stdClass Object ( [id] => 1207727 [title] => Velika tučnjava izbila zbog parkinga u malom dalmatinskom mistu; šokirani su i domaći i turisti: ‘Oglasila sam mjesto za vozilo ispred kuće, a sada goste moram poslati - kod groblja!‘ [alias] => velika-tucnjava-izbila-zbog-parkinga-u-malom-dalmatinskom-mistu-sokirani-su-i-domaci-i-turisti-oglasila-sam-mjesto-za-vozilo-ispred-kuce-a-sada-goste-moram-poslati-kod-groblja [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odluka o uvjetima korištenja javnih parkirališta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila na području općine Podgora, a koja je na web-stranici Općine objavljena 24. svibnja ove godine, kao i poziv za podnošenje zahtjeva koji je trajao do 6. lipnja, izazvali su veliku bunu u Drašnicama.

Prijašnjih godina parking u Drašnicama i Podgori vodila je, putem dobivene koncesije, tvrtka "STS", vlasnika Nebojše Jakića.

Međutim, nova vlast na čelu s načelnicom Petrom Radić odlučila je parkiralište uzeti pod svoje okrilje pa je tako općinska Komisija za komunalno gospodarstvo utvrdila privremenu rang-listu prvenstva dodjele mjesta za vozila u Podgori, Drašnicama i Živogošću, a najveće nezadovoljstvo Drašničana izazvala je dodjela parkirališta putem pretplate na javnoprometnim površinama i koja se daju na korištenje isključivo u razdoblju od 1. lipnja do 30. listopada.

Tako je u Drašnicama određeno 259 parkirališnih mjesta na devet lokacija za povlašteno parkiranje (vozila mještana), dodatno povlašteno (vozila članova obitelji mještana) i komercijalno (za goste privatnih iznajmljivača). U Podgori su određena 482 mjesta na devet lokacija, a u Živogošću 155 mjesta na dvije lokacije.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

Od ovog ljeta sva parkirališta održava, organizira, naplaćuje i nadzire Općina.

Pretplatnička povlaštena mjesta daju se na korištenje i to tako da se jedno parkirališno mjesto daje po jednom kućnom broju, i to samo ako podnositelj ispunjava niz uvjeta, a među kojima su da ima prebivalište na adresi ulice ili predjelu na kojem se daje mjesto za vozilo, a nema ili nije u mogućnosti unutar vlastite nekretnine osigurati parkirno mjesto, da tijekom cijele godine živi u toj nekretnini, da ima u vlasništvu automobil i je uredno podmirio sve obveze prema Općini - komunalnoj tvrtki "Podgorski komunalac", te Dječjem vrtiću "Morski konjić", ako ima dijete koje ga pohađa.

Nadalje, uvjet je bio i da je podnositelj zahtjeva uredno podmirivao obvezu plaćanja parkinga iz prijašnjeg razdoblja.

Povlašteno parkirališno mjesto dodjeljuje se i dodatnom korisniku koji živi na istoj adresi ako podnositelj zahtjeva udovoljava svim ranije spomenutim kriterijima, ima u vlasništvu automobil i samostalno kućanstvo, što je morao dokazati zemljišnoknjižnim izvadkom iz kojeg je vidljiv upis etažnog vlasništva, te potvrdama o plaćanju odvoženja otpada, komunalne naknade i električne energije.

Pretplatnička komercijalna mjesta davala su se podnositeljima zahtjeva koji na lokaciji nemaju prebivalište ili nekretninu koriste u komercijalne svrhe ako na adresi ulice ili predjela na kojem se daje parking mjesto iznajmljuje apartman prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti ili obavljaju registriranu djelatnost za koju je potrebno parkirališno mjesto te da je, također, podmirio sve obveze prema Općini i Turističkoj zajednici.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

Ako je nakon zadovoljavanja kriterija ostalo slobodnih mjesta za vozila, podnositeljima se moglo dati na korištenje više od jednog parkirnog mjesta proporcionalno broju raspoloživih mjesta i broju kategoriziranih smještajnih jedinica. Inače, povlaštena karta za fizičke osobe za ljetno razdoblje iznosi 800 kuna po parking mjestu, a komercijalna 1000 kuna.

