stdClass Object ( [id] => 1363675 [title] => Zašto su dva dubrovačka spomenika izbrisana s lica zemlje: povjesničar umjetnosti otkrio nam je sve o njihovoj povijesti [alias] => zasto-su-dva-dubrovacka-spomenika-izbrisana-s-lica-zemlje-povjesnicar-umjetnosti-otkrio-nam-je-sve-o-njihovoj-povijesti [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedan je stajao na zapadnom ulazu u Grad, drugi na istočnom. Jedan je postavljen u ‘prvoj‘, a drugi u ‘drugoj‘ Jugoslaviji. Jedan je postavljen prije 100, a drugi prije 70 godina. Oba su uklonjena. Jedan zazidan, drugi dignut u zrak.

---

---

Prvi je reljefni spomenik kralju Srbije, kasnije Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Petru I. Karađorđeviću, kojeg je izradio veliki Ivan Meštrović, a koji je postavljen iznad unutrašnjih gradskih vrata od Pila. Tadašnja dubrovačka gradska općina naručila je izradu tog spomenika, a postavljen je kad je Meštrović projektirao impozantno stubište koje Dubrovčani svakodnevno koriste, a tijekom ljeta deseci i deseci tisuća posjetitelja. Nemalo važna činjenica, više nego korištene i korisne skale kojima se s Pila stiže na Stradun slave svoj stogodišnji jubilej!

- Postavljanje spomenika kralju Petru treba promatrati u kontekstu događaja netom nakon Prvoga svjetskog rata. Tada je Općina od vojske nakon velikih napora dobila dubrovačke zidine na upravljanje. To je ključno. Na mjestu današnjih skala bila je tada dvokatna stražarnica, bio je to austrijski vojni objekt. Smatralo se da su na istome mjestu bile skale do 1817. kad je srušena unutrašnja kula od Pila pa su zato ponovno napravljene skale.

Tadašnje Ministarstvo vojske i mornarice vratilo je zidine Općini jer je vojska 100 godina upravljala njima. Općina se odlučila na značajan urbanistički zahvat: ukloniti zgradu, urediti i podići reljefni spomenik i kip sv. Vlaha. Iako ga se tako danas najčešće doživljava, to zapravo nije spomenik kralju Petru, to je spomenik oslobođenja od austrijske vlasti. Kralj Aleksandar I. Karađorđević, koji je kasnije ubijen u atentatu u Marseilleu, iz zahvalnosti zbog podizanja spomenika s reljefom njegova oca, kao svoj doprinos ovom pothvatu poklonio je kip svetoga Vlaha Dubrovniku, kaže povjesničar umjetnosti Ivan Viđen te dodaje:

- Sadašnji kip sv. Vlaha koji se nalazi iznad gradskih vrata, osobni je poklon kralja Aleksandra Dubrovniku. Niša za kip je ranije stajala visoko iznad vrata, a 1924. je ona spuštena iznad reljefa: Meštrovićev kip Parca tad je stajao iznad reljefa da bi ga se, skidanjem reljefa 1941. godine, premjestilo na sadašnje mjesto.

U trenutku postavljanja spomenika, kralj Petar I. Karađorđević bio je mrtav već tri godine jer je preminuo 1921., a spomenik je otkriven na tadašnji državni praznik, na Dan ujedinjenja 1. prosinca, dodaje Viđen ističući kako je izrada spomenika, njegovo postavljanje, uklanjanje prijašnje građevine, projektiranje i izgradnja skala Općinu Dubrovnik koštalo popriličnu sumu novca.

---

image

Reljefni spomenik Petru I. Karađorđeviću

---

Talijani spasili spomenik od ustaša

Najprije je Meštrović radio cavtatski mauzolej obitelji Račić koji je blagoslovljen u listopadu 1922., a nakon toga je započeo rad na uređenju prostora između vrata od Pila od čega je najupečatljiviji spomenik. Inače, reljefni je spomenik bio gotov već 1923., ali se čekao kip sv. Vlaha od kralja Aleksandra I.

Meštrović je u međuvremenu slomio ruku pa se postavljanje oduljilo... Bilo je tu problema i zbog natpisa jer je Meštrović uklesao natpis "Prvom jugoslavenskom kralju", ali kralj Petar u tom trenutku službeno nije bio jugoslavenski kralj, nego kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Jugoslavija je postojala kao ideja, ali službeno se država još nije zvala ‘Jugoslavija‘. Postavljanje tog spomenika, koji je poruka za sebe te izraz političkog trenutka tog vremena, dio je puno šireg zahvata koji je urbanističko uređenje ulaza od Pila, upozorava povjesničar umjetnosti.

Općina je lako došla do već tad slavnog Meštrovića jer je kipar početkom 1920-ih godina praktički živio u Dubrovniku. Radio je grobnu kapelu Gospe od Anđela, poznatiju kao Mauzolej obitelji Račić u Cavtatu. Dubrovački boravak mu je bio bitan i u privatnome životu: upravo dok je ovdje boravio, na gruškoj obali u tadašnjoj ljekarni obitelji Kesterčanek, upoznao je svoju drugu suprugu, farmaceutkinju i suvlasnicu apoteke Olgu Kesterčanek.

- Spomenik je maknut u svibnju 1941. Ustaške vlasti su ga htjele uništiti, međutim, Talijani to nisu dopuštali. Zašto? Kralj Petar I. Karađorđević i talijanski kralj Viktor Emanuel III. oženili su dvije sestre, dvije crnogorske princeze. Bio je to, dakle, reljef pašanca talijanskoga kralja i zbog toga Talijani nisu dopuštali da se on razbije. Neko vrijeme je stajao u Portu, ali onda je, bez simboličkog značenja koje je ranije imao, sačuvan kao djelo velikoga kipara. Danas je reljef zazidan u prostoru koji se nalazi uz Umjetničku galeriju Dubrovnik i nije vidljiv. Grad ga je naručio i platio, prema tome, Grad je i danas vlasnik tog spomenika, pojašnjava Viđen.

---

image

Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
---

U Meštrovićevu opusu spomenik-reljef u Dubrovniku povezan je s jednim spomenikom u Trogiru.

