StoryEditor
Obalaodlične vijesti

Veliki projekt za Solin konačno se bliži kraju: ‘Ispričavam se zbog kašnjenja vrtića, ali sada ćemo moći upisati svu djecu‘

Piše Mia Sesartić
22. veljače 2021. - 12:44
Ravnateljica 'Cvrčka' Anđela Biuk i gradonačelnik Dalibor Ninčević ispred zgrade koja bi se trebala otvoriti početkom ožujkaBožidar Vukičević/Cropix

Dvaput objavljivani rokovi dovršetka izgradnje novog vrtićkog centra na solinskom Arapovcu, prvi su gradski oci "ciljali" do kraja prošle godine, a drugi do kraja siječnja, odnosno početka veljače, ipak su se prolongirali.

Međutim, kako sada tvrdi gradonačelnik Dalibor Ninčević, novi predškolski objekt na području u Mjesnog odbora Priko vode, svoja vrata bi trebao otvoriti početkom ožujka.

– Kojeg će datuma biti, hoće li to biti 1. ili 2. ožujka, ne mogu sad točno reći, ali bit će sasvim sigurno početkom idućeg mjeseca – kaže Ninčević.

Radovat će to svakako oko 90 mališana, koliko će ih primati pedagoški prostori na Arapovcu, a posebno one roditelje čiji su mališani ispunjavali uvjete za upis u postojeće programe, a ostali su - ispod crte.

– Posebno nas raduje činjenica što neće ostati nijedno neupisano dijete onih roditelja koji ispunjavaju sve uvjete, te im svima iskazujem zahvalnost na strpljenju – ističe i Anđela Biuk, ravnateljica gradske pedagoške ustanove "Cvrčak" s kojom smo u pratnji gradonačelnika obišli buduće prostore.

– Istina, vrtić je trebalo dovršiti do kraja prošle godine, ali koristim ovu priliku i za ispriku svim roditeljima što se rok ipak odužio, ali ne treba zaboraviti da su se radovi odvijali u dosta složenim uvjetima krize zbog COVID-a, što je dijelom utjecalo i na dinamiku radova.

Međutim, izgradnju nismo zaustavljali, sredstva su bila osigurana, ali kod uređenja složenih objekata kao što su vrtić i škola, treba voditi računa o puno detalja. Bilo je i žalbi u postpuku nabave, pa je i to uvjetovalo da se malo kasni. Krajem prošlog mjeseca napravljen je tehnički pregled, pa vjerujem da će sve biti dovršeno čim se neki sitni nedostaci uklone, i da ćemo na kraju svi biti zadovoljni. Sve je trenutno u fazi završnog "šminkanja" – poručuje Ninčević.

Objekt ima prizemlje i tri kata. U prizemlju će biti smješteno pet odgojnih skupina, od čega dvije jaslične, na prvom katu su uredski prostori, a na drugom i trećem su prostorije u kojima će biti i pet učionica za niže razrede obližnje Osnovne škole kraljice Jelene. Vrtić i škola imat će odvojene ulaze.

– Vrtić je multifunkcijski opremljen, a sve odgojne skupine imaju izlaz na dvorište tako da je vanjski i unutarnji prostor integriran u cjelinu što svakako podiže kvalitetu i osigurava poticajnu sredinu za odgoj i obrazovanje djece rane i predškolske dobi – pojašnjava ravnateljica pokazujući i suvremeno opremljenu kuhinju za pripremu 300 obroka dnevno, čime će, kaže, rasteretiti i postojeću središnju kuhinju.

Na katu je uz urede i prostorije za stručne službe i multifunkcijsku dvorana za kraće programe i odgojiteljska vijeća, dok u prizemlju, odnosno vanjskom igralištu jedva čekaju da se postavi i pješčanik s dječjim sadržajima. Kao posebnost i suvremenost prostora Biuk ističe kako svaka vrtićka jedinica ima dodatni izvor prirodnog svjetla, u sanitarnim čvorovima nema keramičkih pločica, već su na zidovima boje otporne na vodu, dok je na podu monolitna gumena podloga ispod koje je podno grijanje, prvi takav sustav u gradskim vrtićima.

– Dovršetak vrtićkog centra na Arapovcu je prvi korak prema cilju da u bližoj perspektivi stvorimo uvjete da sva djeca s područja našega grada ostvare pravo na upis u vrtić. S druge strane, objekt je važan jer se nalazi u Mjesnom odboru Priko vode, gdje nam je bilo važno sačuvati ovo područje za društvenu namjenu.

Imamo školu, školsku dvoranu, veliki vrtićki centar, a napravili smo i analizu lokacije za buduću srednju školu i vrlo vjerojatno, nadam se vrlo skoro, u suradnji sa Županijom splitsko-dalmatinskom, da ćemo je ovdje i graditi te tako zaokružiti cijelo ovo područje sa sadržajima društvene namjene – zaključuje Ninčević.

Predškolski trokut

'Uskoro ćemo otvoriti i vrtić u Rupotini'

– Kada sam govorio o zaokružavanju priče o vrtićima, o svojevrsnom trokutu, prvi korak je upravo centar na Arapovcu, drugi je izgradnja vrtića za osamdesetak djece u Mjesnom odboru Rupotina koji bi, ako ne bude nepredviđenih situacija, svoja vrata trebao otvoriti za predškolsku godinu 2021./22., i treći je izgradnja vrtića u Svetome Kaju. U tijeku je izrada glavnog projekta za aneks koji će se graditi uz Osnovnu školu Vjekoslava Paraća koji će služiti i za proširenje osmoljetke koja je postala pretijesna, kao i novog vrtića za četiri odgojne skupine i jednom za djecu s posebnim potrebama. Vjerujem da ćemo i tu, u zapadnom dijelu grada, u suradnji sa Županijom, ponovno izgraditi multifunkcionalan objekt, kao što je i ovaj na Arapovcu. Realizacija sva tri objekta u potpunosti će zadovoljiti upise u solinske vrtiće – tvrdi gradonačelnik.

22 milijuna kuna vrijedan je projekt na području Mjesnog odbora Priko vode, od čega Grad financira 12 milijuna kuna

2019. godine, sredinom srpnja, počela je izgradnja vrtićkog centra na solinskom Arapovcu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. veljača 2021 12:44