Sada dolazimo do bune Drašničana za koje je Općina odobrila 177 zahtjeva za parking mjesta. Naime, mještani su se pobunili jer su parkirališna mjesta za komercijalne svrhe, ali i za svoje osobno vozilo, dobili na nekoć tuđem parkingu, par metara udaljenom od svojih kuća, ili pokraj groblja, ili na drugom kraju Drašnica, dok su mjesto ispred njihovih kuća dobili drugi mještani, a osobe koje žive u inozemstvu i u Drašnice dođu na dva tjedna ljeti dobile su parking ispred svoje kuće.

Kako su nam kazali ogorčeni mještani, ranijih godina kada je parking vodila tvrtka "STS", svi su dobili i uredno plaćali parking ispred svojih kuća, a ako su imali, primjerice, pet apartmana, tada su dobili i pet komercijalnih mjesta što se nije dogodilo ove godine, već su na pet apartmana dobili tri mjesta i to ne ispred kuće, već na drugom kraju mjesta ili u konačnici, vlasnici kuće za odmor za dvije osobe, nisu dobili na korištenje nijedno parking mjesto.

- Dodjela parking mjesta ove godine je započela usred ljeta, što nikako nije u redu. Mjesta su dodijeljena na vrlo ružan način i Općina bi za ovu sezonu trebala prihvatiti sadašnje stanje i tek na zimu doći na teren i uvidjeti cjelokupno stanje.

Naše dosadašnje parkinge ćemo uredno platiti, ali se ne mičemo s njih jer za ova nova mjesta koja su nam dodijeljena po lokacijama i brojevima uopće ne znamo gdje su budući da na parkiralištima nije ocrtan nijedan broj. Najgore je što su se susjedi posvađali sa susjedima - kazala nam je mještanka Drašnica.

---

image

Stanovnica Drašnica Nikolina Visković

Ivo Ravlić/Cropix
---

Jedna od ogorčenih mještanki je i Nikolina Visković, koja kaže kako je u cijeloj zbrci oko dodjele parkirališnih mjesta najgora činjenica što se na natječaj moglo javiti do 6. lipnja, što nije bilo dovoljno vremena za prikupljanje sve moguće potrebne dokumentacije.

- Sada se susjed svađa sa susjedom, a jučer su se mještani i potukli zbog parkinga jer su mjesta dodijeljena po nekom nepoznatom odabiru, tako da je parking ispred moje kuće dobio susjed, a ispred njegove sam dobila ja, što je potpuna nebuloza.

Osim toga, moja obitelj apartmane iznajmljuje posredstvom agencije kojoj smo ustupili fotografije parking mjesta za turiste i sada bih ja trebala tim gostima reći da automobile parkiraju pokraj groblja, gdje sam dobila komercijalni parking, što je stvarno užasno - ističe Visković.

- Evo, parking na predjelu Solina dobila je osoba koja stanuje u Francuskoj ili u Makarskoj i nije ovdje prijavljena, i to ga je dobila pravo ispred svoje kuće jer se dođe samo kupati, a mi koji ovdje stanujemo cijelu godinu i plaćamo i vrtić i sve moguće račune parking smo dobili na nekom stotom mjestu, što stvarno nije u redu.

---

image

Ovako se čuva parking mjesto

Ivo Ravlić/Cropix
---

Parking mjesta još nisu ocrtana, Drašnice su pune gostiju i sada se ljudi međusobno svađaju. Ma Općina je ovakvim načinom dodjele parking mjesta napravila totalni raskol i u Drašnicama i Podgori i u Živogošću - kazuje Visković, dodavši da su se pobunjeni mještani obraćali načelnici, ali s njom nisu uspjeli stupiti u kontakt, a onda su zvali i pisarnicu Općine iz koje su im kazali da oni ništa ne znaju o parkinzima, dok im je komunalni redar kazao da će im poslati pauk-vozilo ako se budu bunili na novododijeljene parkinge.