- Kipar je petnaestak godina kasnije izradio reljefni spomenik hrvatskog bana, vojskovođe i biskupa Petra Berislavića u Trogiru. To su dva spomenika ‘blizanca‘, taj reljef isto tako prikazuje konjanika iz profila s plaštom, vrlo su slični. Ironično, spomenik Berislaviću su Talijani 1941. uklanjali jer je hrvatski vojskovođa, a isti ti Talijani nisu dopuštali ustašama da unište dubrovački spomenik koji prikazuje kralja Petra, primjećuje sugovornik.

Netipičan spomenik

Drugi nestali dubrovački spomenik, ‘Borac na straži‘ kipara Frana Kršinića, rođenog u Lumbardi na Korčuli, svečano je otkriven 18. listopada 1954. na desetu obljetnicu oslobođenja Dubrovnika od fašističke okupacije.

- Čak se ni u socijalizmu koji je naglašavao da od njega počinje cijeli svijet, ipak nije spomenikom interveniralo unutar zidina, recimo na Stradunu, Pilama ili Gundulićevoj poljani. Spomenik nije podignut unutar zidina, nego na Trgu oružja kojeg i danas neki zovu ‘Trg borca‘. Zapravo, neki krivo smatraju da se Trg oružja zove tako upravo zbog ‘Borca‘, ali Trg oružja je naziv za takve trgove gdje se postavljalo oružje u blizini gradskih zidina. Recimo, i Revelin je naziv za tvrđavu, ali riječ ‘revelin‘ je inače generički naziv za taj tip trapezoidnih tvrđava koje se samostalno grade štiteći gradske zidine, objašnjava Viđen te dodaje:

- Autor spomenika na Trgu oružja, Frano Kršinić, u to je vrijeme već bio poznat, bio je umjetnik u zrelim godinama, a studirao je u Pragu. Izlagao je između dva svjetska rata, bio je član grupe Zemlja. Imao je već više izložbi i poznatih djela iza sebe u to vrijeme, bio profesor na Akademiji... ‘Borac na straži‘ nije onaj tipični socrealistički spomenik kakav bi se u to vrijeme možda očekivao, nije riječ o prikazu nekog ‘nadčovjeka‘ koji herojski gine, to je prikaz mirnog vojnika na straži, bez sugestivnih gesta, bez neke ekstravagancije, kaže stručnjak.

---

image

"Borac na straži" ostao je na svom mjestu do 1992.

Dubrovnik u slici i sjećanjima/Facebook
---

Spomenik je ostao na Trgu oružja sve do ljeta 1992., kad je miniran i potom uklonjen. Međutim, iako oba spomenika dijeli razdoblje od dvije Jugoslavije, oba imaju i zajedničke poveznice, donekle sličan zajednički kontekst.

- Kao što je nekad umjesto Meštrovićevih skala i kod spomenika Petra I. Karađorđevića bio austrougarski vojni objekt, tako su i na Trgu oružja u vrijeme Austrije podignute vojne građevine. Trg oružja nije izgledao ovako kako danas izgleda, niste imali slobodan trg, nego je prostor od Vrata od Ploča pa do kantuna samog Trga, na lijevoj strani kad se ide iz smjera Ploča, bio zauzet vojnom stražarnicom.

Kad biste kroz Vrata od Ploča ušli na današnji Trg, gotovo da nije bilo moguće vidjeti luku, samo središnji dio trga bio je slobodan. Nije se prije tu moglo šetati, gledati more, Lokrum, Porat i Grad. Dubrovački konzervator Lukša Beritić uklonio je tu austrijsku vojnu stražarnicu, vojne građevine te je formiran današnji Trg i time se vraća njegov autentični izgled iz doba Dubrovačke Republike. Dakle, i postavljanje spomenika na Trgu oružja i njegovo uređenje je jednako, kao i ranije uređenje prostora između vrata od Pila i postavljanja reljefa kralju Petru, na određeni način damnatio memoriae (zabrana sjećanja, protjerivanje iz javne uspomene) vlasti Austrije, napominje Viđen te nastavlja:

- U oba slučaja vraćen je ambijent iz prošlosti. To treba promatrati ne samo kao puko postavljanje spomenika, nego je to širi zahvat u konzervatorskom i urbanističkom smislu. U oba je slučaja prvo sagledavan i rješavan ambijent, širi kontekst, a onda je postavljen spomenik i to je ono što se danas ne radi. U oba slučaja je uslijedila preobrazba prostora na ‘autentičan‘ način. I jedan i drugi spomenik su relativno suzdržani. Kad je riječ o spomeniku kralju Petru I., to nije neki grandiozni spomenik na postolju, a ‘Borac na straži‘ jest brončani spomenik koji je podignula tadašnja vlast, ali je suzdržan. Taj Borac je ‘obični‘ partizan na straži sa šinjelom koji gleda prema pučini, nema tu neke teatralnosti, pretjerane drame, ekspresije, herojstva, napominje Viđen.

Iako su oba spomenika izvorno poslužila kao sredstvo uspostave memorije, ali i ‘brisanja‘ ili ‘obračuna‘ s nekom bivšom vlašću, s protokom vremena su i oni izbrisani s lica zemlje, a nažalost kao kulturna dobra i svjedoci prošlosti sve više i iz kolektivne memorije Dubrovčana.

---

image

Otkrivanje spomenika "Borac na straži" na Trgu oružja, 1954.

Privatni album Ivana Viđena
---

---

Grad se okitio zastavama i sagovima!

Otkrivanje reljefnog spomenika kralju Petru I. Karađorđeviću popratila je ‘Narodna svijest‘ u broju od 3. prosinca 1924.

Šestu obljetnicu 1. decembra, dana našeg narodnog ujedinjenja, proslavio je naš grad na osobit način, jer su se tog dana svečano otkrila dva značajna spomenika kip sv. Vlaha, dar Nj. Vel. Kralja Aleksandra, i spomenik Prvom Jugoslavenskom Kralju.

Već uoči svečanog dana vas se je grad okitio zastavama i sagovima. Na svečanost je dohrlio izaslanik Nj. Veličanstva Kralja Aleksandra prvi njegov ađutant general Hadžić i potpredsjednik vlade ministar Marko Trifković i ministar bez lisnice Dr. Prvislav Grisogono, te su odsjeli u "Hotel Imperialu". Uveče je poslije koncerta vojna muzika obišla gradom uz rodoljubne poklike. Općina je izdala posebni proglas na gragjanstvo.

