StoryEditor
Obalapravna rupa u rupatini

Sudski spor kojemu se ne nazire kraj niti nakon šest godina: ‘Ovo je moja didovina, nije općinska!‘; Solinska vlast: Grad je odavno vlasnik terena

Piše Mia Sesartić
11. listopada 2021. - 13:08

Naša zemlja se nalazi u Rupatini Gornjoj, Put Blaca 21, na predjelu zvanom Rujanova Glavica.

Moji Bobani nose pridjevak Rujani, a sporni komad zemlje je još pradida obrađiva, ka i moj dida, pa onda i moj otac, da bi mi, negdi oko 1980., počeli gradit kuću onako kako se to nekad gradilo, kad se moglo, kad se stiglo, kad se imalo, kad je priteklo…

Nakon primanja kod tadašnjega gradonačelnika Blaženka Bobana i tajnika Grada Ante Ljubičića rečeno nan je da oni poznaju situaciju, da se to triba riješit sudskin puten i da se Grad neće žalit na odluku. Međutin, sudski proces oko tih 300 kvadrata traje već šestu godinu iako je Sud već dva puta donija odluku u našu korist – navodi to Srđan Boban koji od 1987. godine živi u Belgiji i koji je radi dolaska posljednje ročište, primjerice, vozio čak 1700 kilometara u jednom smjeru.

– Dakle, iako je Sud prvi put donija odluku u našu korist, Grad se opet žalija, iako su već prije prvog ročišta rekli da neće. Radi se o 300 kvadrata zemlje na kojoj je nekad bija vinograd obrađivan od strane pradida i dida i tako su izjavili i svi sudon pozvani svidoci – pojašnjava naš sugovornik tijek situacije.

Kuća se, kako tvrdi, legalizirala, sve se sredilo i oko nje, do trenutka kada se trebala formirati parcela, a tada su im geodeti rekli: Pa dio vaše zemlje je pod Gradom Solinom.

– Tad je moj ćaća reka: Je l' to mene neko zafrkaje? Jer do tog momenta nama niko nikad ništa nije reka, ni stara država, ni nova država, ni Grad, niko, uvik smo imali papire da je to naše, ćaća je taj dil uredno kupija od svoje sestre. Onda se to krenilo rješavat, u međuvremenu je nažalost otac umra… – skupija se Srđanu grop u grlu.

– Onda san se javija u Grad i oni su mi rekli da triban kupit taj komad zemlje, dali su mi neku cijenu... Doša ja doma, kažen kako ću ja kupit, napalo me cilo selo, jesan li lud kupovat svoje!? I ta smo krenili u cili proces, s porukom iz Grada da se oni neće žalit na sudsku odluku – ističe Boban i dodaje:

– Ja san u tom momentu otiša u Split i uzeja advokata koji je bija potriban da imamo sve. Skupili smo dva kila papirologije, papiri su čisti, tako da je tribalo sve bit ok. Krenija je proces zvali su se svjedoci, među ostalim, susidi, i moja mater koja je tada imala 80, a sada 85 godina.

Sudac je donija odluku prvi put u našu korist, Grad se žalija, onda je to išlo na Županijski sud u Rijeku koji je spor "vratija" natrag, pa opet svi svjedoci, opet sve nanovo… Drugi put s Općinskog suda na Dračevcu opet stiže odluka u našu korist. Traži se da Grad plati sudske troškove, ali su se oni i drugi put žalili na odluku, pri čemu je odvjetnik Grada reka mome advokatu da bi se tribalo dogovorit da se njima oproste sudski troškovi, pa da se dalje neće žalit.

Naš sugovornik tvrdi kako je svojem pravnom zastupniku rekao da prihvaća prijedlog suprotne strane, samo kako bi mogao riješiti stanje na zemlji i da "može doć ćaći na grob i reć: "Ćale, evo gotovi smo!"

– Međutin, Grad je odbija svoj prijedlog, ni moj advokat ne zna zašto. Solin se, dakle, opet žalija. I sve se to, evo, razvuklo na šest godina, a triba vadit puste papire, sve to košta... I novaca, vrimena i živaca.

Kad san advokata pita za optimističnu prognozu kad bi sve moglo bit gotovo, reka mi je - godinu do dvi, znači od početka osan godina. Pa, ko toliko više može čekat – pita se Srđan Boban.

Na naša konkretna pitanja o ovom slučaju, iz gradske uprave odgovaraju:

– Radi se o nekretnini koja je uredno upisana kao vlasništvo i posjed Grada za cijelo te je ista od osnutka zemljišnih knjiga bila upisana na pravne prednike Grada, što je vidljivo iz izvatka iz zemljišne knjige i prijepisa posjedovnog lista. Gospodin Boban je u listopadu 2017. ustao s tužbom kojom traži da se on utvrdi kao vlasnik predmetne nekretnine za cijelo te je nakon provedenog postupka Općinski sud u Splitu u prosincu 2018. usvojio tužbeni zahtjev.

image
Gradski oci svoj stav prisnažuju stanjem u zemljišnim i katastarskim knjigama
GRAD SOLIN
 
image
GRAD SOLIN

Povodom žalbe Grada, Županijski sud u Rijeci je u lipnju 2019. rješenjem ukinuo naprijed prvostupanjsku presudu te je vratio u Split na ponovno suđenje s izričitim smjernicama prvostupanjskom sudu. Općinski sud u Splitu u svibnju 2021. ponovno donosi presudu kojom usvaja tužbeni zahtjev tužitelja.

Budući da i nova prvostupanjska presuda sadrži bitne povrede odredaba parničnog postupka, kao i da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje te da je pogrešno primijenjeno materijalno pravo, Grad je ponovno uložio žalbu – navode iz solinske vlasti, te dodaju:

– Odlučno opovrgavamo navode gospodina Bobana da mu je bivši gradonačelnik Blaženko Boban, tajnik Grada Ante Ljubičić ili bilo tko drugi obećao da se Grad Solin u navedenom sudskom postupku neće žaliti.

Činjenica legalizacije kuće sagrađene na manjem dijelu predmetne nekretnine ne čini predmetni tužbeni zahtjev osnovanim.

Također, začuđuje da se gospodin Boban obraća medijima povodom parničnog postupka koji još nije pravomoćno okončan, čime se takvo postupanje može smatrati pritiskom na drugostupanjski sud i općenito na pravosuđe. Budući da je predmetni parnični postupak u tijeku, Grad se ne može detaljnije očitovati.

item - id = 1134104
related id = 0 -> 1133902
related id = 1 -> 1133860
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2021 13:41