---

(Ne)zadovoljna načelnica: 'Na kraju je svatko zakinut'

Kako kazuje načelnica Petra Radić, sva parking mjesta na području općine Podgora dodijelila su se po istim parametrima, ali je najveći kaos nastao u Drašnicama.

- Općina je ove sezone odlučila preuzeti parking u svoje ruke kako bismo zaradili. Lokalni stanovnici imali su prava na povlašteni parking, a svaki komercijalni objekt dobio je po jedno parking mjesto i više, što je ovisilo o broju kategoriziranih apartmana.

Fizički je u Drašnicama puno manje mjesta negoli je potreba pa nam je tako samo iz Drašnica došlo 1000 zahtjeva, a parkirališnih mjesta je oko 250. Dodjela se obavljala ciklički, ali moram napomenuti da je na kraju svatko zakinut i nismo mogli ništa idealno napraviti jer bismo onda zakinuli druge.

Ako je netko od mještana imao šest apartmana, nije mogao dobiti šest mjesta za parking, jer bi u tom slučaju njegov susjed ostao bez mjesta - kazala je Radić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NERED POD BIOKOVOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 552 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => MAKARSKA (552) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NERED POD BIOKOVOM 552 2 0 6488 2 2 552 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-12 10:01:26 [created_by] => 3113 [created_by_alias] => Dijana Turić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-12 10:21:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-07-12 10:21:02 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 370 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22666820.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22666812.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22666776.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22666782.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22666792.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/22666796.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/18479998.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix ","Ivo Ravli\u0107\/Cropix "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Parking na Solinama u Dra\u0161nicama<\/p>","","

Stanovnica Dra\u0161nica Nikolina Viskovi\u0107<\/p>","","

Ovako se \u010duva parking mjesto<\/p>","

Stanovnica Dra\u0161nica Kate Bartulovi\u0107<\/p>","