U ponedjeljak u jutro održale su se po crkvama svečane zahvalnice, kojim je prisustvovao i Kraljev ađutant izaslanik gen. Hadžić i oba ministra, sve vlasti i korporacije, te mnoštvo naroda. U stolnoj crkvi obavio je službu Božju sam starac biskup presvij. Dr. Josip Marčelić, a svakoga je zadivilo miloglasno pjevanje zbora preparanada pod upravom njihovog zauzetnog učitelja prof. Frana Lederera. Iza 10 i po sati počela se svrstavati nepregledna povorka. Kopnena vojska i mornarica zauzeli cijeli Stradun; iz Mostara došao je za ovu zgodu odio kopnene vojske. Sve su škole ispredvora zaputile kroz vrata od Ploča pak iza grad put od Pila, za njima gradska bratstva sa barjacima i vijencima, te zauzeše prostor od vrata Pila do Posata ispod Minčete. Ovom je prilikom prvi put istupila i sokolska glazba.

Nastupio je svečani momenat u prostoru između vrata od Pila. Tu su se našli na okupu svi članovi priređivačkog odbora, izaslanik Nj. Vel. adjutant Hadžić, oba ministra, sve vojne, civilne i crkvene vlasti, svi zastupnici raznih društava i ustanova. Barjaktari društava usporediše se na novim stepenicama, pred spomenikom stajahu oni, što su nosili vijence, četa vojnika i vojn. muzika. Mnoštvo svijeta popelo se na okolne gradske zidine, da sve vidi i čuje. Na vrh stepenica prema spomeniku bio je podignut maleni podium i kad se je sve uredilo i utišalo predsjednik odbora g. Arturo Saraca pozdravlja najprije izaslanika Kraljeva gen. Hadžića... (...)

Tada je slijedilo defilovanje vojske i mornarice iz grada put Pila, a zatim sva društva i škole s Pila krenuše u grad pozdravljajući otkrivene spomenika. I tim se je razišla povorka. (…)

Tada je slijedilo defilovanje vojske i mornarice iz grada put Pila, a zatim sva društva i škole s Pila krenuše u grad pozdravljajući otkrivene spomenika. I tim se je razišla povorka.

---

---

‘Sveto znamenje‘ na Trgu oružja

U Dubrovačkom vjesniku, već na naslovnici 213. broja od 23. listopada 1954., objavljen je program proslave 10. obljetnice od oslobađanja.

Narod Dubrovnika i dubrovačkog kraja svečano je proslavio desetgodišnjicu svog oslobođenja. Proslava je započela već 10. ovog mjeseca.(...)

Velebnu proslavu oslobođenja Dubrovnika uzveličali su svojim prisustvom drugovi: Vicko Krstulović, član Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije i prvoborac Dalmacije, Narodni heroj pukovnik Obrad Egić, komandant slavne Druge dalmatinske brigade, bivši komandant hrabre 29. Hercegovačke divizije Čedo Kapor, član Izvršnog vijeća Sabora Narodne Republike Hrvatske Mario Cetinić i drugi.(...)

Zatim je na govornicu stupio, burno pozdravljen od tisuća Dubrovčana, komandant slavne Druge dalmatinske brigade, koja je sudjelovala u oslobođenju Dubrovnika, pukovnik drug Obrad Egić. (...)

- Sjećajući se svojih palih junaka, narod Dubrovnika ponosan na žrtve i doprinos u Narodnoj revoluciji, u znak vječite zahvalnosti, podiže danas ovaj spomenik. Ali nema tog kipara, niti luča, niti mramornog kamena niti majstorske marteline, koja bi sagradila takav spomenik, koji bi odgovarao djelima za koja su ovi junaci pali. Za heroje i junake najljepši je spomenik tamo, na bojnom polju. Grobovi u Trebinju, Risnu, Ledenici, Mostaru, Istri, gdje su ginuli sinovi ovog slavnoga grada, govore nam o žestini borbe, koju je vodio narod Dalmacije s ostalim našim narodima za sretniju budućnost.

Omladino Dubrovnika, budi ponosna, na omladinska djela iz Narodne revolucije. Predavajući vam danas ovo sveto znamenje, ono treba da vam posluži kao podstrek, kako treba braniti one tekovine, za koje su pali oni u čiju Slavu podižemo danas ovaj spomenik...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U oba je slučaja prvo sagledavan i rješavan ambijent, širi kontekst, a onda je postavljen spomenik i to je ono što se danas ne radi, upozorava povjesničar umjetnosti Ivan Viđen [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘petar i.‘ i ‘borac‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => U oba je slučaja prvo sagledavan i rješavan ambijent, širi kontekst, a onda je postavljen spomenik i to je ono što se danas ne radi, upozorava povjesničar umjetnosti Ivan Viđen ‘petar i.‘ i ‘borac‘ 2 0 9200 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-13 13:52:52 [created_by] => 3105 [created_by_alias] => Bruno Lucić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-14 19:34:04 [modified_by] => 3105 [publish_up] => 2024-02-14 19:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U oba je slučaja prvo sagledavan i rješavan ambijent, širi kontekst, a onda je postavljen spomenik i to je ono što se danas ne radi, upozorava povjesničar umjetnosti Ivan Viđen [metadata] => robots= author= title=Zašto su dva dubrovačka spomenika izbrisana s lica zemlje: povjesničar umjetnosti otkrio nam je sve o njihovoj povijesti page_title=Zašto su dva dubrovačka spomenika izbrisana s lica zemlje: povjesničar umjetnosti otkrio nam je sve o njihovoj povijesti [metakey] => Petar I. Karađođrević, Borac na straži, Trg oružja, Pile, Ivan Viđen [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26571100.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26566027.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26566026.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/20715042.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26566028.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26569510.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/24781178.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Privatni album Ivana Vi\u0111ena","","Dubrovnik u slici i sje\u0107anjima\/Facebook","Dr\u017eavni arhiv u Dubrovniku","","Vedran Levi\/Dubrova\u010dke knji\u017enice"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Iako ih dijeli\u00a0razdoblje od dvije Jugoslavije, oba spomenika imaju\u00a0zajedni\u010dke poveznice i donekle sli\u010dan zajedni\u010dki kontekst<\/p>","

