StoryEditor
Obala(NE)ODGOVORNOST

U samoizolaciju mora čak 98 srednjoškolaca iz Makarske, šef gradskog Stožera tvrdi: Jedan od njih išao je zaražen na rođendan, ne mogu to razumjeti!

12. studenog 2020. - 15:13
Ivo Ravlić/Cropix

Prema broju pozitivnih nalaza prikupljenih u Makarskoj tijekom dva dana, jer jedan od dvaju uređaja za provjeru testova u splitskom KBC-u, nije bio u funkciji, na području Makarske rivijere od koronavirusa je oboljelo čak 48 osoba i to 26 iz Makarske, osam iz Podgore, šest iz Tučepi, pet iz Brela, dvoje iz Baške Vode i jedna osoba iz Gradca.

Međutim, uz rekordan broj oboljelih u jednom danu podno Biokova, u samoizolaciji su čak četiri razreda dviju makarskih srednjih škola s ukupno 98 učenika, od kojih je četvero oboljelo od korone. U pitanju su tri razreda Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića i jedan razred Srednje strukovne škole.

Kako nam je kazala Evelin Bulić, v.d. ravnateljice Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, tek što su tri odjeljenja izišla iz samoizolacije, s nastave u učionicama morala su se "isključiti" tri razreda, i to drugi razred opće gimnazije po drugi put zbog dviju zaraženih učenica, drugi razred jezične gimnazije u kojem je jedan učenik pozitivan na koronavirus, te treći razred jezične gimanizije u kojem je također jedan učenik pozitivan na koronu.

- Dva razreda opće gimnazije broje po 24 učenika, dok u razredu jezične imamo 23 učenika. Ako uzmemo u obzir i njihove kontakte, u samoizolaciji nam je 75 učenika - kaže Bulić.

Ravnateljica dodaje da su učenici drugog razreda opće gimnazije u samoizolaciji do ponedjeljka, a drugi razred jezične i treći razreda opće gimnazije do 15. studenoga, odnosno dan ranije.

U Srednjoj strukovnoj školi u samoizolaciji su od danas 23 polaznika drugog razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist, dok su u izolaciji jedan učenik i jedan profesor.

Kako tvrdi Dražen Nemčić, načelnik makarskog Stožera civilne zaštite, današnja brojka od 48 oboljelih osoba, rezultat je doista neodgovornog ponašanja i učenika i roditelja.

- Ne mogu razumijeti da osoba ide na rođendansko druženje unatoč tome što je dobila pozitivan test na koronavirus zbog čega je zarazila i ostale prijatelje i članove obitelji.

U Makarskoj imamo i slučaj da je srednjoškolac bio zaražen koronom i pokazivao je sve simptome, međutim roditelji su ga ipak poslali u školu tako da sada u samoizolaciji imamo tri razreda Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića.

Situacija s koronavirusom u gradu nije izmakla kontroli, ali nikako da se broj oboljelih počne smanjivati, već se stalno povećava zbog neodgovornih pojedinaca i nikako da se svede na nulu - ističe Nemčić i dodaje da strahuje što će tek biti ove zime kada većina ljudi bude boravila u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata koje će pojačano nadziratii komunalni redari i policajci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. prosinac 2020 10:45