Petra Radi\u0107, op\u010dinska na\u010delnica Podgore<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22666820_1920.jpg":"1920x1080","k_22666820_1280.jpg":"1280x1280","k_22666820_1024.jpg":"1024x1024","k_22666820_640.jpg":"640x640","k_22666820_480.jpg":"480x480","k_22666820_340.jpg":"340x340","k_22666820_220.jpg":"220x220","o_22666820_1280.jpg":"1280x853","o_22666820_1024.jpg":"1024x682","o_22666820_640.jpg":"640x426","o_22666820_480.jpg":"480x320","o_22666820_340.jpg":"340x226","o_22666820_220.jpg":"220x146","h_22666820_1280.jpg":"1280x854","h_22666820_1024.jpg":"1024x683","h_22666820_640.jpg":"640x427","h_22666820_480.jpg":"480x320","h_22666820_340.jpg":"340x227","h_22666820_220.jpg":"220x147","pp_22666820_1280.jpg":"1280x1628","pp_22666820_1024.jpg":"1024x1303","pp_22666820_640.jpg":"640x814","pp_22666820_480.jpg":"480x611","pp_22666820_340.jpg":"340x432","pp_22666820_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22666812_1920.jpg":"1920x1080","k_22666812_1280.jpg":"1280x1280","k_22666812_1024.jpg":"1024x1024","k_22666812_640.jpg":"640x640","k_22666812_480.jpg":"480x480","k_22666812_340.jpg":"340x340","k_22666812_220.jpg":"220x220","o_22666812_1280.jpg":"1280x853","o_22666812_1024.jpg":"1024x682","o_22666812_640.jpg":"640x426","o_22666812_480.jpg":"480x320","o_22666812_340.jpg":"340x226","o_22666812_220.jpg":"220x146","h_22666812_1280.jpg":"1280x854","h_22666812_1024.jpg":"1024x683","h_22666812_640.jpg":"640x427","h_22666812_480.jpg":"480x320","h_22666812_340.jpg":"340x227","h_22666812_220.jpg":"220x147","pp_22666812_1280.jpg":"1280x1628","pp_22666812_1024.jpg":"1024x1303","pp_22666812_640.jpg":"640x814","pp_22666812_480.jpg":"480x611","pp_22666812_340.jpg":"340x432","pp_22666812_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_22666776_1920.jpg":"1920x1080","k_22666776_1280.jpg":"1280x1280","k_22666776_1024.jpg":"1024x1024","k_22666776_640.jpg":"640x640","k_22666776_480.jpg":"480x480","k_22666776_340.jpg":"340x340","k_22666776_220.jpg":"220x220","o_22666776_1280.jpg":"1280x1920","o_22666776_1024.jpg":"1024x1536","o_22666776_640.jpg":"640x960","o_22666776_480.jpg":"480x720","o_22666776_340.jpg":"340x510","o_22666776_220.jpg":"220x330","h_22666776_1280.jpg":"1280x854","h_22666776_1024.jpg":"1024x683","h_22666776_640.jpg":"640x427","h_22666776_480.jpg":"480x320","h_22666776_340.jpg":"340x227","h_22666776_220.jpg":"220x147","pp_22666776_1280.jpg":"1280x1628","pp_22666776_1024.jpg":"1024x1303","pp_22666776_640.jpg":"640x814","pp_22666776_480.jpg":"480x611","pp_22666776_340.jpg":"340x432","pp_22666776_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22666782_1920.jpg":"1920x1080","k_22666782_1280.jpg":"1280x1280","k_22666782_1024.jpg":"1024x1024","k_22666782_640.jpg":"640x640","k_22666782_480.jpg":"480x480","k_22666782_340.jpg":"340x340","k_22666782_220.jpg":"220x220","o_22666782_1280.jpg":"1280x853","o_22666782_1024.jpg":"1024x682","o_22666782_640.jpg":"640x426","o_22666782_480.jpg":"480x320","o_22666782_340.jpg":"340x226","o_22666782_220.jpg":"220x146","h_22666782_1280.jpg":"1280x854","h_22666782_1024.jpg":"1024x683","h_22666782_640.jpg":"640x427","h_22666782_480.jpg":"480x320","h_22666782_340.jpg":"340x227","h_22666782_220.jpg":"220x147","pp_22666782_1280.jpg":"1280x1628","pp_22666782_1024.jpg":"1024x1303","pp_22666782_640.jpg":"640x814","pp_22666782_480.jpg":"480x611","pp_22666782_340.jpg":"340x432","pp_22666782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22666792_1920.jpg":"1920x1080","k_22666792_1280.jpg":"1280x1280","k_22666792_1024.jpg":"1024x1024","k_22666792_640.jpg":"640x640","k_22666792_480.jpg":"480x480","k_22666792_340.jpg":"340x340","k_22666792_220.jpg":"220x220","o_22666792_1280.jpg":"1280x853","o_22666792_1024.jpg":"1024x682","o_22666792_640.jpg":"640x426","o_22666792_480.jpg":"480x320","o_22666792_340.jpg":"340x226","o_22666792_220.jpg":"220x146","h_22666792_1280.jpg":"1280x854","h_22666792_1024.jpg":"1024x683","h_22666792_640.jpg":"640x427","h_22666792_480.jpg":"480x320","h_22666792_340.jpg":"340x227","h_22666792_220.jpg":"220x147","pp_22666792_1280.jpg":"1280x1628","pp_22666792_1024.jpg":"1