Otkrivanje spomenika \u201dBorac na stra\u017ei\u201d na Trgu oru\u017eja, 1954.<\/p>","

Reljefni spomenik Petru I. Kara\u0111or\u0111evi\u0107u<\/p>","

\u201dBorac na stra\u017ei\u201d ostao je na svom mjestu do 1992.<\/p>","

Austrijski vojni objekt na mjestu dana\u0161njih skalina u vratima od Pila<\/p>","

Borac na stra\u017ei na Trgu oru\u017eja<\/p>","

Povjesni\u010dar umjetnosti Ivan Vi\u0111en<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26571100_1920.jpg":"1920x1080","k_26571100_1280.jpg":"1280x1280","k_26571100_1024.jpg":"1024x1024","k_26571100_640.jpg":"640x640","k_26571100_480.jpg":"480x480","k_26571100_340.jpg":"340x340","k_26571100_220.jpg":"220x220","o_26571100_1280.jpg":"1280x853","o_26571100_1024.jpg":"1024x682","o_26571100_640.jpg":"640x426","o_26571100_480.jpg":"480x320","o_26571100_340.jpg":"340x226","o_26571100_220.jpg":"220x146","h_26571100_1280.jpg":"1280x854","h_26571100_1024.jpg":"1024x683","h_26571100_640.jpg":"640x427","h_26571100_480.jpg":"480x320","h_26571100_340.jpg":"340x227","h_26571100_220.jpg":"220x147","pp_26571100_1280.jpg":"1280x1628","pp_26571100_1024.jpg":"1024x1303","pp_26571100_640.jpg":"640x814","pp_26571100_480.jpg":"480x611","pp_26571100_340.jpg":"340x432","pp_26571100_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1451","hd_26566027_1920.jpg":"1920x1080","k_26566027_1280.jpg":"1280x1280","k_26566027_1024.jpg":"1024x1024","k_26566027_640.jpg":"640x640","k_26566027_480.jpg":"480x480","k_26566027_340.jpg":"340x340","k_26566027_220.jpg":"220x220","o_26566027_1280.jpg":"1280x967","o_26566027_1024.jpg":"1024x773","o_26566027_640.jpg":"640x483","o_26566027_480.jpg":"480x362","o_26566027_340.jpg":"340x256","o_26566027_220.jpg":"220x166","h_26566027_1280.jpg":"1280x854","h_26566027_1024.jpg":"1024x683","h_26566027_640.jpg":"640x427","h_26566027_480.jpg":"480x320","h_26566027_340.jpg":"340x227","h_26566027_220.jpg":"220x147","pp_26566027_1280.jpg":"1280x1628","pp_26566027_1024.jpg":"1024x1303","pp_26566027_640.jpg":"640x814","pp_26566027_480.jpg":"480x611","pp_26566027_340.jpg":"340x432","pp_26566027_220.jpg":"220x280"},{"size0":"839x548","hd_26566026_1920.jpg":"1920x1080","k_26566026_1280.jpg":"1280x1280","k_26566026_1024.jpg":"1024x1024","k_26566026_640.jpg":"640x640","k_26566026_480.jpg":"480x480","k_26566026_340.jpg":"340x340","k_26566026_220.jpg":"220x220","o_26566026_1280.jpg":"1280x836","o_26566026_1024.jpg":"1024x668","o_26566026_640.jpg":"640x418","o_26566026_480.jpg":"480x313","o_26566026_340.jpg":"340x222","o_26566026_220.jpg":"220x143","h_26566026_1280.jpg":"1280x854","h_26566026_1024.jpg":"1024x683","h_26566026_640.jpg":"640x427","h_26566026_480.jpg":"480x320","h_26566026_340.jpg":"340x227","h_26566026_220.jpg":"220x147","pp_26566026_1280.jpg":"1280x1628","pp_26566026_1024.jpg":"1024x1303","pp_26566026_640.jpg":"640x814","pp_26566026_480.jpg":"480x611","pp_26566026_340.jpg":"340x432","pp_26566026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"999x666","hd_20715042_1920.jpg":"1920x1080","k_20715042_1280.jpg":"1280x1280","k_20715042_1024.jpg":"1024x1024","k_20715042_640.jpg":"640x640","k_20715042_480.jpg":"480x480","k_20715042_340.jpg":"340x340","k_20715042_220.jpg":"220x220","o_20715042_1280.jpg":"1280x853","o_20715042_1024.jpg":"1024x682","o_20715042_640.jpg":"640x426","o_20715042_480.jpg":"480x320","o_20715042_340.jpg":"340x226","o_20715042_220.jpg":"220x146","h_20715042_1280.jpg":"1280x854","h_20715042_1024.jpg":"1024x683","h_20715042_640.jpg":"640x427","h_20715042_480.jpg":"480x320","h_20715042_340.jpg":"340x227","h_20715042_220.jpg":"220x147","pp_20715042_1280.jpg":"1280x1628","pp_20715042_1024.jpg":"1024x1303","pp_20715042_640.jpg":"640x814","pp_20715042_480.jpg":"480x611","pp_20715042_340.jpg":"340x432","pp_20715042_220.jpg":"220x280"},{"size0":"843x1105","hd_26566028_1920.jpg":"1920x1080","k_26566028_1280.jpg":"1280x1280","k_26566028_1024.jpg":"1024x1024","k_26566028_640.jpg":"640x640","k_26566028_480.jpg":"480x480","k_26566028_340.jpg":"340x340","k_26566028_220.jpg":"220x220","o_26566028_1280.jpg":"1280x1677","o_26566028_1024.jpg":"1024x1342","o_26566028_640.jpg":"640x838","o_26566028_480.jpg":"480x629","o_26566028_340.jpg":"340x445","o_26566028_220.jpg":"220x288","h_26566028_1280.jpg":"1280x854","h_26566028_1024.jpg":"1024x683","h_26566028_640.jpg":"640x427","h_26566028_480.jpg":"480x320","h_26566028_340.jpg":"340x227","h_26566028_220.jpg":"220x147","pp_26566028_1280.jpg":"1280x1628","pp_26566028_1024.jpg":"1024x1303","pp_26566028_640