StoryEditorOCM

OBOLJELA DJECA Berket Biočiću: Izgubili ste legitimitet za razgovor

Piše PSD.
27. veljače 2012. - 23:40
"Ne sumnjam u Vaše dobre namjere, ali to što ste govorili o broju oboljele djece od malignih bolesti na području Kaštelanskog zaljeva, rekli ste na krivome mjestu – na Gradskom vijeću, a ne na znanstvenom skupu ili u nekoj zdravstvenoj ustanovi, u krivom kontekstu - tijekom političke rasprave o izmjenama GUP-a, i iznijeli ste netočne brojke o oboljeloj djeci u ostatku Hrvatske", rekao je kaštelanski gradonačelnik Josip Berket hadezeovu vijećniku dr. Mihovilu Biočiću na u ponedjeljak održanoj sjednici Gradskog vijeća koje je, među ostalim, raspravljalo o podacima o oboljeloj djeci u Splitu, Solinu, Kaštelima i Trogiru.

Prihvaćam Vašu ispriku za pogrešan broj, koji ste naveli kao ugledni liječnik, ali nakon isprike gubite legitimitet za razgovor, kazao je također Berket.

Uz ranije iznesene podatke dr. Biočića o 130 oboljele djece na ovom području u zadnjih 10 godina u odnosu na 260 u ostatku Hrvatske a potonji se pokazao pogrešnim, vijećnici su imali priliku čuti i službene podatke Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Po tim podacima u razdoblju od 1999. do 2009. godine na području Splitsko-dalmatinske županije oboljelo je ukupno 249 djece u dobi od 0 do 19 godina. Od toga 128 u Splitu, Solinu, Kaštelima i Trogiru. U isto vrijeme u Hrvatskoj je oboljelo 2012 djece.

Vijećnici nisu mogli dobiti odgovor na pitanje koji su podaci točni, dr. Biočića ili Zavoda, za koje je jamčila primarijus Ankica Smoljanović, pa se nametnulo pitanje da li splitska bolnica pravilno, na zakonom određeni način prijavljuje oboljelu djecu. Na pitanja vijećnika odgovarao je i primarijus dr. Mladen Smoljanović.

Uz ispriku zbog jedne pogrešne brojke od dvije koje je iznio dr. Biočić je naveo da njegovi istupi nisu političke prirode, "ovo je borba za zdravlje i ništa više", da nije zlorabio raspravu o GUP-u te da za potvrdu svojih podataka ima imena i ostale podatke malih pacijenata.

"Suludo je dovodit u pitanje vjerodostojnost podataka Zavoda, kazao je esdepeov vijećnik Dražen Đaković dr. Biočiću. Neodgovorno je davati izjave kojima ste izazvali paniku među građanima i dali Kaštelima još jednu ružnu reklamu. Vjerujem Vam da niste politizirali kad ste iznijeli podatke kao oporbeni vijećnik, ali zaključujem da jeste kad ste šutjeli dok ste bili na vlasti", kazao je također.

U navedenom razdoblju u našoj je županiji umrlo 51 dijete oboljelo od malignih bolesti, od toga četvero u Kaštelima. Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Jasna Ninčević navela je i podatak da je u isto vrijeme u cestovnim prometnim nesrećama u Kaštelima život izgubilo 13 djece.

J. MATIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 09:33