024x1303","pp_22666792_640.jpg":"640x814","pp_22666792_480.jpg":"480x611","pp_22666792_340.jpg":"340x432","pp_22666792_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22666796_1920.jpg":"1920x1080","k_22666796_1280.jpg":"1280x1280","k_22666796_1024.jpg":"1024x1024","k_22666796_640.jpg":"640x640","k_22666796_480.jpg":"480x480","k_22666796_340.jpg":"340x340","k_22666796_220.jpg":"220x220","o_22666796_1280.jpg":"1280x853","o_22666796_1024.jpg":"1024x682","o_22666796_640.jpg":"640x426","o_22666796_480.jpg":"480x320","o_22666796_340.jpg":"340x226","o_22666796_220.jpg":"220x146","h_22666796_1280.jpg":"1280x854","h_22666796_1024.jpg":"1024x683","h_22666796_640.jpg":"640x427","h_22666796_480.jpg":"480x320","h_22666796_340.jpg":"340x227","h_22666796_220.jpg":"220x147","pp_22666796_1280.jpg":"1280x1628","pp_22666796_1024.jpg":"1024x1303","pp_22666796_640.jpg":"640x814","pp_22666796_480.jpg":"480x611","pp_22666796_340.jpg":"340x432","pp_22666796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18479998_1920.jpg":"1920x1080","k_18479998_1280.jpg":"1280x1280","k_18479998_1024.jpg":"1024x1024","k_18479998_640.jpg":"640x640","k_18479998_480.jpg":"480x480","k_18479998_340.jpg":"340x340","k_18479998_220.jpg":"220x220","o_18479998_1280.jpg":"1280x853","o_18479998_1024.jpg":"1024x682","o_18479998_640.jpg":"640x426","o_18479998_480.jpg":"480x320","o_18479998_340.jpg":"340x226","o_18479998_220.jpg":"220x146","h_18479998_1280.jpg":"1280x854","h_18479998_1024.jpg":"1024x683","h_18479998_640.jpg":"640x427","h_18479998_480.jpg":"480x320","h_18479998_340.jpg":"340x227","h_18479998_220.jpg":"220x147","pp_18479998_1280.jpg":"1280x1628","pp_18479998_1024.jpg":"1024x1303","pp_18479998_640.jpg":"640x814","pp_18479998_480.jpg":"480x611","pp_18479998_340.jpg":"340x432","pp_18479998_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5749661 Threads: 76 Questions: 1030092109 Slow queries: 0 Opens: 183138 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.157 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9233607 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/velika-tucnjava-izbila-zbog-parkinga-u-malom-dalmatinskom-mistu-sokirani-su-i-domaci-i-turisti-oglasila-sam-mjesto-za-vozilo-ispred-kuce-a-sada-goste-moram-poslati-kod-groblja-1207727 [printLink] => /dalmacija/obala/velika-tucnjava-izbila-zbog-parkinga-u-malom-dalmatinskom-mistu-sokirani-su-i-domaci-i-turisti-oglasila-sam-mjesto-za-vozilo-ispred-kuce-a-sada-goste-moram-poslati-kod-groblja-1207727?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 684120 [name] => parking mjesta, Drašnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-12 12:21:23 [main_article_id] => 0 [alias] => parking-mjesta-drasnice [link] => /tag/parking-mjesta-drasnice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 328324 [name] => dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacija [link] => /tag/dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 684121 [name] => Podgora, Petra Radić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-12 12:21:23 [main_article_id] => 0 [alias] => podgora-petra-radic [link] => /tag/podgora-petra-radic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NERED POD BIOKOVOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 552 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => MAKARSKA (552) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velika tučnjava izbila zbog parkinga u malom dalmatinskom mistu; šokirani su i domaći i turisti: ‘Oglasila sam mjesto za vozilo ispred kuće, a sada goste moram poslati - kod groblja!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3113 [name] => Dijana Turić [username] => dijana-turi [email] => dijana-turi@sd.hr [password] => $2y$10$qZ4EGSEp2Uk.BmhoIqRLyuM91VuQgaE5Gl4woUd8FFxm55Q.gbUXS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/dijana-turic-3113 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1631 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/40fd6a0e286ba7dfb1d65ceff1b05e7f?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22666820.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] =>