.jpg":"640x814","pp_26566028_480.jpg":"480x611","pp_26566028_340.jpg":"340x432","pp_26566028_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x509","hd_26569510_1920.jpg":"1920x1080","k_26569510_1280.jpg":"1280x1280","k_26569510_1024.jpg":"1024x1024","k_26569510_640.jpg":"640x640","k_26569510_480.jpg":"480x480","k_26569510_340.jpg":"340x340","k_26569510_220.jpg":"220x220","o_26569510_1280.jpg":"1280x904","o_26569510_1024.jpg":"1024x723","o_26569510_640.jpg":"640x452","o_26569510_480.jpg":"480x339","o_26569510_340.jpg":"340x240","o_26569510_220.jpg":"220x155","h_26569510_1280.jpg":"1280x854","h_26569510_1024.jpg":"1024x683","h_26569510_640.jpg":"640x427","h_26569510_480.jpg":"480x320","h_26569510_340.jpg":"340x227","h_26569510_220.jpg":"220x147","pp_26569510_1280.jpg":"1280x1628","pp_26569510_1024.jpg":"1024x1303","pp_26569510_640.jpg":"640x814","pp_26569510_480.jpg":"480x611","pp_26569510_340.jpg":"340x432","pp_26569510_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_24781178_1920.jpg":"1920x1080","k_24781178_1280.jpg":"1280x1280","k_24781178_1024.jpg":"1024x1024","k_24781178_640.jpg":"640x640","k_24781178_480.jpg":"480x480","k_24781178_340.jpg":"340x340","k_24781178_220.jpg":"220x220","o_24781178_1280.jpg":"1280x853","o_24781178_1024.jpg":"1024x682","o_24781178_640.jpg":"640x426","o_24781178_480.jpg":"480x319","o_24781178_340.jpg":"340x226","o_24781178_220.jpg":"220x146","h_24781178_1280.jpg":"1280x854","h_24781178_1024.jpg":"1024x683","h_24781178_640.jpg":"640x427","h_24781178_480.jpg":"480x320","h_24781178_340.jpg":"340x227","h_24781178_220.jpg":"220x147","pp_24781178_1280.jpg":"1280x1628","pp_24781178_1024.jpg":"1024x1303","pp_24781178_640.jpg":"640x814","pp_24781178_480.jpg":"480x611","pp_24781178_340.jpg":"340x432","pp_24781178_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6253408 Threads: 83 Questions: 1137477082 Slow queries: 0 Opens: 214006 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.897 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10229327 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/zasto-su-dva-dubrovacka-spomenika-izbrisana-s-lica-zemlje-povjesnicar-umjetnosti-otkrio-nam-je-sve-o-njihovoj-povijesti-1363675 [printLink] => /dalmacija/obala/zasto-su-dva-dubrovacka-spomenika-izbrisana-s-lica-zemlje-povjesnicar-umjetnosti-otkrio-nam-je-sve-o-njihovoj-povijesti-1363675?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 747928 [name] => Petar I. Karađođrević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 16:52:16 [main_article_id] => 0 [alias] => petar-i-karadodrevic [link] => /tag/petar-i-karadodrevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 747929 [name] => Borac na straži [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 16:52:16 [main_article_id] => 0 [alias] => borac-na-strazi [link] => /tag/borac-na-strazi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 664783 [name] => Trg oružja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-27 12:52:13 [main_article_id] => 0 [alias] => trg-oruzja [link] => /tag/trg-oruzja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 484070 [name] => Pile [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pile [link] => /tag/pile ) [4] => stdClass Object ( [id] => 326229 [name] => Ivan Viđen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-viden [link] => /tag/ivan-viden ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U oba je slučaja prvo sagledavan i rješavan ambijent, širi kontekst, a onda je postavljen spomenik i to je ono što se danas ne radi, upozorava povjesničar umjetnosti Ivan Viđen [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘petar i.‘ i ‘borac‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto su dva dubrovačka spomenika izbrisana s lica zemlje: povjesničar umjetnosti otkrio nam je sve o njihovoj povijesti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3105 [name] => Bruno Lucić [username] => bruno-luci [email] => bruno-luci@sd.hr [password] => $2y$10$2ZvMJOywXhk./ApA19DM/.mvVmcwa8Dq8n5xDLaRYs/73hJrPFNoG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/bruno-lucic-3105 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1623 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/2553ada7fb52d52eaf4f18c8e5314034?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26571100.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Iako ih dijeli razdoblje od dvije Jugoslavije, oba spomenika imaju zajedničke poveznice i donekle sličan zajednički kontekst

