StoryEditorOCM
Dalmacijazagrebački studenti sređuju zbirku etnografskih predmeta obitelji škopljanac

Očuvanje baštine: Radošić dobiva etnomuzej

Piše PSD.
7. svibnja 2010. - 23:53
Ivica Filipović, Marina Pretković, Mirna Ratkajec i Rosana Šimunović, studenti Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, pod vodstvom etnologinje Konzervatorskog odjela u Trogiru Jasne Dasović, prošlog su tjedna započeli inventarizaciju zbirke etnografskih predmeta u vlasništvu obitelji Škopljanac iz Radošića, u Kaštelanskog zagori.

U pet dana, koliko su zagrebački studenti proveli na imanju Škopljančevih, popisano je više od 300 predmeta raznih namjena, počevši od predmeta za kućanstvo, različitih alata i poljodjelskih sprava, pa do raznih narodnih nošnji.

Prvi korak za upis zbirke u registar kulturnih dobara

− Početak popisa etnografskih predmeta zapravo je osnovni korak u postupku upisa zbirke u Registar kulturnih dobara RH. U ovih nekoliko dana provedenih u Radošiću kod obitelji Škopljanac popisali smo nešto više od 300 predmeta, međutim, ostalo ih je još 600 nepopisanih.

Velika većina ovih predmeta, odnosno njihovih naziva, do sada nam je bila potpuno nepoznata i ovo je zapravo najbolji način da nešto naučimo – kazali su nam studenti Odsjeka za etnografiju, koji su odrađivanje stručnog dijela prakse povezali s ugodnim pa su u Škopljancima, među ostalim, svirali diple i gusle, te u narodnim nošnjama plesali radošićko kolo.

Najveći dio iznimno bogate riznice etnografskih predmeta bit će restauriran, a u sklopu eko-etno sela, Škopljanci će imati i stalni postav u Muzeju zavičajne zbirke.

Muzejske vitrine već se uređuju za etno izloške

− Većinu predmeta izložit ćemo u muzeju čija je gradnja i uređenje već počelo. Prostor se nalazi u sklopu eko-etna sela, na prostoru od oko 100 četvornih metara. Više od pola od ukupno 900 predmeta staro je između 150 i 200 godina.

Dugo smo radili na njihovu prikupljanju, a neke smo čak i otkupili, dok smo dio njih dobili na dar. Kao što možete vidjeti, to su predmeti kojima su se naši preci služili u svakodnevnom životu, u kuhanju, poljoprivredi i svemu vezanom uz nju, pa do izrade odjeće.

Tako će u muzejskim vitrinama svoje mjesto naći i šivaći strojevi, bukare raznih veličina, male drvene bačve, razne vrste oružja, brojni alati za rad te kotlovi za rakiju – kaže nam Marko iz obitelji Škopljanac.

Nadalje, on navodi da im je cilj otvaranja muzeja za javnost očuvanje tradicijske kulture Dalmatinske zagore, ali i to da stare predmete pokažu turistima, te djeci iz vrtića i osnovnih škola, koja često na jednodnevnim izletima borave na imanju obitelji Škopljanac, kao i gostima Seoske olimpijade, koja će se i ove godine tradicionalno održati u Radošiću 30. svibnja.

Izgradnju muzeja obitelj je Škopljanac velikim dijelom sama financirala, međutim, pomoć u kompletnoj realizaciji cijelog projekta tražit će i od Županije splitsko-dalmatinske te Ministarstva kulture.

Jakov ŽARKO / Joško ŠUPIĆ / CROPIx

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 16:11