Parking na Solinama u Drašnicama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22666820.jpg [title] =>

Parking na Solinama u Drašnicama

Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22666812.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22666776.jpg [title] =>

Stanovnica Drašnica Nikolina Visković

Ivo Ravlić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22666782.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22666792.jpg [title] =>

Ovako se čuva parking mjesto

Ivo Ravlić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/22666796.jpg [title] =>

Stanovnica Drašnica Kate Bartulović

Ivo Ravlić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/18479998.jpg [title] =>

Petra Radić, opčinska načelnica Podgore

Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Odluka o uvjetima korištenja javnih parkirališta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila na području općine Podgora, a koja je na web-stranici Općine objavljena 24. svibnja ove godine, kao i poziv za podnošenje zahtjeva koji je trajao do 6. lipnja, izazvali su veliku bunu u Drašnicama.

Prijašnjih godina parking u Drašnicama i Podgori vodila je, putem dobivene koncesije, tvrtka "STS", vlasnika Nebojše Jakića.

Međutim, nova vlast na čelu s načelnicom Petrom Radić odlučila je parkiralište uzeti pod svoje okrilje pa je tako općinska Komisija za komunalno gospodarstvo utvrdila privremenu rang-listu prvenstva dodjele mjesta za vozila u Podgori, Drašnicama i Živogošću, a najveće nezadovoljstvo Drašničana izazvala je dodjela parkirališta putem pretplate na javnoprometnim površinama i koja se daju na korištenje isključivo u razdoblju od 1. lipnja do 30. listopada.

Tako je u Drašnicama određeno 259 parkirališnih mjesta na devet lokacija za povlašteno parkiranje (vozila mještana), dodatno povlašteno (vozila članova obitelji mještana) i komercijalno (za goste privatnih iznajmljivača). U Podgori su određena 482 mjesta na devet lokacija, a u Živogošću 155 mjesta na dvije lokacije.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

Od ovog ljeta sva parkirališta održava, organizira, naplaćuje i nadzire Općina.

Pretplatnička povlaštena mjesta daju se na korištenje i to tako da se jedno parkirališno mjesto daje po jednom kućnom broju, i to samo ako podnositelj ispunjava niz uvjeta, a među kojima su da ima prebivalište na adresi ulice ili predjelu na kojem se daje mjesto za vozilo, a nema ili nije u mogućnosti unutar vlastite nekretnine osigurati parkirno mjesto, da tijekom cijele godine živi u toj nekretnini, da ima u vlasništvu automobil i je uredno podmirio sve obveze prema Općini - komunalnoj tvrtki "Podgorski komunalac", te Dječjem vrtiću "Morski konjić", ako ima dijete koje ga pohađa.

Nadalje, uvjet je bio i da je podnositelj zahtjeva uredno podmirivao obvezu plaćanja parkinga iz prijašnjeg razdoblja.

Povlašteno parkirališno mjesto dodjeljuje se i dodatnom korisniku koji živi na istoj adresi ako podnositelj zahtjeva udovoljava svim ranije spomenutim kriterijima, ima u vlasništvu automobil i samostalno kućanstvo, što je morao dokazati zemljišnoknjižnim izvadkom iz kojeg je vidljiv upis etažnog vlasništva, te potvrdama o plaćanju odvoženja otpada, komunalne naknade i električne energije.

Pretplatnička komercijalna mjesta davala su se podnositeljima zahtjeva koji na lokaciji nemaju prebivalište ili nekretninu koriste u komercijalne svrhe ako na adresi ulice ili predjela na kojem se daje parking mjesto iznajmljuje apartman prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti ili obavljaju registriranu djelatnost za koju je potrebno parkirališno mjesto te da je, također, podmirio sve obveze prema Općini i Turističkoj zajednici.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

Ako je nakon zadovoljavanja kriterija ostalo slobodnih mjesta za vozila, podnositeljima se moglo dati na korištenje više od jednog parkirnog mjesta proporcionalno broju raspoloživih mjesta i broju kategoriziranih smještajnih jedinica. Inače, povlaštena karta za fizičke osobe za ljetno razdoblje iznosi 800 kuna po parking mjestu, a komercijalna 1000 kuna.