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26571100.jpg [title] =>

Iako ih dijeli razdoblje od dvije Jugoslavije, oba spomenika imaju zajedničke poveznice i donekle sličan zajednički kontekst

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26566027.jpg [title] =>

Otkrivanje spomenika ”Borac na straži” na Trgu oružja, 1954.

Privatni album Ivana Viđena ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26566026.jpg [title] =>

Reljefni spomenik Petru I. Karađorđeviću

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/20715042.jpg [title] =>

”Borac na straži” ostao je na svom mjestu do 1992.

Dubrovnik u slici i sjećanjima/Facebook ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26566028.jpg [title] =>

Austrijski vojni objekt na mjestu današnjih skalina u vratima od Pila

Državni arhiv u Dubrovniku ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26569510.jpg [title] =>

Borac na straži na Trgu oružja

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/24781178.jpg [title] =>

Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedan je stajao na zapadnom ulazu u Grad, drugi na istočnom. Jedan je postavljen u ‘prvoj‘, a drugi u ‘drugoj‘ Jugoslaviji. Jedan je postavljen prije 100, a drugi prije 70 godina. Oba su uklonjena. Jedan zazidan, drugi dignut u zrak.

---

---

Prvi je reljefni spomenik kralju Srbije, kasnije Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Petru I. Karađorđeviću, kojeg je izradio veliki Ivan Meštrović, a koji je postavljen iznad unutrašnjih gradskih vrata od Pila. Tadašnja dubrovačka gradska općina naručila je izradu tog spomenika, a postavljen je kad je Meštrović projektirao impozantno stubište koje Dubrovčani svakodnevno koriste, a tijekom ljeta deseci i deseci tisuća posjetitelja. Nemalo važna činjenica, više nego korištene i korisne skale kojima se s Pila stiže na Stradun slave svoj stogodišnji jubilej!

- Postavljanje spomenika kralju Petru treba promatrati u kontekstu događaja netom nakon Prvoga svjetskog rata. Tada je Općina od vojske nakon velikih napora dobila dubrovačke zidine na upravljanje. To je ključno. Na mjestu današnjih skala bila je tada dvokatna stražarnica, bio je to austrijski vojni objekt. Smatralo se da su na istome mjestu bile skale do 1817. kad je srušena unutrašnja kula od Pila pa su zato ponovno napravljene skale.

Tadašnje Ministarstvo vojske i mornarice vratilo je zidine Općini jer je vojska 100 godina upravljala njima. Općina se odlučila na značajan urbanistički zahvat: ukloniti zgradu, urediti i podići reljefni spomenik i kip sv. Vlaha. Iako ga se tako danas najčešće doživljava, to zapravo nije spomenik kralju Petru, to je spomenik oslobođenja od austrijske vlasti. Kralj Aleksandar I. Karađorđević, koji je kasnije ubijen u atentatu u Marseilleu, iz zahvalnosti zbog podizanja spomenika s reljefom njegova oca, kao svoj doprinos ovom pothvatu poklonio je kip svetoga Vlaha Dubrovniku, kaže povjesničar umjetnosti Ivan Viđen te dodaje:

- Sadašnji kip sv. Vlaha koji se nalazi iznad gradskih vrata, osobni je poklon kralja Aleksandra Dubrovniku. Niša za kip je ranije stajala visoko iznad vrata, a 1924. je ona spuštena iznad reljefa: Meštrovićev kip Parca tad je stajao iznad reljefa da bi ga se, skidanjem reljefa 1941. godine, premjestilo na sadašnje mjesto.

U trenutku postavljanja spomenika, kralj Petar I. Karađorđević bio je mrtav već tri godine jer je preminuo 1921., a spomenik je otkriven na tadašnji državni praznik, na Dan ujedinjenja 1. prosinca, dodaje Viđen ističući kako je izrada spomenika, njegovo postavljanje, uklanjanje prijašnje građevine, projektiranje i izgradnja skala Općinu Dubrovnik koštalo popriličnu sumu novca.

---

image

Reljefni spomenik Petru I. Karađorđeviću

---

Talijani spasili spomenik od ustaša

Najprije je Meštrović radio cavtatski mauzolej obitelji Račić koji je blagoslovljen u listopadu 1922., a nakon toga je započeo rad na uređenju prostora između vrata od Pila od čega je najupečatljiviji spomenik. Inače, reljefni je spomenik bio gotov već 1923., ali se čekao kip sv. Vlaha od kralja Aleksandra I.

Meštrović je u međuvremenu slomio ruku pa se postavljanje oduljilo... Bilo je tu problema i zbog natpisa jer je Meštrović uklesao natpis "Prvom jugoslavenskom kralju", ali kralj Petar u tom trenutku službeno nije bio jugoslavenski kralj, nego kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Jugoslavija je postojala kao ideja, ali službeno se država još nije zvala ‘Jugoslavija‘. Postavljanje tog spomenika, koji je poruka za sebe te izraz političkog trenutka tog vremena, dio je puno šireg zahvata koji je urbanističko uređenje ulaza od Pila, upozorava povjesničar umjetnosti.

Općina je lako došla do već tad slavnog Meštrovića jer je kipar početkom 1920-ih godina praktički živio u Dubrovniku. Radio je grobnu kapelu Gospe od Anđela, poznatiju kao Mauzolej obitelji Račić u Cavtatu. Dubrovački boravak mu je bio bitan i u privatnome životu: upravo dok je ovdje boravio, na gruškoj obali u tadašnjoj ljekarni obitelji Kesterčanek, upoznao je svoju drugu suprugu, farmaceutkinju i suvlasnicu apoteke Olgu Kesterčanek.

- Spomenik je maknut u svibnju 1941. Ustaške vlasti su ga htjele uništiti, međutim, Talijani to nisu dopuštali. Zašto? Kralj Petar I. Karađorđević i talijanski kralj Viktor Emanuel III. oženili su dvije sestre, dvije crnogorske princeze. Bio je to, dakle, reljef pašanca talijanskoga kralja i zbog toga Talijani nisu dopuštali da se on razbije. Neko vrijeme je stajao u Portu, ali onda je, bez simboličkog značenja koje je ranije imao, sačuvan kao djelo velikoga kipara. Danas je reljef zazidan u prostoru koji se nalazi uz Umjetničku galeriju Dubrovnik i nije vidljiv. Grad ga je naručio i platio, prema tome, Grad je i danas vlasnik tog spomenika, pojašnjava Viđen.

---

image

Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
---

U Meštrovićevu opusu spomenik-reljef u Dubrovniku povezan je s jednim spomenikom u Trogiru.

- Kipar je petnaestak godina kasnije izradio reljefni spomenik hrvatskog bana, vojskovođe i biskupa Petra Berislavića u Trogiru. To su dva spomenika ‘blizanca‘, taj reljef isto tako prikazuje konjanika iz profila s plaštom, vrlo su slični. Ironično, spomenik Berislaviću su Talijani 1941. uklanjali jer je hrvatski vojskovođa, a isti ti Talijani nisu dopuštali ustašama da unište dubrovački spomenik koji prikazuje kralja Petra, primjećuje sugovornik.

Netipičan spomenik

Drugi nestali dubrovački spomenik, ‘Borac na straži‘ kipara Frana Kršinića, rođenog u Lumbardi na Korčuli, svečano je otkriven 18. listopada 1954. na desetu obljetnicu oslobođenja Dubrovnika od fašističke okupacije.

