mjesto", no Marko Potrebica (HDZ), predsjednik Vijeća, naveo je da ne vidi sporne simbole.

Tek kada je nezavisni vijećnik Ivica Roko izišao za govornicu ustanovilo se da nosi majicu HOS-a. Gradonačelnik Mato Franković (HDZ), odgovarajući na Rokovo pitanje, rekao je kako su "sve postrojbe koje su dale svoj obol u obrani Grada u Domovinskom ratu dobrodošle i prihvatljive za naše društvo".

- Međutim, svaki simbol koji korespondira s ustaštvom i lošim naslijeđem hrvatskog naroda i po ničemu ne odgovara demokratskom uzusu moramo maknuti sa strane i osuditi - naveo je Franković.

Predsjednik Vijeća u kratkoj je prepirci s Caporom rekao kako su i pripadnici HOS-a branili Dubrovnik, kako je zastava HOS-a legitimna kao i zastava svake druge postrojbe u Domovinskom ratu, te je napomenuo je kako znak HOS-a nije jednako kao i ustaštvo ili veličanje Ante Pavelića.

Na prijedlog Andra Vlahušića, određena je stanka. Roko je u međuvremenu otišao sa sjednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:38