Sada dolazimo do bune Drašničana za koje je Općina odobrila 177 zahtjeva za parking mjesta. Naime, mještani su se pobunili jer su parkirališna mjesta za komercijalne svrhe, ali i za svoje osobno vozilo, dobili na nekoć tuđem parkingu, par metara udaljenom od svojih kuća, ili pokraj groblja, ili na drugom kraju Drašnica, dok su mjesto ispred njihovih kuća dobili drugi mještani, a osobe koje žive u inozemstvu i u Drašnice dođu na dva tjedna ljeti dobile su parking ispred svoje kuće.

Kako su nam kazali ogorčeni mještani, ranijih godina kada je parking vodila tvrtka "STS", svi su dobili i uredno plaćali parking ispred svojih kuća, a ako su imali, primjerice, pet apartmana, tada su dobili i pet komercijalnih mjesta što se nije dogodilo ove godine, već su na pet apartmana dobili tri mjesta i to ne ispred kuće, već na drugom kraju mjesta ili u konačnici, vlasnici kuće za odmor za dvije osobe, nisu dobili na korištenje nijedno parking mjesto.

- Dodjela parking mjesta ove godine je započela usred ljeta, što nikako nije u redu. Mjesta su dodijeljena na vrlo ružan način i Općina bi za ovu sezonu trebala prihvatiti sadašnje stanje i tek na zimu doći na teren i uvidjeti cjelokupno stanje.

Naše dosadašnje parkinge ćemo uredno platiti, ali se ne mičemo s njih jer za ova nova mjesta koja su nam dodijeljena po lokacijama i brojevima uopće ne znamo gdje su budući da na parkiralištima nije ocrtan nijedan broj. Najgore je što su se susjedi posvađali sa susjedima - kazala nam je mještanka Drašnica.

---

image

Stanovnica Drašnica Nikolina Visković

Ivo Ravlić/Cropix
---

Jedna od ogorčenih mještanki je i Nikolina Visković, koja kaže kako je u cijeloj zbrci oko dodjele parkirališnih mjesta najgora činjenica što se na natječaj moglo javiti do 6. lipnja, što nije bilo dovoljno vremena za prikupljanje sve moguće potrebne dokumentacije.

- Sada se susjed svađa sa susjedom, a jučer su se mještani i potukli zbog parkinga jer su mjesta dodijeljena po nekom nepoznatom odabiru, tako da je parking ispred moje kuće dobio susjed, a ispred njegove sam dobila ja, što je potpuna nebuloza.

Osim toga, moja obitelj apartmane iznajmljuje posredstvom agencije kojoj smo ustupili fotografije parking mjesta za turiste i sada bih ja trebala tim gostima reći da automobile parkiraju pokraj groblja, gdje sam dobila komercijalni parking, što je stvarno užasno - ističe Visković.

- Evo, parking na predjelu Solina dobila je osoba koja stanuje u Francuskoj ili u Makarskoj i nije ovdje prijavljena, i to ga je dobila pravo ispred svoje kuće jer se dođe samo kupati, a mi koji ovdje stanujemo cijelu godinu i plaćamo i vrtić i sve moguće račune parking smo dobili na nekom stotom mjestu, što stvarno nije u redu.

---

image

Ovako se čuva parking mjesto

Ivo Ravlić/Cropix
---

Parking mjesta još nisu ocrtana, Drašnice su pune gostiju i sada se ljudi međusobno svađaju. Ma Općina je ovakvim načinom dodjele parking mjesta napravila totalni raskol i u Drašnicama i Podgori i u Živogošću - kazuje Visković, dodavši da su se pobunjeni mještani obraćali načelnici, ali s njom nisu uspjeli stupiti u kontakt, a onda su zvali i pisarnicu Općine iz koje su im kazali da oni ništa ne znaju o parkinzima, dok im je komunalni redar kazao da će im poslati pauk-vozilo ako se budu bunili na novododijeljene parkinge.

