StoryEditorOCM
Dalmacijatrostruko poskupljenje komunalne naknade prelilo čašu mještanima sutine, koji načelnika optužuju za rastrošnost

Općina sve više tone, a Stupalo nemilo troši

Piše PSD.
26. svibnja 2010. - 16:40

Naša općina tone sve više, dok načelnik Filip Stupalo nemilo troši općinski novac. U nas bi imao šta raditi i USKOK i sud, tu cvita kriminal − ogorčeno kažu mještani Sutine, malog mjesta u sastavu općine Muć, u splitskom zaleđu.

Njihovo nezadovoljstvo aktualnom vlašću kulminiralo je nedavnim trostrukim poskupljenjem komunalne naknade pa, primjerice, vlasnik lokala i dućana, umjesto 180 kuna, sada mora plaćati čak 528 kuna komunalne naknade.

− Ne bi nas bilo briga da imamo riješenu komunalnu infrastrukturu, a ne ovako, da nam za toliki iznos odvoze smeće jednom tjedno. To je apsurdna situacija − govori nam mještanin Zoran Stričević, aktualni predsjednik lokalnoga HDZ-a.

I dok se, kako kažu Sutinjani, u Općini njihov novac troši kao da recesije nema, općinsko čelništvo zadalo je mještanima novi udarac i ugasilo im reflektore, pa već u sumrak ne mogu biti na igralištu.

− To je nečuveno. Koliko mogu uštedjeti na ovim reflektorima? Pa zar nije bolje da nam se mladi i dica predvečer zabavljaju tu na igralištu uz balun, a ne u noćnim barovima? − kaže Stričević.

Mjesni odbori nisu osnovani

Mještane, kako nam kažu, zabrinjava i to što još uvijek nisu osnovani mjesni odbori, na što je upozoravala i lokalna organizacija Hrvatske stranke umirovljenika, koja smatra da se time grubo krši zakon i da su sva mućka mjesta, pa tako i Sutina − zanemarena.

Dokazuju to neuređene lokalne ceste, rupe, kanali, a u drugim selima asfaltiralo se i do kokošinjaca. Općina nema mrtvačnicu, mladi se okupljaju u kladionicama i kafićima, mjesto je zapušteno.

Posebna je priča načelnik Muća Filip Stupalo, koji je “trn u oku” svim mještanima. U općini, kažu, vladaju potpuni nepotizam i nered, a troši se kao da nismo u krizi.

− Načelnik ima 24 sata na raspolaganju općinsko vozilo, savjetuje ga vjenčani kum bez ikakve stručne naobrazbe, i to za 2500 kuna, svi imaju službene mobitele... − kaže Stričević.

Da ne bismo mislili da se Sutinjani boje javno govoriti za novine, žele da se zna da Stričević govori u ime svih, jer žele da se njihov glas čuje i dalje od Sutine. Ima li išta lijepoga u ovome mjestu, pitamo se dok napuštamo mućki kraj.

E, pa Sutina je dala najboljeg meteorologa u zemlji i šire, Ivana Šolića, Malog Vakulu, koji je u prognozi − nepogrješiv. On je njihova vrijednost, i da nema Malog Vakule, za Sutinu se ne bi znalo.

Neka se zna i po drugim dobrim stvarima, zaključujemo s vrijednim Sutinjanima, u nadi da za njihovo mjesto stižu bolji dani. Što na optužbe kaže prozvani načelnik Filip Stupalo, nismo uspjeli doznati, jer ga u uredu nije bilo, a na višekratne pozive na mobitel ostao je nedostupan.

Piše OJDANA KOHAREVIĆ
SNIMIO JOŠKO ŠUPIĆ/cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 07:15