- Čak se ni u socijalizmu koji je naglašavao da od njega počinje cijeli svijet, ipak nije spomenikom interveniralo unutar zidina, recimo na Stradunu, Pilama ili Gundulićevoj poljani. Spomenik nije podignut unutar zidina, nego na Trgu oružja kojeg i danas neki zovu ‘Trg borca‘. Zapravo, neki krivo smatraju da se Trg oružja zove tako upravo zbog ‘Borca‘, ali Trg oružja je naziv za takve trgove gdje se postavljalo oružje u blizini gradskih zidina. Recimo, i Revelin je naziv za tvrđavu, ali riječ ‘revelin‘ je inače generički naziv za taj tip trapezoidnih tvrđava koje se samostalno grade štiteći gradske zidine, objašnjava Viđen te dodaje:

- Autor spomenika na Trgu oružja, Frano Kršinić, u to je vrijeme već bio poznat, bio je umjetnik u zrelim godinama, a studirao je u Pragu. Izlagao je između dva svjetska rata, bio je član grupe Zemlja. Imao je već više izložbi i poznatih djela iza sebe u to vrijeme, bio profesor na Akademiji... ‘Borac na straži‘ nije onaj tipični socrealistički spomenik kakav bi se u to vrijeme možda očekivao, nije riječ o prikazu nekog ‘nadčovjeka‘ koji herojski gine, to je prikaz mirnog vojnika na straži, bez sugestivnih gesta, bez neke ekstravagancije, kaže stručnjak.

---

image

"Borac na straži" ostao je na svom mjestu do 1992.

Dubrovnik u slici i sjećanjima/Facebook
---

Spomenik je ostao na Trgu oružja sve do ljeta 1992., kad je miniran i potom uklonjen. Međutim, iako oba spomenika dijeli razdoblje od dvije Jugoslavije, oba imaju i zajedničke poveznice, donekle sličan zajednički kontekst.

- Kao što je nekad umjesto Meštrovićevih skala i kod spomenika Petra I. Karađorđevića bio austrougarski vojni objekt, tako su i na Trgu oružja u vrijeme Austrije podignute vojne građevine. Trg oružja nije izgledao ovako kako danas izgleda, niste imali slobodan trg, nego je prostor od Vrata od Ploča pa do kantuna samog Trga, na lijevoj strani kad se ide iz smjera Ploča, bio zauzet vojnom stražarnicom.

Kad biste kroz Vrata od Ploča ušli na današnji Trg, gotovo da nije bilo moguće vidjeti luku, samo središnji dio trga bio je slobodan. Nije se prije tu moglo šetati, gledati more, Lokrum, Porat i Grad. Dubrovački konzervator Lukša Beritić uklonio je tu austrijsku vojnu stražarnicu, vojne građevine te je formiran današnji Trg i time se vraća njegov autentični izgled iz doba Dubrovačke Republike. Dakle, i postavljanje spomenika na Trgu oružja i njegovo uređenje je jednako, kao i ranije uređenje prostora između vrata od Pila i postavljanja reljefa kralju Petru, na određeni način damnatio memoriae (zabrana sjećanja, protjerivanje iz javne uspomene) vlasti Austrije, napominje Viđen te nastavlja:

- U oba slučaja vraćen je ambijent iz prošlosti. To treba promatrati ne samo kao puko postavljanje spomenika, nego je to širi zahvat u konzervatorskom i urbanističkom smislu. U oba je slučaja prvo sagledavan i rješavan ambijent, širi kontekst, a onda je postavljen spomenik i to je ono što se danas ne radi. U oba slučaja je uslijedila preobrazba prostora na ‘autentičan‘ način. I jedan i drugi spomenik su relativno suzdržani. Kad je riječ o spomeniku kralju Petru I., to nije neki grandiozni spomenik na postolju, a ‘Borac na straži‘ jest brončani spomenik koji je podignula tadašnja vlast, ali je suzdržan. Taj Borac je ‘obični‘ partizan na straži sa šinjelom koji gleda prema pučini, nema tu neke teatralnosti, pretjerane drame, ekspresije, herojstva, napominje Viđen.

Iako su oba spomenika izvorno poslužila kao sredstvo uspostave memorije, ali i ‘brisanja‘ ili ‘obračuna‘ s nekom bivšom vlašću, s protokom vremena su i oni izbrisani s lica zemlje, a nažalost kao kulturna dobra i svjedoci prošlosti sve više i iz kolektivne memorije Dubrovčana.

---

image

Otkrivanje spomenika "Borac na straži" na Trgu oružja, 1954.

Privatni album Ivana Viđena
---

---

Grad se okitio zastavama i sagovima!

Otkrivanje reljefnog spomenika kralju Petru I. Karađorđeviću popratila je ‘Narodna svijest‘ u broju od 3. prosinca 1924.

Šestu obljetnicu 1. decembra, dana našeg narodnog ujedinjenja, proslavio je naš grad na osobit način, jer su se tog dana svečano otkrila dva značajna spomenika kip sv. Vlaha, dar Nj. Vel. Kralja Aleksandra, i spomenik Prvom Jugoslavenskom Kralju.

Već uoči svečanog dana vas se je grad okitio zastavama i sagovima. Na svečanost je dohrlio izaslanik Nj. Veličanstva Kralja Aleksandra prvi njegov ađutant general Hadžić i potpredsjednik vlade ministar Marko Trifković i ministar bez lisnice Dr. Prvislav Grisogono, te su odsjeli u "Hotel Imperialu". Uveče je poslije koncerta vojna muzika obišla gradom uz rodoljubne poklike. Općina je izdala posebni proglas na gragjanstvo.

U ponedjeljak u jutro održale su se po crkvama svečane zahvalnice, kojim je prisustvovao i Kraljev ađutant izaslanik gen. Hadžić i oba ministra, sve vlasti i korporacije, te mnoštvo naroda. U stolnoj crkvi obavio je službu Božju sam starac biskup presvij. Dr. Josip Marčelić, a svakoga je zadivilo miloglasno pjevanje zbora preparanada pod upravom njihovog zauzetnog učitelja prof. Frana Lederera. Iza 10 i po sati počela se svrstavati nepregledna povorka. Kopnena vojska i mornarica zauzeli cijeli Stradun; iz Mostara došao je za ovu zgodu odio kopnene vojske. Sve su škole ispredvora zaputile kroz vrata od Ploča pak iza grad put od Pila, za njima gradska bratstva sa barjacima i vijencima, te zauzeše prostor od vrata Pila do Posata ispod Minčete. Ovom je prilikom prvi put istupila i sokolska glazba.

