StoryEditorOCM
ObalaVELIKI IGRAČ

Stanari poznate dalmatinske zgrade ostaju bez vrijedne imovine zbog projekta Todorićeva suradnika: Nabit će nam cijenu!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
5. listopada 2023. - 20:13

Oko 200 Dubrovčana do kraja listopada mora isprazniti parkiralište koje su dosad koristili, jer će se na tom građevinskom zemljištu u Gružu graditi zgrada privatnog investitora.

Naime, zagrebačka tvrtka "Dubrovački dvori" dobila je 10. svibnja dozvolu i može početi izgradnju poslovno-stambeneog objekta i bazena u Šipčinama u blizini poznate zgrade "Karingtonke", čiji su se stanari pobunili zbog gubitka mjesta za smještaj vozila. Suvlasnici ulagačke tvrtke su Luka Kaić, Jadranka Balent i Marko Marević, a široj javnosti svakako je najpoznatiji Kaić koji se godinama poslovno povezivao s Ivicom Todorićem, vlasnikom tadašnjeg koncerna "Agrokor", a posljednjih je desetak godina vrlo aktivan u građevinskim ulaganjima, posebice za kupce dubljeg džepa i na elitnim lokacijama.

Teren na kojem će graditi kupili su prije tri godine od tvrtke "Leno", koja je povezana s firmom "Gravosa", pravni slijednik "Dubrovkinje Nuove".

image

Parkiralište pokraj zgrade Karingtonke, u privatnom vlasništvu

Silvia Rudinović

Stanari su organizirali prosvjede, predlagali da se cijela ova zona proglasi zelenom, sastajali se s gradonačelnikom jer drugog parkinga jednostavno nema ili se plaća puno više nego što su ga oni plaćali dosad. Rezultat svega poduzetog jest da je rješenje problema ostalo na obećanjima:

- Otkad smo bili na sastanku kod gradonačelnika, više nas nitko nije kontaktirao - rekao nam je Tomislav Demarin, jedan od predstavnika stanara "Karingtonke", te je dodao:

- Mjesta za vozila su nam obećana, ali nas više nitko nije zvao.  

Podsjetimo, na sastanku stanara s gradonačelnikom Matom Frankovićem obećano je da će moći kupiti parkirališno mjesto po komercijalnim uvjetima, prema prethodnom dogovoru s investitorom. Gradila bi se dodatna etaža za vozila isključivo za potrebe vlasnika stambenih prostora u "Karingtonki".

Prioritet imaju obitelji poginulih i nestalih branitelja, ratni vojni invalidi i civilne žrtve Domovinskog rata te osobe koje su prethodno imale sklopljen ugovor s tvrtkom "Leno" za parkiranje na toj čestici.

- Bilo je rečeno da će biti 48 mjesta za vozila. Ima nas 200 i svi se naredne dvije godine trebaju pobrinuti gdje će se parkirati.

Na cestu, nema druge. Prvi koji trebaju dobiti mjesto su stradalnici Domovinskog rata i branitelji. Ustvari, nitko ništa ne dobiva, osim mogućnosti da kupi parkirališni prostor za 20 tisuća eura. Još smo "blaženi u neznanju" jer nemamo nikakve povratne informacije - naglasio je Demarin.

image

Stanari Karingtonke prosvjedovali su protiv izgradnje mega zgrade zbog koje će ostati bez parkinga

Silvia Rudinović

- Gradonačelnik je obećao da će se pokrenuti postupak izmjena građevinske dozvole da bi udovoljio stanarima. Tom sastanku je u gradskoj vijećnici prisustvovalo više od 40 ljudi.

Tražili smo četiri-pet puta da nam se dostavi zvučni zapis sa sastanka, ali ga nikad nismo dobili. Osobno sam protiv izgradnje takve mega zgrade u kojoj će veći dio stanova biti apartmani, a manji dio stambene jedinice - istaknuo je predstavnik stanara.

Pitali smo i Grad što je s obećanim parkirališnim mjestima za suvlasnike "Karingtonke":

- Grad je s investitorom dogovorio uvjete za kupnju parkirališnih mjesta za stanare koji su ranije imali zakupljena mjesta za vozila na parceli na kojoj će se izgraditi zgrada, i to na novoj etaži koja će se izgraditi isključivo za njihove potrebe. Zainteresiranih za kupnju garažnih mjesta u novoj zgradi ima i više od ponuđena 41 parkirališna mjesta, a prioritet kupnje imat će obitelji poginulih i nestalih branitelja, ratni vojni invalidi i civilne žrtve Domovinskog rata te osobe koje su prethodno imale sklopljen ugovor o parkiranju s tvrtkom "Leno".

image

Zgrada Karingtonka

Silvia Rudinović

Prema najavama, na lokaciji u neposrednoj blizini ove zgrade gradit će se još jedan objekt koji će također imati dodatnu etažu za stanare okolnog područja koji će imati priliku kupiti garažno mjesto, a stava smo da takve inicijative treba poticati i dalje - zaključili su iz gradske uprave.

Cijene stanova

U rujnu 2022. oglašena je prodaja stanova u zgradi koja će se tek sad početi graditi pored Karingtonke. U ponudi je bilo 47 stanova površine od 40 do 140 m2, s podzemnom garažom sa 69 parkirališnih mjesta. Cijena kvadrata ovih stanova kretala se između 3 i 5 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 15:32