---

(Ne)zadovoljna načelnica: 'Na kraju je svatko zakinut'

Kako kazuje načelnica Petra Radić, sva parking mjesta na području općine Podgora dodijelila su se po istim parametrima, ali je najveći kaos nastao u Drašnicama.

- Općina je ove sezone odlučila preuzeti parking u svoje ruke kako bismo zaradili. Lokalni stanovnici imali su prava na povlašteni parking, a svaki komercijalni objekt dobio je po jedno parking mjesto i više, što je ovisilo o broju kategoriziranih apartmana.

Fizički je u Drašnicama puno manje mjesta negoli je potreba pa nam je tako samo iz Drašnica došlo 1000 zahtjeva, a parkirališnih mjesta je oko 250. Dodjela se obavljala ciklički, ali moram napomenuti da je na kraju svatko zakinut i nismo mogli ništa idealno napraviti jer bismo onda zakinuli druge.

Ako je netko od mještana imao šest apartmana, nije mogao dobiti šest mjesta za parking, jer bi u tom slučaju njegov susjed ostao bez mjesta - kazala je Radić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix

Parking na Solinama u Drašnicama

Ivo Ravlić/Cropix

Stanovnica Drašnica Nikolina Visković

Ivo Ravlić/Cropix

Ovako se čuva parking mjesto

Ivo Ravlić/Cropix

Stanovnica Drašnica Kate Bartulović

Ivo Ravlić/Cropix

Petra Radić, opčinska načelnica Podgore

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/velika-tucnjava-izbila-zbog-parkinga-u-malom-dalmatinskom-mistu-sokirani-su-i-domaci-i-turisti-oglasila-sam-mjesto-za-vozilo-ispred-kuce-a-sada-goste-moram-poslati-kod-groblja-1207727 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=97ba0d8e7d863ff202f8fd7b28807deb8ae3bfc4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Velika+tu%C4%8Dnjava+izbila+zbog+parkinga+u+malom+dalmatinskom+mistu%3B+%C5%A1okirani+su+i+doma%C4%87i+i+turisti%3A+%E2%80%98Oglasila+sam+mjesto+za+vozilo+ispred+ku%C4%87e%2C+a+sada+goste+moram+poslati+-+kod+groblja%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fvelika-tucnjava-izbila-zbog-parkinga-u-malom-dalmatinskom-mistu-sokirani-su-i-domaci-i-turisti-oglasila-sam-mjesto-za-vozilo-ispred-kuce-a-sada-goste-moram-poslati-kod-groblja-1207727 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fvelika-tucnjava-izbila-zbog-parkinga-u-malom-dalmatinskom-mistu-sokirani-su-i-domaci-i-turisti-oglasila-sam-mjesto-za-vozilo-ispred-kuce-a-sada-goste-moram-poslati-kod-groblja-1207727 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NERED POD BIOKOVOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 552 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => MAKARSKA (552) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaNERED POD BIOKOVOM

Velika tučnjava izbila zbog parkinga u malom dalmatinskom mistu; šokirani su i domaći i turisti: ‘Oglasila sam mjesto za vozilo ispred kuće, a sada goste moram poslati - kod groblja!‘

Piše Dijana Turić
12. srpnja 2022. - 12:21

Odluka o uvjetima korištenja javnih parkirališta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila na području općine Podgora, a koja je na web-stranici Općine objavljena 24. svibnja ove godine, kao i poziv za podnošenje zahtjeva koji je trajao do 6. lipnja, izazvali su veliku bunu u Drašnicama.

Prijašnjih godina parking u Drašnicama i Podgori vodila je, putem dobivene koncesije, tvrtka "STS", vlasnika Nebojše Jakića.

Međutim, nova vlast na čelu s načelnicom Petrom Radić odlučila je parkiralište uzeti pod svoje okrilje pa je tako općinska Komisija za komunalno gospodarstvo utvrdila privremenu rang-listu prvenstva dodjele mjesta za vozila u Podgori, Drašnicama i Živogošću, a najveće nezadovoljstvo Drašničana izazvala je dodjela parkirališta putem pretplate na j...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 15:12