Nastupio je svečani momenat u prostoru između vrata od Pila. Tu su se našli na okupu svi članovi priređivačkog odbora, izaslanik Nj. Vel. adjutant Hadžić, oba ministra, sve vojne, civilne i crkvene vlasti, svi zastupnici raznih društava i ustanova. Barjaktari društava usporediše se na novim stepenicama, pred spomenikom stajahu oni, što su nosili vijence, četa vojnika i vojn. muzika. Mnoštvo svijeta popelo se na okolne gradske zidine, da sve vidi i čuje. Na vrh stepenica prema spomeniku bio je podignut maleni podium i kad se je sve uredilo i utišalo predsjednik odbora g. Arturo Saraca pozdravlja najprije izaslanika Kraljeva gen. Hadžića... (...)

Tada je slijedilo defilovanje vojske i mornarice iz grada put Pila, a zatim sva društva i škole s Pila krenuše u grad pozdravljajući otkrivene spomenika. I tim se je razišla povorka. (…)

Tada je slijedilo defilovanje vojske i mornarice iz grada put Pila, a zatim sva društva i škole s Pila krenuše u grad pozdravljajući otkrivene spomenika. I tim se je razišla povorka.

---

---

‘Sveto znamenje‘ na Trgu oružja

U Dubrovačkom vjesniku, već na naslovnici 213. broja od 23. listopada 1954., objavljen je program proslave 10. obljetnice od oslobađanja.

Narod Dubrovnika i dubrovačkog kraja svečano je proslavio desetgodišnjicu svog oslobođenja. Proslava je započela već 10. ovog mjeseca.(...)

Velebnu proslavu oslobođenja Dubrovnika uzveličali su svojim prisustvom drugovi: Vicko Krstulović, član Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije i prvoborac Dalmacije, Narodni heroj pukovnik Obrad Egić, komandant slavne Druge dalmatinske brigade, bivši komandant hrabre 29. Hercegovačke divizije Čedo Kapor, član Izvršnog vijeća Sabora Narodne Republike Hrvatske Mario Cetinić i drugi.(...)

Zatim je na govornicu stupio, burno pozdravljen od tisuća Dubrovčana, komandant slavne Druge dalmatinske brigade, koja je sudjelovala u oslobođenju Dubrovnika, pukovnik drug Obrad Egić. (...)

- Sjećajući se svojih palih junaka, narod Dubrovnika ponosan na žrtve i doprinos u Narodnoj revoluciji, u znak vječite zahvalnosti, podiže danas ovaj spomenik. Ali nema tog kipara, niti luča, niti mramornog kamena niti majstorske marteline, koja bi sagradila takav spomenik, koji bi odgovarao djelima za koja su ovi junaci pali. Za heroje i junake najljepši je spomenik tamo, na bojnom polju. Grobovi u Trebinju, Risnu, Ledenici, Mostaru, Istri, gdje su ginuli sinovi ovog slavnoga grada, govore nam o žestini borbe, koju je vodio narod Dalmacije s ostalim našim narodima za sretniju budućnost.

Omladino Dubrovnika, budi ponosna, na omladinska djela iz Narodne revolucije. Predavajući vam danas ovo sveto znamenje, ono treba da vam posluži kao podstrek, kako treba braniti one tekovine, za koje su pali oni u čiju Slavu podižemo danas ovaj spomenik...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Ivana Viđena Dubrovnik u slici i sjećanjima/Facebook Državni arhiv u Dubrovniku Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Iako ih dijeli razdoblje od dvije Jugoslavije, oba spomenika imaju zajedničke poveznice i donekle sličan zajednički kontekst

Privatni album Ivana Viđena

Otkrivanje spomenika ”Borac na straži” na Trgu oružja, 1954.


Reljefni spomenik Petru I. Karađorđeviću

Dubrovnik u slici i sjećanjima/Facebook

”Borac na straži” ostao je na svom mjestu do 1992.

Državni arhiv u Dubrovniku

Austrijski vojni objekt na mjestu današnjih skalina u vratima od Pila


Borac na straži na Trgu oružja

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/zasto-su-dva-dubrovacka-spomenika-izbrisana-s-lica-zemlje-povjesnicar-umjetnosti-otkrio-nam-je-sve-o-njihovoj-povijesti-1363675 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7fb0c7b39c196e0c5027c56e704ee11e49ccc260 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+su+dva+dubrova%C4%8Dka+spomenika+izbrisana+s+lica+zemlje%3A+povjesni%C4%8Dar+umjetnosti+otkrio+nam+je+sve+o+njihovoj+povijesti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fzasto-su-dva-dubrovacka-spomenika-izbrisana-s-lica-zemlje-povjesnicar-umjetnosti-otkrio-nam-je-sve-o-njihovoj-povijesti-1363675 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fzasto-su-dva-dubrovacka-spomenika-izbrisana-s-lica-zemlje-povjesnicar-umjetnosti-otkrio-nam-je-sve-o-njihovoj-povijesti-1363675 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U oba je slučaja prvo sagledavan i rješavan ambijent, širi kontekst, a onda je postavljen spomenik i to je ono što se danas ne radi, upozorava povjesničar umjetnosti Ivan Viđen [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘petar i.‘ i ‘borac‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obala‘petar i.‘ i ‘borac‘

Zašto su dva dubrovačka spomenika izbrisana s lica zemlje: povjesničar umjetnosti otkrio nam je sve o njihovoj povijesti

Piše Bruno Lucić
14. veljače 2024. - 20:28
Iako ih dijeli razdoblje od dvije Jugoslavije, oba spomenika imaju zajedničke poveznice i donekle sličan zajednički kontekst

Jedan je stajao na zapadnom ulazu u Grad, drugi na istočnom. Jedan je postavljen u ‘prvoj‘, a drugi u ‘drugoj‘ Jugoslaviji. Jedan je postavljen prije 100, a drugi prije 70 godina. Oba su uklonjena. Jedan zazidan, drugi dignut u zrak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 11:08